Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΨΑΡΗ 2009 ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΚΡΗΤΗ



Η προγραμματισμένη φετινή εξερευνητική αποστολή της Ε.Σ.Ε. στα Λευκά Όρη, ολοκληρώθηκε με επιτυχία αλλά οι εξερευνήσεις και οι εκπλήξεις στην περιοχή δεν έχουν τέλος!
Το βάραθρο Ψ207 έφτασε ήδη σε βάθος περίπου 450 μέτρων και η εξερεύνησή του θα συνεχιστεί στο τέλος του μήνα.
Οι αποστολές στην Κρήτη αποτελούν τα τελευταία χρόνια κορυφαίο γεγονός που προσελκύει σπηλαιολόγους από όλη την Ελλάδα. Από τις 4 έως τις 12 του μήνα 40 σπηλαιολόγοι κατέγραφαν, εξερευνούσαν και χαρτογραφούσαν τα βάραθρα της περιοχής, συνεχίζοντας την περσινή δουλειά. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία!
Καταγράφηκαν περισσότερα από 60 νέα σπήλαια (στην συντριπτική τους πλειοψηφία βάραθρα), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της περιοχής σε 185. Από αυτά χαρτογραφήθηκαν περισσότερα από 70 και μαζί με τις περσινές φτάσαμε τις 101 χαρτογραφήσεις.
Τα μέλη της αποστολής κατασκήνωσαν και πάλι στο μητάτο του πάντα φιλόξενου Δημήτρη Δημοτάκη, στον Αθυμόλακκο. Στήθηκε το μαγειρείο με τον Μιχάλη Σουργιαδάκη να διαπρέπει για μια ακόμη αποστολή, εκτελώντας τις περίτεχνες συνταγές του! Η φορητή ηλεκτρογεννήτρια εξασφάλισε ρεύμα για τους υπολογιστές της γραμματείας η οποία κατέγραφε καθημερινά τα πάντα, ψηφιοποιώντας τις χαρτογραφήσεις και όλη την δουλειά της ημέρας. Οι στοιχειώδεις ανέσεις της κατασκήνωσης έκαναν πιο ξεκούραστη την διαβίωση των μελών της αποστολής που δούλεψαν με κέφι και φιλοτιμία κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η υπερβολική ζέστη δυσκόλευε την μεταφορά των υλικών στις απότομες και κοφτερές πλαγιές της Ψαρής που και φέτος κατέστρεψαν αρκετά ζευγάρια παπούτσια. Ακόμη και το περπάτημα στον τραχύ αυτό τόπο ήταν δύσκολο.
Κάθε βράδυ, μετά την καταγραφή της δουλειάς της ημέρας, όλη η ομάδα μαζευόταν στο τραπέζι της κατασκήνωσης για φαγητό και κουβέντα. Το κλίμα ήταν και πάλι καταπληκτικό με πολύ κέφι και γέλια. Σε συνδυασμό με το ντόπιο κρασί αναπτέρωνε το ηθικό της ομάδας απαλύνοντας την κούραση της ημέρας. Η συζήτηση περιλάμβανε τον απολογισμό της ημέρας και τα σχέδια για την επόμενη.



Για τα πολλά νέα μέλη της αποστολής η συμμετοχή τους ήταν ένα πραγματικό σχολείο καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να εξασκηθούν στις τεχνικές της κάθετης σπηλαιολογίας και στην χαρτογράφηση, παράγοντας ένα πολύ δημιουργικό έργο. Όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες και συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της ιδιαίτερα απαιτητικής αυτής αποστολής. Ειδικά τα Μέλη του Τμήματος Κρήτης κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την σωστή προετοιμασία και την άρτια οργάνωση της αποστολής. Αξίζει ακόμη να τονίσουμε την πολυάριθμη φετινή συμμετοχή των Μελών του Το.Τ.Β.Ε. που με το ανεξάντλητο κέφι τους έδωσαν το δικό τους χρώμα στην αποστολή.
Το Ψ207α που πέρυσι είχε σταματήσει στα -210 μ., φέτος άρχισε να μας δείχνει τις πραγματικές του διαστάσεις. Την πρωτομαγιά τα μέλη του Τμήματος Κρήτης το έφτασαν στα -310 μ. και στη διάρκεια της φετινής αποστολής έφτασε στα -450 μ. όπου ένας πολύ στενός μαίανδρος μας έκλεισε (ελπίζουμε προσωρινά) το δρόμο. Επίσης συνδέθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα Ψ207β και Ψ207γ, βαθαίνοντας το σύστημα κατά 13 μέτρα. Οι μεγάλες διαστάσεις των πηγαδιών του, η μορφολογία του πετρώματος και ο παγωμένος αέρας που ρέει έντονα στην αρχή του μαιάνδρου, μας πείθουν ότι δεν μας έχει αποκαλύψει όλα τα μυστικά του.
Σε δέκα μέρες θα γίνει μια ακόμη αποστολή με στόχο την πλήρη εξερεύνηση και την ολοκλήρωση της χαρτογράφησής του.
Τα πλήρη αποτελέσματα της αποστολής θα ανακοινωθούν σύντομα και θα δημοσιευτούν στον επόμενο Τόμο του Δελτίου της Ε.Σ.Ε. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Σάμο, στα πλαίσια της 12ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης.
Φάνης Έλληνας


PSARI 2009 CRETA
ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!