Τετάρτη 16 Αυγούστου 2006

Σπηλαιοβάραθρο Γρούσπα Ραζάτων - Ν. Κεφαλληνίας





















Το χωριό Ραζάτα της Κεφαλονιάς είναι γνωστό σε αυτούς που έχουν επισκεφθεί το νησί, από την ύπαρξη στην περιοχή αυτή, των περίφημων ΚΥΚΛΩΠΕΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ της αρχαίας πόλης ΚΡΑΝΗ.
Πραγματικά εντυπωσιακά τα πανάρχαια Κυκλώπεια Τείχη, που σε εκπλήσσουν με το μέγεθος τους, αλλά και με την τεχνική με την οποία είναι κατασκευασμένα.
Στην ευρύτερη περιοχή αυτή, υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπηλαιοβάραθρο, με την ονομασία ¨ΓΡΟΥΣΠΑ¨.
Θα πρέπει να αναφέρω εδώ ότι στην Κεφαλονιά συνηθίζεται τα βάραθρα να ονομάζονται ΓΡΟΥΣΠΕΣ η ΒΡΟΥΣΠΕΣ, κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει σε άλλες περιοχές της ΕΛΛΑΔΑΣ, όπου τα βάραθρα τα ονομάζουν ΘΡΑΚΙΕΣ (ΑΤΤΙΚΗ), η ΚΑΡΚΑΝΟΥΣ - ΚΑΡΚΑΡΟΥΣ (ΣΤΕΡΕΑ – ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΩΚΙΔΑ).
Το συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο είχε υποδείξει σε σπηλαιολόγο, πριν από 8 περίπου χρόνια, ντόπιος κάτοικος, που γνώριζε την ύπαρξη του.
Χρειάστηκε να ξαναψάξουμε για να εντοπίσουμε το σπήλαιο, το οποίο βρίσκεται σε μια πολύ πυκνά δασωμένη περιοχή, ανάμεσα σε ελιές και άλλα δέντρα.
Χωρίς τις πληροφορίες που πήραμε από ανθρώπους που γνώριζαν που βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου, θα ήταν πολύ δύσκολο να το βρούμε, μιας και τα 8 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη, της σπηλαιολόγου, ήταν πολλά για να θυμάται την θέση του…
Οι διαστάσεις της εισόδου της ¨Γρούσπας¨ είναι περίπου 10χ10 μέτρα και σχηματίζουν ένα σχεδόν κυκλικό άνοιγμα.
Η είσοδος δεν διακρίνεται ακόμα και όταν φτάσει κάποιος πολύ κοντά της, λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης που υπάρχει.
Το σπήλαιο αποτελείται από δύο θαλάμους που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ενός μικρού ανοίγματος.
Ο δεύτερος εσωτερικός θάλαμος έχει πλούσιο και πολύ όμορφο στολισμό, με ποικιλία χρωμάτων, αλλά και με πολλούς λευκούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γκούρ, κουρτίνες, αλλά και μια πολυπληθής αποικία νυχτερίδων, που έχει αφήσει άφθονο ¨γουανό¨ στο δάπεδο του σπηλαίου…
Παρ όλο το σχετικά μικρό μέγεθος του σπηλαίου, άνετα μπορεί κάποιος να περάσει αρκετή ώρα μέσα σε αυτό, απολαμβάνοντας το πανέμορφο μικρό ¨παλατάκι¨ της ¨Γρούσπας¨….

Θάνος
Ξανθόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!