Τρίτη 26 Μαΐου 2009

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΑΡΑΘΡΟΥ "ΓΟΥΠΑΤΟ ΝΤΕΡΕΚΗ" 23-24/5/2009



Μια όμορφη παρέα από Φίλους, ένα καταπληκτικό μέρος στο βουνό και ένα εντυπωσιακό βάραθρο ήταν όλα αυτά που έκαναν το ΣΚ 23-24/5/2009 ξεχωριστά όμορφο και ενδιαφέρον.
Μετά από πολύ καιρό είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους Φίλους μου από την Σπηλαιολογία Ναυπλίου της οποίας είμαι μέλος και να πραγματοποιήσουμε μια εξερεύνηση που είχαμε αφήσει ημιτελή από τον Ιούνιο του 2007.
Τότε ένας βοσκός της περιοχής μας είχε υποδείξει ένα βάραθρο που φαινόταν να έχει μεγάλο βάθος.
Λιγάκι απροετοίμαστοι εκείνη την ημέρα, έχοντας πάρει ελάχιστα υλικά είχαμε κατέβει στα μισά του βαράθρου μην ξέροντας πόσο ήταν το τελικό του βάθος.
Κατά προσέγγιση υποθέταμε ότι θα ήταν περίπου 80 μέτρα χωρίς να γνωρίζουμε φυσικά αν είχε και άλλη συνέχεια βαθύτερα.
Από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε στον Μάιο του 2009 όπου τελικά πραγματοποιήσαμε την πολυπόθητη εξερεύνηση του βαράθρου ΓΟΥΠΑΤΟ ΝΤΕΡΕΚΗ.
Η ονομασία δόθηκε τιμής ένεκεν από το παρατσούκλι του βοσκού που μας οδήγησε στο βάραθρο (Ντερέκης) και το σημείο που βρίσκεται αυτό οι ντόπιοι το λένε Γούπατο.
Τελικά το βάραθρο ήταν μικρότερο των προσδοκιών μας με τελικό βάθος τα 70 μέτρα με ένα μονοκόμματο κατέβασμα 65 μέτρων.
Υπάρχει μια πολύ στενή σχισμή που συνεχίζει για μερικά μέτρα ακόμα, αλλά προσπάθειες που έγιναν για διάνοιξη της δεν πέτυχαν λόγω ότι είναι πολύ μικρές οι διαστάσεις της σε μεγάλο μήκος…
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι να εξακριβώσουμε αν στον Νομό Αργολίδας υπάρχει αντίστοιχο μονοκόμματο βάραθρο αυτού του βάθους, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχουμε υπ όψιν μας να έχει καταγραφεί στο παρελθόν.
Η εξερεύνηση είναι δραστηριότητα της Σπηλαιολογίας Ναυπλίου και συμμετείχε φιλικά, μετά από πρόσκληση και η Ε.Σ.Ε.
Η ομάδα αποτελούνταν από μεριάς Σπηλαιολογίας Ναυπλίου από τους: Αθανασόπουλο Γιάννη, Γεωργόπουλο Άρη, Γκάτζιο Χρήστο, Καρούτη Μάκη και Ξανθόπουλο Θανάση (Ε.Σ.Ε – ΣΠΗ.ΝΑ) και από την Ε.Σ.Ε οι: Γιανούτσος Βασίλης και Μαστοράκη Αννα.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΠΡΟΠΑΝΤΗ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ 16/5/2009


Ένα ακόμη ταξίδι στην Μαγική Αρκαδία...
Ο προορισμός μας το Βαλτεσινίκο που βρίσκεται στην ορεινή Γορτυνία σε υψόμετρο 1150 μέτρα.
Στη διαδρομή θαυμάζαμε σε κάθε στροφή το μεγαλείο της Ελληνικής Αρκαδικής Φύσης που είχε ντυθεί, λες, τα καλά του να μας υποδεχθεί....
Μια υπέροχη ημέρα που όλα πήγαν κατ ευχήν....
Την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο τόπο και χρόνο βρήκαμε τον Δήμαρχο του Βαλτεσινίκου, στην είσοδο του χωριού, σε ενα πανέμορφο παραδοσιακό καφενείο και μας βοήθησε με τον καλύτερο τρόπο για να πάμε στο σπηλαιοβάραθρο Πρόπαντη που βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα έξω από χωριό..
Χωρίς την βοήθεια του, να φωνάξει άνθρωπο απο το χωριό να μας συνοδέψει, δύσκολα θα το βρίσκαμε μόνοι μας..
Το βάραθρο βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό τοπίο μέσα σε χωράφια ανάμεσα σε μεγάλες λάκες σαν μικρά οροπέδια σε ένα υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων...
Τα πάντα γύρω μας καταπράσινα, ανθισμένα με λογής λογής αγριολούλουδα, πολύχρωμα, οι πρασινισμένες από το φρέσκο χορτάρι πλαγιές, συνέθεταν μια εικόνα τέτοια που νόμιζες οτι κοιτούσες έναν απο αυτούς τους περίφημους παλαιούς πίνακες που απεικονίζουν την Αρκαδική Φύση σε όλο της το Μεγαλείο...
Η πραγματικότητα εδώ ξεπέρναγε την φαντασία του καλλιτέχνη και αυτό που αντίκριζαν τα μάτια μας δύσκολα θα μπορούσε να αποτυπωθεί πάνω σε έναν καμβά....
Η Αρκαδική Φύση με την ομορφιά και την αρμονία της είναι μοναδική.... δεν είναι τυχαίο που ενέπνευσε σπουδαίους καλλιτέχνες να την απεικονίσουν...
Δεν θέλω να περιγράψω με λόγια το σπήλαιο... οι εικόνες μιλούν μόνες τους...
Στην επίσκεψη αυτή ήμουν μαζί με τον φίλο μου Δημήτρη Αντωνόπουλο...

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΣΕΛΙΝΙΤΣΑ 1/5/2009


Selinitsa
Ανέβηκε από thanos_x
Την Παρασκευή 1/5/2009 η Ομάδα Σπηλαιοδιάσωσης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας πραγματοποίησε άσκηση έξω από την είσοδο του σπηλαίου Σελίνιτσας στην Μεσσηνιακή Μάνη.
Η άσκηση περιελάμβανε το στήσιμο μεταφερόμενης τραβέρσας για κίνηση φορείου.
Το βίντεο είναι του φίλου Στάυρου Ξυδέα που μαζί με άλλα μέλη του Ποσειδώνα παρευρέθησαν στην άσκηση μας και συμμετείχαν..
Στα σχοινιά είναι ο φίλος μας Κώστας Ξυδέας...

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΠΑΠΑΤΡΥΠΑ 26/4/2009



Την Κυριακή 26/4/2009 μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας επισκέφθηκαν το σπηλαιοβάραθρο Παπατρύπα στην περιοχή της Σέτας - Ξεροβούνι στην Εύβοια.
Το σπηλαιοβάρθρο αυτό είχε εξερευνήσει ομάδα της ΕΣΕ με επικεφαλής τον Σταμάτη Κίρδη το 1986.
Τα μέλη που έλαβαν μέρος στην επίσκεψη ήταν οι Πάνος Γεωργόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος, Βασίλης Γιανούτσος και Αννα Μαστοράκη.