Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΒΑΡΑΘΡΟ ΤΥΧΕΡΟ (Χαρτογράφηση) 7/2/2010







Την Κυριακή 7/2/2010 τα μέλη της Ε.Σ.Ε (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας): Πέλη Φιλιππάτου, Θανάσης Ξανθόπουλος, Τσακανίκας Γιάννης, Τσεκούρας Αλέξανδρος, Παναγιώτης Γεωργίου και Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, πραγματοποιήσαμε επαναληπτική επίσκεψη στο βάραθρο "Τυχερό" (ΑΣΜ 8502) με σκοπό την χαρτογράφηση του που εκκρεμούσε.
Το βάραθρο αυτό βρίσκεται στα όρια του Μακρού Όρους Αττικής που στην πραγματικότητα αποτελεί απόληξη του Όρους Πατέρας.
Στην τελευταία εξερευνητική αποστολή στο βάραθρο, προ ενός έτους περίπου, από ομάδα της Ε.Σ.Ε που έφτασε και στο βαθύτερο σημείο του, το βάθος είχε υπολογιστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και ένα πρόχειρο σκαρίφημα του Μάκη Μπενέζη στα 80 με 85 μέτρα περίπου.
Η Έφορος Αρχείου Πέλη Φιλιππάτου πραγματοποιώντας μετρήσεις με λέιζερ αποστασιόμετρο και υποστηριζόμενη από την υπόλοιπη ομάδα, μέτρησε το βαθύτερο σημείο του σπηλαίου στα 83.36 μέτρα.
Ένα μικρό ακόμα όμως κάθετο σημείο στο οποίο δεν μπορέσαμε λόγω έλλειψης σχοινιού να προσεγγίσουμε υπολογίσαμε πως ανεβάζει η μάλλον, κατεβάζει, το βάθος του βαράθρου στα - 90 μέτρα περίπου!
Έτσι λοιπόν οι εκτιμήσεις του Μάκη Μπενέζη για το βάθος του βαράθρου ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα!
Μέσα στο βάραθρο η θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί Κελσίου, πράγμα που έκανε την πολύωρη παραμονή μας σε αυτό, (διήρκεσε 11 ώρες) πολύ άνετη και ανεκτή.
Η θερμοκρασία το βράδυ στις 10 που βγήκαμε πια από το βάραθρο ήταν μόλις 2 βαθμοί Κελσίου!
Καθόλου όμως άνετη δεν είναι η προσπέλαση σε μερικά σημεία του βαράθρου, που αποτελούν πραγματικές δοκιμασίες, υπομονής, αντοχής και κόπου, για να τις περάσεις λόγω "στενότητας" και λάσπης!.

Τέλος καλό όμως και όλα καλά, επιστρέψαμε ικανοποιημένοι μιας και τακτοποιήσαμε και αυτήν την εκκρεμότητα και ετσι στον μακρύ κατάλογο των σπηλαίων και βαράθρων του Νομού Αττικής προστέθηκε ακόμα ένα που κατατάσσεται στα βαθύτερα αλλά και τεχνικότερα από πλευράς προσπέλασης.

Περισσότερες φωτογραφίες στην επίσημη Ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ε : http://www.ese.edu.gr/default.asp?V_DOC_ID=2773
Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!