Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΑΙΑΣ (ΑΣΜ 8520)




Να λοιπόν που η Αττική Γη είχε ακόμα ένα θαυμάσιο και πανέμορφο Μυστικό κρυμμένο στα σπλάχνα της..
Στα γραφεία της ΕΣΕ (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας) , είχε φτάσει μια πληροφορία πως κάποια παιδιά εντελώς τυχαία είχαν ανακαλύψει ένα νέο άγνωστο και πανέμορφο σπήλαιο σε ένα Αττικό βουνό..
Έτσι μετά από τις απαραίτητες συνεννοήσεις στις 17/1/2008, ο γράφων, μαζί με τον Παναγιώτη Πλέσσια και την Πέλη Φιλιππάτου που είναι και η υπεύθυνη της εξερεύνησης, συναντηθήκαμε με τα παιδιά που ανακάλυψαν το σπήλαιο, (Δημήτρης και Παναγιώτης), για να μας οδηγήσουν στην τοποθεσία που βρισκόταν η είσοδος του…
Η αλήθεια ήταν ότι δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την ομορφιά που θα συναντούσαμε μέσα στο άγνωστο για εμάς αυτό σπήλαιο…
Κι όμως μετά από δύο περίπου ώρες παραμονής μας μαζί με την Πέλη την πρώτη φορά μέσα στο σπήλαιο, βγήκαμε έξω έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά τον διάκοσμο αλλά και το μέγεθος του…
Τα παιδιά είχαν ανακαλύψει έναν πραγματικά υπόγειο θησαυρό που έκρυβε μέσα της η Αττική Γη..
Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους…
Επισκεφθήκαμε έκτοτε για περαιτέρω εξερεύνηση και χαρτογράφηση το σπήλαιο αρκετές φορές…
Η Πέλη Φιλιππάτου ανέλαβε να χαρτογραφήσει το σπήλαιο, πράγμα όχι και τόσο εύκολο μιας και αυτό είναι αρκετά πολυδαίδαλο και μεγάλο…
Πολλά από τα μέλη της ΕΣΕ βοήθησαν για την χαρτογράφηση και εξερεύνηση του νέου σπηλαίου της Αττικής στο οποίο δόθηκε ο ΑΣΜ 8520…
Ενδεικτικά αναφέρω και ζητώ συγνώμη αν ξεχασα καποιον (ας με ενημερώσει να προσθέσω το ονομα του): Νίκος Λελούδας , Σταμάτης Κίρδης, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσακανίκας, Γιώργος Τζαβέλας, Ελίζα Χατζηχαραλάμπους, Δημήτρης Λεσσές, Μιχάλης Σουργιαδάκης, Μανόλης Μοσχολιδάκης, Νατάσα Κατσέλη, Ολιβιέ Κάντερλι, Στέφανος Παπαπολυμέρου, Αργυρώ Παπαθανασίου, Θωμάς Λαμπρακόπουλος, Γιάννης Σωτήρης, Θεολόγος Τσαλίκογλου, Μάκης Μπενέζης, Νίκος Περάκης …
Προσωπικά συμμετείχα εκτός από την πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου στις 17/1 ακόμα δύο φορές για εξερεύνηση και χαρτογράφηση στις 22/1 και 26/1 του 2008…
Κοινή άποψη όλων όσων είδαμε το καταπληκτικό αυτό σπήλαιο είναι ότι σίγουρα μπορούμε να το κατατάξουμε άνετα στα 5 ομορφότερα της Αττικής χωρίς αυτό να είναι υπερβολή…
Η παρέα των μικρών αυτών εξερευνητών έκανε μια ανακάλυψη για την οποία σίγουρα θα μιλάνε πολλά χρόνια αργότερα οι σπηλαιολόγοι, μιας και στην Αττική είναι λίγο δύσκολο πλέον να σκεφτεί κάποιος ότι μπορεί να βρεθεί ένα τέτοιο όμορφο σπήλαιο…
Η ΕΣΕ είχε την χαρά και την τύχη χάρις στην ανακάλυψη αυτών των παιδιών να εξερευνήσει ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον σπήλαιο…
Το σπήλαιο διατρέχει σοβαρούς κινδύνους από τους οποίους θα πρέπει να το προστατέψουμε για να σωθεί αυτή η σπάνια ομορφιά που διαθέτει..

Θανάσης
Ξανθόπουλος
Μέλος της ΕΣΕ

2 σχόλια:

  1. Επειδή ανεφέρετε ότι αυτά τα παιδιά ανακάλυψαν το σπήλαιο, αυτό είναι ανακρίβεια διότι απλώς σας το υπέδειξαν. Γνωρίζω αυτό το σπήλαιο από το 2003 από φίλο μου ο οποίος ήδη το είχε εξερευνήσει. Φυσικά ούτε εκείνος το ανακάλυψε. Από άλλους το είχε μάθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ το γνωρίζεις από το 2003 εμείς που να το ξέρουμε το είπατε σε κανέναν; Ανακρίβεια θα ήταν να μας το είχατε υποδείξει εσείς και να μην το αναφέραμε. Και πως αποδεικνύεται ότι το ξέρετε από το 2003; επειδή το λες εσύ; Και το θυμήθηκες από το 2008 το 2020; Το πρόβλημα σου τώρα εσένα είναι ότι έγραψα το ανακάλυψαν; ε τι ζόρι τραβάς; Δεν έχεις σοβαρότερα θέματα να σε απασχολούν με τόσα που γίνονται γύρω μας; Άλλη φορά να αναφέρετε τα σπήλαια που εξερευνάτε σε συλλόγους για να μπορείτε να λέτε ότι εσείς τα βρήκατε πρώτοι. Σου απαντώ σε αυτό το ύφος επειδή είσαι επιθετικός και αγενής και μάθε να χαιρετάς πρώτα. Αν λοιπόν έχεις αποδεικτικά στοιχεία ότι το έχουν ανακαλύψει το σπήλαιο άλλοι στείλε τα στην ΕΣΕ να δικαιωθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!