Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΤΑΞΟΛΑΚΟΣ 11/10/2008



Στα πλαίσια της 11ης Πανελλήνιας συνάντησης στον Αλμυρό Βόλου που διοργάνωσε ο ΧΕΙΡΩΝ έγιναν επισκέψεις σε διάφορα σπήλαια και βάραθρα της περιοχής.
Το Σάββατο 11/10/2008 μαζευτήκαμε μια μεγάλη παρέα σπηλαιολόγων από διαφορετικούς συλλόγους με σκοπό να επισκεφθούμε ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της περιοχής, το σπήλαιο Μεταξόλακος στο όρος Χλωμούτσικο.
Με τις οδηγίες για τον εντοπισμό του από τους Μάρκο Βαξεβανόπουλο και Κώστα Ζούπη, μια μεγάλη παρέα παιδιών από ΕΣΕ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΣΕΛΑΣ, ΦΟΣ ξεκινήσαμε για τον εντοπισμό της εισόδου.
Με λίγη προσπάθεια τα καταφέραμε και την εντοπίσαμε.
Το σπήλαιο αποτελείται απο 4 θαλάμους συνεχόμενους που χωρίζονται απο στενά περάσματα μεταξύ τους.
Ο τέταρτος θάλαμος που βρίσκεται στο βάθος ειναι πολύ δύσκολα προσβάσιμος.
Εμεις φτάσαμε μέχρι τον καταστόλιστο 3 θάλαμο και βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες.
Η μεγάλη παρέα μας επίσκέφθηκε σε δύο δόσεις το σπήλαιο μιας και κάποιοι απο εμας επρεπε να επιστρέψουμε πίσω στον Αλμυρό το μεσημέρι.
Ετσι το απογευματάκι του Σαββάτου ξαναπήγαμε οι: Ζαχαρής Βαγγέλης, Λεσές Δημήτρης, Μιχαήλος Μάριος, Δημήτρης Λάζος και Ξανθόπουλος Θανάσης απο Ε.Σ.Ε και Βαλάντης Σταυρουλάκης απο ΦΟΣ.
Ήδη οι φίλοι μας από τον Σελας και τον Ποσειδώνα που επισκέφθηκαν το σπήλαιο νωρίτερα μας είχαν προετοιμάσει για τις όμορφες εικόνες που θα βλέπαμε.
Μακάρι να μας δίνονται πιο συχνά τέτοιες ευκαιρίες ωστε μέλη απο διαφορετικούς συλλόγους να βρισκόμαστε και να θαυμάζουμε παρέα τις υπόγειες ομορφιές της Μητέρας Φύσης.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

11η ΠΑΝΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 10 - 12/10/2008 ΑΛΜΥΡΟΣ ΒΟΛΟΥ


Μια ακόμα σπηλαιολογική συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Αλμυρό Βόλου από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου 2008.
Την διοργάνωση είχε αναλάβει η Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας ¨Χείρων¨ .





Οι επιλογές διαμονής ήταν πολλές μιας και τα παιδιά του Χείρωνα είχαν φροντίσει να εξασφαλίσουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για όλους τους σπηλαιολόγους που παρευρέθηκαν στην συνάντηση.
Έτσι για όποιους δεν θέλησαν να μείνουν σε δωμάτια ξενοδοχείων είχε δοθεί από τον Δήμο Αλμυρού ένας πολύ μεγάλος χώρος σε ένα πάρκο ακριβώς δίπλα από το πολιτιστικό κέντρο Αλμυρού όπου πραγματοποιήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις της συνάντησης.



Οι περισσότεροι από εμάς προτιμήσαμε την σκηνούλα στο πάρκο και ευτυχώς ο καιρός παρά τις αντίθετες προβλέψεις, μας έκανε την χάρη να μην βρέξει, (όχι ότι μας ένοιαζε κιόλας) και η διαμονή ήταν άνετη.


Από το πρωί της Παρασκευής άρχισαν να καταφθάνουν στον Αλμυρό οι πρώτοι Σπηλαιολόγοι που μάλιστα είχαν την τύχη να μπορέσουν να επισκεφθούν και διάφορα αξιόλογα σπήλαια και βάραθρα της περιοχής με την βοήθεια των μελών του Χείρωνα.
Ο μεγαλύτερος αριθμός σπηλαιολόγων έφτασε το πρωί του Σαββάτου και η γραμματεία στην είσοδο του πολιτιστικού κέντρου τους υποδέχονταν, δίνοντας κάποια ενημερωτικά φυλλάδια και απο μία αναμνηστική μπλούζα με το σήμα του Χείρων και το λογότυπο της 11ης Πανελλήνιας Συνάντησης.




Συναντήσαμε φίλους και γνωστούς που είχαμε να δούμε καιρό και που προσωπικά ελπίζω του χρόνου να δω ακόμα περισσότερους.



Οι ομιλίες έγιναν στην αίθουσα του πρώτου ορόφου όπου τις παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον σπηλαιολόγοι από όλους τους συλλόγους της χώρας μας.




Οι φωτογραφίες βέβαια αυτές είναι από την πρώτη ομιλία του κ. Νίκου Πουλιανού το πρωί του Σαββάτου όταν ακόμα η προσέλευση των σπηλαιολόγων δεν είχε ολοκληρωθεί (25Ο σπηλαιολόγοι από όλη την Ελλάδα).
Στις επόμενες ομιλίες η αίθουσα ήταν κατάμεστη και όλοι οι σύλλογοι παρουσίασαν εξαιρετικές εργασίες.
Και τις επόμενες 2 ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) έγιναν επισκέψεις στα σπήλαια της περιοχής από μέλη όλων των συλλόγων, έγιναν διαγωνισμοί φωτογραφίας, καλύτερου περιπτέρου, παρουσίασης εργασίας, σπηλαιολογικό παιχνίδι και άλλα πολλά και φυσικά το Σαββατόβραδο έγινε ένα τρικούβερτο σπηλαιολογικό γλέντι σε ταβέρνα με έξοδα του Δήμου Αλμυρού, με κατάληξη σε μπαράκι της περιοχής, μέχρι τα ξημερώματα, γι αυτούς που πήγαν φυσικά.
Η 11η Πανελλήνια τελείωσε με επιτυχία και ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλα τα παιδιά του Χείρωνα για την διοργάνωση.
Η επόμενη 12 Πανελλήνια δόθηκε στον σπηλαιολογικό σύλλογο Σάμου ¨ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ¨ που πραγματικά χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από όλους μας.
Ελπίζω να είμαστε όλοι καλά να ξαναβρεθούμε του χρόνου στην όμορφη Σάμο και .... εύχομαι να υπάρχουν, περισσότερα, που να μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν σαν σπηλαιολόγους....