Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΒΥΘΟΣ (Ν. ΜΑΡΓΙΟΛΗ) ΑΣΜ 2504 16/7/2008



Την Τετάρτη 16/7/2008 μαζί με τα μέλη της ΕΣΕ Βασίλη Γιαγκίνα και Γιώργο Αγγελόπουλο επισκέφθηκα στα παλιά λατομεία του Βύρωνα (Θέατρο Βράχων) το σπήλαιο Μαγεμένος Βυθός η αλλιώς σπήλαιο Ν. Μαργιόλη.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε και εξερευνήθηκε το 1964 από τον Ιωάννη Ιωάννου, κατά την διάρκεια των εργασιών του λατομείου της ΕΛΚΟ που λειτουργούσε εκεί που σήμερα βρίσκεται το Θέατρο Βράχων.
Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε ύψος 30 μέτρων από το έδαφος στα τοιχώματα του λατομείου, στην άκρη ενός γκρεμού και η πρόσβαση γίνεται από την πάνω πλευρά.
Δυστυχώς η πανέμορφη δεύτερη μεγάλη αίθουσα που είναι καταστόλιστη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις εκρήξεις, αλλά ότι δεν κατάφερε να κάνει το λατομείο όταν λειτουργούσε το κατάφεραν κάποιοι εργολάβοι οικοδομών που θεώρησαν σωστό και βολικό να ρίξουν όλα τα μπάζα από τις οικοδομές που κατασκεύασαν πάνω από την σπηλιά μέσα στην πρώτη αίθουσα!!! ΕΥΓΕ...
Το αποτέλεσμα ειναι η σπηλιά να εχει γεμίσει απο άχρηστα οικοδομικά υλικά, σκουπίδια και οτι άλλο βάζει ο νούς σας.
Παλαιότερα κάποιος είχε ρίξει και την αποχέτευση του σπιτιού του μέσα στο σπήλαιο αλλά ευτυχώς σήμερα αυτό έχει σταματήσει.
Παρ όλη την καταστροφή το σπήλαιο εξακολουθεί να εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα με την ομορφιά του αλλά και να θυμίζει στο επισκέπτη πως η ασυδοσία η αδιαφορία και η έλλειψη οικολογικής συνείδησης και σεβασμού απέναντι στα δημιουργήματα της Φύσης είναι καταστροφική... μιας καταστροφής που έχει αντίκτυπο τελικά σε όλους μας.

Θανάσης

Ξανθόπουλος

3 σχόλια:

  1. ΓΕΙΑ ΣΟΥ,ΘΑΝΟ.ΕΙΜΑΙ Η CHIARA.
    ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ...ΦΩΣ ΕΠΕΣΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ BLOG ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ!
    ΟΞΥΜΟΡΟ;ΙΣΩΣ.ΜΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΟ!ΣΤΟ...ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ,Η ΒΙΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗ,Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ...
    ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΗ ...ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ Α-ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου CHIARA
    Ακούγεται λίγο οξύμωρο, πράγματι, αλλά στα σπήλαια έχω συναντήσει πιο πολύ ¨φως¨ απ ότι στην επιφάνεια...
    Είναι καιρός τώρα που έχω την πεποίθηση πλέον ότι δεν υπάρχει τυχαίο και σύμπτωση στην ζωή, στον κόσμο...
    Δεν γνωρίζω καν την συνωμοσία των Α-ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ οπότε...
    Καλώς ήρθες λοιπόν, άσχετα με ποιόν τρόπο εφτασες, ως εδώ και καλό ταξίδι στους μαγικούς υπέροχους υπόγειους τόπους της ΕΛΛΑΔΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Θάνο!

    Χαίρομαι πολύ που βρήκα ένα blog για την σπηλαιολογία και μάλιστα από μέλος της ΕΣΕ!

    Θα ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με το "Μαγεμένο Βυθό". Το σπήλαιο είναι οριζόντιο ή κάθετο? Χρειάζεται σχοινί? Και αν, ναι πόσα μέτρα?

    Γιώργος Πορτοκάλογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!