Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΑΡΧΑΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ - ΠΛΟΥΤΗ 5/4/2010







Με την βοήθεια του κ. Αλέκου Τερζάκη επισκεφθήκαμε ένα μικρό Αρχαίο υπόγειο λατομείο πολύ κοντά στο γνωστό Σπήλαιο Λαβυρινθάκι στα Πλουτή του Νομού Ηρακλείου.
Η μία και μοναδική αίθουσα έχει εμβαδόν περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα.
Το ύψος της φτάνει σε κάποιο σημείο τα 4 μέτρα.
Η είσοδος είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και πίσω από μια μεγάλη συκιά.
Έχει μικρές διαστάσεις 2.5 μέτρα μήκος και ύψος στην αρχή μόλις 0.5 μέτρα.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΣΧΑ 2010 31/3 - 6/4/2010


Λίγα λόγια για την αποστολή μας στην Κρήτη...
Από μια ιδέα του φίλου μας Παναγιώτη Γεωργίου ονομάσαμε την φετινή Πασχαλιάτικη Αποστολή μας "Κρήτη και Δεκατρείς".... αν και στο πεδίο έφτασε κάποια στιγμή να είμαστε μέχρι και 15 άτομα μαζί με τους φίλους μας του Τ.Τ Κρήτης.
Η αναχώρηση μας έγινε την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ με προορισμό το Ηράκλειο και από εκεί το σχολείο στο χωριό Γωνιές απ όπου ήταν και η βάση μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ όλους μας κατ αρχήν στους Φίλους και Συνάδελφους σπηλαιολόγους του Τοπικού Τμήματος της Ε.Σ.Ε ΚΡΗΤΗΣ στο Ηράκλειο, για την φιλοξενία τους, την παρέα τους και την πολύτιμη βοήθεια τους, σε ότι χρειαστήκαμε...
Τα βάραθρα και σπήλαια που επισκεφθήκαμε στην διάρκεια της αποστολής ήταν:
  1. Βάραθρο Μικρό Ψηστράκι - Πίσω Λαγκός
  2. Βάραθρο Μεγάλο Ψηστράκι
  3. Κηνυγόταφκος
  4. Τάφκος στον Γιοματά - Κάτω Σπήλιος
  5. Σπήλαιο Μούγκρι
  6. Τάφκος στα Πετραδολάκια (Αίθουσα του Ελαφιού)
  7. Εξερεύνηση Ανώνυμου Βαράθρου στις Ανεμογεννήτριες (Γιάννης Τσακανίκας και Παναγιώτης Γεωργίου - πραγματοποίησαν διάνοιξη για είναι δυνατή η πρόσβαση - βάθος περίπου 30 μέτρα)
  8. Αρχαίο Μικρό Υπόγειο Λατομείο (κοντά στο Λαβυρινθάκι στα Πλουτή - Υπόδειξη από τον κ. Αλέκο Τερζάκη)
  9. Σπήλαιο Αγία Φωτιά τοποθεσία Καρές - Τύλισσος (πιθανότατα Αρχαίο Υδραγωγείο).
Για τα περισσότερα παιδιά της αποστολής ήταν η πρώτη τους σπηλαιολογική γνωριμία με την Πανέμορφη Κρήτη, που τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις όχι μόνο η γνωριμία με τα σπήλαια της, αλλά και η γνωριμία με τους Φίλους μας του Τοπικού Τμήματος της Ε.Σ.Ε στο Ηράκλειο.
Το σίγουρο είναι πως όλοι μας θέλουμε να ξαναπάμε για σπηλαιολογική αποστολή στην Κρήτη με πιο πολύ ακόμη όρεξη και διάθεση για να γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε τον πανέμορφο Υπόγειο Κόσμο της! Τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που πήραν μέρος στην αποστολή ήταν (αλφαβητικά) οι: Γεωργίου Παναγιώτης, Ζαχαρής Βαγγέλης, Λιάτου Βικτόρια, Παπαβλασοπούλου Ναυσικά, Τσακανίκας Γιάννης, Τσεκούρας Αλέξανδρος, Τσιατούχα Κατερίνα και ο γράφων.
Απο το Τ.Τ. ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ ήταν οι: Μάνος Πετράκης, Κώστας Φωτεινάκης, Μάνος Κλάδος, Γιάννης Καραπιδάκης, Αφροδίτη Καρδαμάκη και Βασίλης Βάγιας.
Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Τ.Τ. Κρήτης για την βοήθεια και την παρέα τους...

Θανάσης
Ξανθόπουλος

* Αφιερώσαμε την μικρή αυτή αποστολή μας στην Μνήμη του Φίλου Συνάδελφου Σπηλαιολόγου Γιάννη Σωτήρη που "έφυγε" τόσο ξαφνικά και πρόωρα...
Καλό ταξίδι Γιάννη...

