Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΒΑΡΑΘΡΟ "ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΑΣ" 28/10/2009









Την Τετάρτη 28/10/2009 επισκεφθήκαμε μαζί με τον φίλο μου από τον σύλλογο Ποσειδών Χρήστο Κιοσέογλου και την Έφη, ένα όμορφο σπηλαιοβάραθρο στον Νομό Αργολίδας με την ονομασία "Τρύπα της Χιόνας".
Η ονομασία αυτή προέρχεται από ένα όχι και τόσο ευχάριστο περιστατικό, μάλλον τραγικό θα έλεγα, που διαδραματίστηκε πολλά χρόνια πριν στο χωριό που βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο αυτό...
Η Χιόνα ήταν μια γυναίκα που ζούσε στο χωριό με πολύ άσπρο δέρμα πράγμα που της έδωσε και το παρατσούκλι αυτό... δηλαδή άσπρη σαν το χιόνι!!
Ο άντρας της Χιόνας ανακάλυψε ότι  τον απατούσε και έτσι αυτός την σκότωσε και πέταξε στο βάραθρο το άψυχο κορμί της...
Το σώμα της Χιόνας πέφτοντας σκάλωσε σε μια προεξοχή και δεν έφτασε μέχρι κάτω..
Όταν το γεγονός μαθεύτηκε στο χωριό κάποιος ανέλαβε να δεθεί και να κατεβεί στο βάραθρο και να ανασύρει το σώμα της άτυχης γυναίκας.
Έκτοτε το σπηλαιοβάραθρο πήρε την ονομασία Τρύπα της Χιόνας....
Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε τον Σεπτέμβριο του 1977 από κλιμάκιο της Ε.Σ.Ε (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας) με υπεύθυνο τον Θ. Κιτσέλη.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΣΠΗΛΑΙΟ "ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ" ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ 10/10/2009


Το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Οκτωβρίου 2009 τα μέλη της ΕΣΕ Θανάσης Ξανθόπουλος - (Υπεύθυνος Αποστολής), Τσακανίκας Γιάννης, Γιανούτσος Βασίλης και Μαστοράκη Αννα, κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας μαζί μου και πρόσκλησης, από τον κ. Κωστα Στασινό κάτοικο Λαμίας, επισκεφθήκαμε και εξερευνήσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον σπήλαιο στο όρος Οίτη στην περιοχή Άγιο Πνεύμα όπου και ομώνυμη εκκλησία.
Ο κ. Κώστας Στασινός μας φιλοξένησε στο σπίτι του στην Λαμία και τα μέλη της ΕΣΕ που μετείχαμε στην αποστολή τον ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα μας παρείχε.
Από πληροφορίες που είχε από βοσκό της περιοχής που του υπέδειξε το συγκεκριμένο σπήλαιο μας κάλεσε για να το εξερευνήσουμε.
Το σπήλαιο το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού σε υψόμετρο 1207 μέτρα.
Σήμερα το νερό εκβάλει 5 μέτρα χαμηλότερα και σε μια απόσταση 15 μέτρα πιο αριστερά από την παλαιά έξοδο όπου βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου.
Το συνολικό μήκος που εξερευνήθηκε μέχρι στιγμής είναι περίπου 250 μέτρα και τα μέλη της ομάδας Γιανούτσος Βασίλης και Τσακανίκας Γιάννης, ανέφεραν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μία ακόμη τεχνητή διάνοιξη (είχε προηγηθεί ακόμα μια διάνοιξη για να περάσουμε, πιο πριν, σε άλλο σημείο), μιας και το σπήλαιο δείχνει να συνεχίζει, δίνοντας μας πολλές ελπίδες για αρκετά μεγάλο μήκος ακόμα...
Όσο προχωρούσαμε σε βάθος ο διάκοσμος του σπηλαίου ήταν πιο πλούσιος.
Στο δάπεδο υπάρχει μαλακή άμμος και μικρά βότσαλα και σε κάποια σημεία λάσπη ξερή.
Υπάρχει επίσης ένας μικρός παράπλευρος κλάδος που σταματά μετά από 20 μέτρα περίπου και ξεκινά και αυτός λίγο μετά την είσοδο του σπηλαίου σχεδόν παράλληλα με τον άλλον.
Σε κάποια σημεία του μεγάλου κλάδου του σπηλαίου χρειάστηκε να σκάψουμε, την ευτυχώς, μαλακή άμμο και να περάσουμε από στενά λαγούμια και στενώματα.
Σε κάποια σημεία ο διάδρομος είναι άνετος και μπορεί κάποιος να σταθεί και να προχωρήσει όρθιος.
Η ομάδα θα συνεχίσει τη εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου Αγίου Πνεύματος (αυτήν την ονομασία αποφασίσαμε να δώσουμε στο νέο αυτό σπήλαιο) το ΣΚ 24 και 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιώντας τεχνητές διανοίξεις σε κάποια σημεία που είναι απολύτως απαραίτητο για την ασφαλή και άνετη κίνηση των σπηλαιολόγων.
Να σημειωθεί ότι έλεγξα στο αρχείο της ΕΣΕ για τυχόν παλαιότερη καταγραφή του συγκεκριμένου σπηλαίου και δεν βρέθηκε κάποια αναφορά, όπως επίσης λαμβάνοντας υπ όψιν ότι η ομάδα χρειάστηκε να σκάψει το δάπεδο σε κάποια σημεία αλλά και να κάνει διάνοιξη σε κάποια άλλα, δείχνει φανερά ότι δεν υπάρχει εξερεύνηση από άλλον σπηλαιολογικό σύλλογο τουλάχιστον μέχρις εκεί που έφτασε η ομάδα της ΕΣΕ.
Μένει λοιπόν να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πέραν του σημείου που έχουμε ήδη φτάσει... πολύ σύντομα θα έχουμε νεότερα από την συνέχεια της εξερεύνησης μας.
Θανάσης
Ξανθόπουλος