Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Εξερεύνηση Νεου Βαράθρου -120 μέτρα στην Οίτη












Το Σάββατο 9/10/2010 εξερευνήθηκε από τον ΘΗΣΕΑ άγνωστο βάραθρο στο όρος Οίτη σε υψόμετρο 1042 μέτρα που μας υποδείχθηκε από τον φίλο μας και μέλος του ΘΗΣΕΑ Κώστα Στασινό κάτοικο Λαμίας.
Το βάραθρο εντόπισε ο Κώστας μετά από επίμονες προσπάθειες αξιοποιώντας πληροφορίες από βοσκούς της περιοχής.
Οι εκτιμήσεις που είχε κάνει για το βάθος του ήταν εντυπωσιακά ακριβείς(με την παλιά καλή μέθοδο ρίψης πέτρας).
Ο υπολογισμός, του είχε δώσει ένα βάθος 100 μέτρων τουλάχιστον, που ήταν πολύ κοντά στην πραγματικότητα και βρέθηκε να έχει τελικό βάθος 120 μέτρων μετά το πέρας της εξερεύνησης.
Το εντυπωσιακό πραγματικά βάραθρο, που του δόθηκε η ονομασία ΘΗΣΕΑΣ 10 ξεκινά με ένα σχετικά μικρό άνοιγμα διαστάσεων 2.5 μέτρα χ 2 και μετά τα πρώτα 10 μέτρα κατάβασης αποκτά σχεδόν κυκλικό σχήμα με 10 μέτρα τουλάχιστον διάμετρο εντελώς κατακόρυφο μέχρι τον πάτο.
Ο σταλακτιτικός διάκοσμος είναι ελάχιστος και υπάρχει πάρα πολύ λάσπη και στα τοιχώματα του βαράθρου και φυσικά πολύ περισσότερη στον πάτο, όπου σχηματίζεται μια μικρή αίθουσα διαστάσεων 5 μέτρα μήκος και 3 πλάτος.
Από εκεί δεν βρέθηκε κάποιο ύποπτο σημείο για έρευνα, η λάσπη έχει κλείσει τα πάντα!
Σε βάθος περίπου 70 μέτρων ξεκινά παράλληλο πηγάδι με το κεντρικό το οποίο το συναντά και πάλι 20 μέτρα πριν το τέλος του βαράθρου.
Δεν παρατηρήθηκαν άλλα ευρήματα άξια αναφοράς.
Στο βάραθρο κατέβηκαν οι Άγγελος Βλαχόπουλος, Πάνος Γεωργόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος, Παναγιώτης Γεωργίου και Χρήστος Κιοσέογλου.

2 σχόλια:

Αφήστε το μήνυμα σας!