ΤΑΦΚΟΣ ΓΙΟΜΑΤΑ - ΚΑΤΩ ΣΠΗΛΙΟΣ 2/4/2010







Στις 2/4/2010 μέλη της Ε.Σ.Ε μεταβήκαμε στο χωριό Αγιά του Νομού Ρεθύμνου για να επισκεφθούμε ενα σπηλαιοβάραθρο που εξερεύνησε ο ΣΠ.Ο.Κ με την ονομασία Τάφκος Γιοματά.
Από τις περιγραφές που διαβάσαμε πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον και στολισμένο σπήλαιο κι αυτός ήταν κι ο λόγος που αποφασίσαμε να το δούμε.
Στην Αγιά ρωτώντας τους ντόπιους να μας δείξουν τον Τάφκο μας οδήγησαν σε αυτό το βάραθρο βάθους περίπου 30 μέτρων με μια αίθουσα με σχετικά όμορφο στολισμό.
Καταλάβαμε ότι δεν ήταν αυτό που αναζητούσαμε αλλά κάποιο άλλο που το ονομάζουν και Κάτω Σπήλιο...
Παρ όλα αυτά για εμάς ήταν άγνωστο και αυτό το βάραθρο και ετσι είχαμε την ικανοποίηση ότι είδαμε κάτι το όποιο δεν γνωρίζαμε... όλα καλά λοιπόν... μια άλλη φορά μπορεί να σταθούμε πιο τυχεροί!
Η σπηλιά πάντως που ψάχναμε, θα συνεχίσει να είναι εκεί!

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΚΥΝΗΓΟΤΑΦΚΟΣ 3/4/2010








Ο Κηνυγόταφκος βρίσκεται στον Ψηλορείτη σε υψόμετρο 11οο μέτρων.
Έχει εντυπωσιακό άνοιγμα με διάμετρο περίπου 10 μέτρων και ακολουθεί κατακόρυφη κατάβαση 60 μέτρων που καταλήγει σε μια αίθουσα χωρίς διάκοσμο.
Παράλληλα με το κεντρικό πηγάδι υπάρχει και άλλο του ιδίου βάθους σχεδόν, αλλά χωρίς άνοιγμα εισόδου στην επιφάνεια.
Το όνομα προέρχεται από τους κυνηγούς που πηγαίνουν εκεί για να χτυπήσουν τα αγριοπερίστερα που έχουν τις φωλιές τους στις εσοχές του κατακόρυφου πηγαδιού....
Στη διάρκεια της κατοχής στον Κηνυγόταφκο καταβαραθρώναν οι Κρητικοί, δοσίλογους, προδότες και Γερμανούς...

ΒΑΡΑΘΡΟ ΨΗΣΤΡΑΚΙ 1/4/2010










Επίσκεψη στο πανέμορφο σπηλαιοβάραθρο Ψηστράκι στον Ψηλορείτη - Νομός Ηρακλείου την 1η Απριλίου 2010.
Το βάραθρο αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα με συνολικό βάθος 130 μέτρων.
Στα - 45 μέτρα περίπου μεσολαβεί μια πανέμορφη λίμνη καταστόλιστη με πλούσιο διάκοσμο και βάθος που ποικίλει από 0.5 έως και 1.5 μέτρο ανάλογα την εποχή.
Στο τελικό βάθος των 130 μέτρων μετά από μια κατακόρυφη κατάβαση 80 μέτρων, σε ένα εντυπωσιακό πηγάδι, βρισκόμαστε σε μια πολύ όμορφη αίθουσα, με πλουσιότατο διάκοσμο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες κλπ.

ΜΙΚΡΟ ΨΗΣΤΡΑΚΙ (ΠΙΣΩ ΛΑΓΚΟΣ) 31/3/2010






Στις 31/3/2010 μέλη της Ε.Σ.Ε και μέλη του Τ.Τ. Ε.Σ.Ε Κρήτης επισκεφθήκαμε το βάραθρο Μικρό Ψηστράκι - Πισω Λαγκός.
Το βάραθρο μετά από μια κατάβαση 65 μέτρων καταλήγει σε μια αίθουσα αρκετά στολισμένη με μια μικρή αλλά πολύ όμορφη Λίμνη.
Βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων πιο ανατολικά από το Μεγάλο Ψηστράκι και υπάρχουν υποψίες πως τα 2 βάραθρα πιθανόν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από πολύ στενά περάσματα.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΤΑΦΚΟΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΔΟΛΑΚΙΑ 6/4/2010








Την Τρίτη 6/4/2010 μαζί με τον συνάδελφο, φίλο και μέλος της ΕΣΕ Γιάννη Τσακανίκα, επισκεφθήκαμε τον Τάφκο στα Πετραδολάκια στο Ορος Ψηλορείτης στον Νομό Ρεθύμνου.
Κατεβήκαμε μέχρι την αίθουσα του ελαφιού που ειναι και η πιο εντυπωσιακά στολισμένη!
Σκοπός και στόχος μας ειναι να οργανωθεί στο αμεσο μέλλον, μια αποστολή μέχρι το τελικό βάθος των 475 μέτρων.

Θανάσης
Ξανθόπουλος