Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2007

Σπήλαιο Κουκούρι Δρυάλου


















Tην Κυριακή 7-1-2007 μαζί με τον Χάρη Λάμπρου και τον Νίκο Βαλσαμίδη, ξεκινήσαμε από τον Πύργο Δυρού όπου διανυκτερεύσαμε μετά την επίσκεψη μας στο σπήλαιο Καταφυγι Δυρού, για τον όρμο Κουκούρι.
Στην περιοχή αυτή και 400 μέτρα περίπου, πριν από την ακτή, βρίσκεται ένα ακόμα ενδιαφέρον σπήλαιο, το σπήλαιο Κουκούρι η Κουκουρότρυπα.
Το σπήλαιο ήταν γνωστό από πολύ παλιά στους κατοίκους της περιοχής, μιας και από αυτό αντλούσαν το τόσο πολύτιμο και σπάνιο για την περιοχή τους , νερό.
Στο σπήλαιο υπάρχει μια αρκετά μεγάλη λίμνη με γλυκό νερό, που σε κάποια σημεία της φτάνει ακόμα και τα 6 μέτρα βάθος.
Αυτό γινόταν από ένα φυσικό πηγάδι που υπάρχει περίπου σε 40 μέτρα απόσταση από την οριζόντια είσοδο του σπηλαίου.
Το 1953 επισκέφθηκαν το σπήλαιο ο Ιωάννης και η Άννα Πετροχείλου όπου έκαναν μια πρώτη εξερεύνηση.
Κατόπιν το έτος 1969 στις 3 Νοεμβρίου η ΕΠΕΑΝ μαζί με την ΕΣΕ εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν εξ ολοκλήρου το σπήλαιο.
Υπεύθυνος αυτής της αποστολής ήταν ο Ιατρός – Σπηλαιολόγος  Κώστας Μερδενισιάνος.
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες αποστολές στο σπήλαιο Κουκούρι που έφεραν στο φως αξιόλογα ευρήματα και απέδειξαν την μεγάλη Ανθρωπολογική σημασία και αξία που έχει.
Πιο συγκεκριμένα στη μεγάλη νησίδα που υπάρχει στο μέσον περίπου της λίμνης, βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, θραύσματα από αγγεία, αλλά το σημαντικότερο ίσως απ όλα είναι η εύρεση ενός ανθρώπινου κρανίου συγκολλημένο στον πυθμένα της λίμνης από τον γεωλόγο - σπηλαιοδύτη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο.
Βρέθηκε επίσης ότι τα νερά του σπηλαίου εκβάλουν στην θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από αυτό.
Αυτό αποδείχθηκε με την βοήθεια ειδικής χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα γλυκά νερά του σπηλαίου αναμειγνύονται με το θαλασσινό νερό στα βαθύτερα επίπεδα της λίμνης πράγμα φυσικό εφ όσον το επίπεδο της υπόγειας λίμνης είναι στο ίδιο υψόμετρο με τη  στάθμη της θάλασσας.
Παρ ότι έγινε προσπάθεια να εξερευνηθεί ο υπόγειος αγωγός (κλάδος), που συνδέει το σπήλαιο με την ακτή, αυτό στάθηκε αδύνατο μιας και μετά από 7 μέτρα, αυτός ο αγωγός, στενεύει πάρα πολύ και είναι αδύνατο να εισχωρήσει άνθρωπος.
(Οι πληροφορίες για το χρονικό των εξερευνήσεων στο σπήλαιο Κουκούρι πάρθηκαν από το επετειακό δελτίο της ΕΣΕ ΤΟΜΟΣ ΧΧΙΙ έτους 2000).


Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!