Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΦΑΙΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ - Α.Σ.Μ. 8520


ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΝΕΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ (Ιανουάριος - Απρίλιος 2008)
Ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σπήλαια της Αττικής ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα. Το σπήλαιο βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω και εξερευνήθηκε από μέλη της Ε.Σ.Ε. μετά από πρόσκληση κατοίκων της περιοχής. Για τη χαρτογράφηση του δαιδαλώδους σπηλαίου, απαιτήθηκαν αρκετές επισκέψεις, σε συνεννόηση με την Ε.Π.Σ. Νοτίου Ελλάδος. Λόγω του μεγέθους και της ομορφιάς του, το σπήλαιο πρέπει να τεθεί κάτω από ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.
Ιστορικό: Η ύπαρξη του σπηλαίου έγινε γνωστή μετά από Επιστολή του Εξωραϊστικού - Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δαφνίου Χαϊδαρίου (ΔΑΦΝΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ)στις 11/01/2008. Κατόπιν συνεννοήσεων πρωτοεπισκεφτήκαμε την είσοδο του σπηλαίου την Πέμπτη 18/01/2008 για να αξιολογήσουμε την πληροφορία. Εκεί γνωρίσαμε και τα δύο παιδιά (Δημήτρης Παναγιωτίδης , Παναγιώτης Διονυσίου) που ανακάλυψαν το σπήλαιο.
Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη αλλά και σε όλες τις επόμενες δεν παρατηρήσαμε ίχνη κατοίκησης ή οποιοδήποτε άλλο αρχαιολογικό εύρημα ή απολιθωμένα οστά. Είναι πολύ πιθανόν η είσοδος να άνοιξε πρόσφατα, μιας και στην περιοχή εκτελούνται έργα διάνοιξης για τον προαστιακό. Ευθύς ενημερώσαμε τους τοπικούς παράγοντες για την επικινδυνότητα του σπηλαίου και για τη σπηλαιολογική σπουδαιότητά του.
Περιγραφή: Το σπήλαιο έχει δημιουργηθεί από τη διεύρυνση μίας διάκλασης και αναπτύσσεται κατά μήκος της, με διεύθυνση ΒΔ –ΝΑ και με μέση κλήση 50ο. Οι πολλές κατακρημνίσεις κάνουν δύσκολη την εξερεύνησή του και ακόμη ποιο δύσκολη την χαρτογράφηση. (Δείτε την κάτοψη του σπηλαίου)
Στο σπήλαιο υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών (κουρτίνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κολώνες, ελικτίτες, μικρές λιθωματικές λεκάνες κλπ.) και αρκετά από αυτά είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και πιθανόν σπάνια σαν σχηματισμοί.
Χλωρίδα και Πανίδα: Συναντήσαμε ένα λευκό μανιτάρι που φύτρωσε σε μικρή απόσταση από την είσοδο και πάνω του, δολιχόποδα και αράχνες καθώς και έντομα. Επίσης συναντήσαμε ρίζες που φύονται από το έδαφος προς την οροφή σε μέρη με σταθερή σταγονοροή.
Συμμετείχαν τα μέλη της Ε.Σ.Ε.: Αγγελοπούλου Μάρω, Αντωνόπουλος Δημήτρης, Δελτούζος Πέτρος, Δημητρακόπουλος Λάμπης, Δούκης Νικόλας, Καβαλιέρος Βαγγέλης, Καδδάς Παύλος, Καντερλί Ολιβιέ, Κατσέλη Νατάσσα, Κίρδης Σταμάτης, Λαμπρακόπουλος Θωμάς, Λελούδας Νίκος, Μοσχολιδάκης Μανώλης, Ξανθόπουλος Θανάσης, Παπαθανασίου Αργυρώ, Παπαπολυμέρου Στέφανος , Πετράκης Άλκης, Σουργιαδάκης Μιχάλης, Σφίντζερη Αρετή, Τζαβέλας Γιώργος, Τσακανίκας Γιάννης, Χαραλαμπάκου Εκάβη, Χατζηχαραλάμπους Ελίζα.
Υπεύθυνη Αποστολών: Φιλιππάτου Πέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!