Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΨΙΑΣ (ΑΣΜ 388) 6/7/2008


Την Κυριακή 6/7/2008 τα μέλη της ΕΣΕ: Θανάσης Ξανθόπουλος, Νατάσα Κατσέλη, Βασίλης Γιανούτσος και Αννα Μαστοράκη επισκεφθήκαμε το σπήλαιο - καταβόθρα Παλαιοχωρίου στην Κάψια.
Την ύπαρξη της καταβόθρας αυτής πληροφορηθήκαμε από τον φίλο μας και συνάδελφο σπηλαιολόγο Κώστα Ξυδέα μέλος του Ποσειδώνα.
Η ολική ανάπτυξη της καταβόθρας είναι περίπου 450 μέτρα σε μήκος (σύμφωνα με την χαρτογράφηση του 1892 απο τον Σιδερίδη) και εχει αρκετές διακλαδώσεις μικρές και μεγάλες αίθουσες, πλούσιο και αξιόλογο στολισμό καθώς και μια μικρή αποικία νυχτερίδων.
Υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος της καταβόθρας Παλαιοχωρίου αρκετή λάσπη, πράγμα πολύ φυσικό για το είδος του σπηλαίου αυτού.
Η καταβόθρα Παλαιοχωρίου Κάψιας εχει εξερευνηθεί πρώτη φορά από τον μηχανικό Σιδερίδη στις 21 και 22 Αυγούστου του 1892.
Ο Σιδερίδης με την συνοδεία των Cadoulean και Valiche εξερεύνησε και χαρτογράφησε τις καταβόθρες όλης της περιοχής και αναφορά και για την συγκεκριμένη, υπάρχει στο γαλλικό SPELUNCA toy 1911.
Στο αρχείο της ΕΣΕ υπάρχει καταχωρημένη η καταβόθρα Παλαιοχωρίου με ΑΣΜ 388 αλλά δεν φαίνεται να είχε γίνει επίσκεψη παλαιότερα από μέλη της Εταιρείας.

*Ευχαριστούμε τον φίλο μας Κώστα Ξυδέα και τον Σ.Σ Ποσειδών για τις πληροφορίες του σχετικά με την καταβόθρα.
Ο Ποσειδών σχετικά πρόσφατα εξερεύνησε και χαρτογράφησε την καταβόθρα.

3 σχόλια:

  1. Μα καλά βρε Άννα, σε καταβόθρα με άσπρο παντέλόνι!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασπρο; που το είδες το άσπρο;
    Καφέ παντελόνι φοράει η κοπέλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Θάνο. Καταπληκτικό όλο αυτό που κάνεις. Τι να σου πω. Την ημέρα αυτή που έκανα αναδημοσίευση τα θέματα σου έκανα την καλύτερη βόλτα που έχω κάνει ποτέ μου στο internet.
    Μας ταξιδεύει σε χώρους και μέρη που αν και είναι δίπλα μας δεν μπορούμε να τα δούμε με τα ίδια μας τα μάτια.
    Σε ευχαριστούμε. Δεν θα μπορούσα να μην τα βάλω στο blog μου, το οποίο είναι ένας προσωπικός χώρος για ενδιαφέροντα πράγματα που διαβάζω και θέλω να τα κρατήσω.
    Καλή περιπέτεια για σένα και την παρέα σου και καλό ιντερνετικό ταξίδι για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!