Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΤΣΑΠΑ 26/9/2010
















Την Κυριακή 26/9/2010 πραγματοποιήσαμε μια εξερεύνηση ενός ακόμα βαράθρου μαζί με μέλη της Ε.Σ.Ε Μεσσηνίας (Κώστας Χριστόπουλος, Βασίλης Παπαδογιωργάκης, Παρασκευάς, Κώστας Χριστοδουλέας).
Το βάραθρο μας υπέδειξε ο κ. Βαγγέλης Κλείδωνας που γνωρίζει καλά την περιοχή μιας και πηγαίνει συχνά στο μέρος αυτό για κυνήγι...
Οι φήμες μιλούσαν για μια πολύ βαθιά τρύπα που πετάς πέτρα και χάνεται... όμως το αποτέλεσμα της εξερεύνησης έδωσε μόνο 16 μέτρα βάθος...
Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του μικρού αυτού βαράθρου είναι το κρυσταλλικό πέτρωμα χαλαζία που υπάρχει στο γύρω από το στόμιο του!
Το βάραθρο καταλήγει σε μια επιμήκη αίθουσα με διαστάσεις 10 μέτρα μήκος και 7 μέτρα ύψος και καταλήγει στο χαμηλότερο σημείο της σε ένα μικρό κατηφορικό λαγούμι με πολλές προσχώσεις.
Δεδομένου ότι το στόμιο του βαράθρου βρίσκεται σε μια μικρή ρεματιά που σχηματίζεται ακριβώς από πάνω του, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει με πολλά φερτά υλικά.
Στην ομάδα επίσης ήταν οι Ξηνταβελόνης Γιώργος, Βλαχόπουλος Άγγελος, Γεωργόπουλος Πάνος, Παπαδοπούλου Σίλα, Σταύρος Αποσπόρης Κιοσέογλου Χρήστος και ο γράφων.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΑΘΡΟ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΑ 25/9/2010


















Στις 25/9/2010 πραγματοποιήθηκε συνέχεια της εξερεύνησης του Μεγάλου βαράθρου Μαυροπούλια στον Ταΰγετο.
Το βάραθρο είχαν εντοπίσει μέλη του Ε.Ο.Σ Καλαμάτας και το είχε κατέβει ο Γιώργος Ξηνταβελόνης μέχρι τα - 50 μέτρα.
Είχε παρατηρήσει τότε πως υπάρχει ακόμα μια συνέχεια αλλά λόγω χρόνου δεν συνέχισε την εξερεύνηση.
Έτσι πραγματοποιήθηκε ακόμα μια επίσκεψη στο βάραθρο και σε αυτήν συμμετείχαν οι Γιώργος Ξηνταβελόνης, Αγγελος Βλαχόπουλος, Πάνος Γεωργόπουλος, Χρήστος Κιοσέογλου, Σταύρος Αποσπόρης, Σίλα Παπαδοπούλου και ο γράφων.
Η συνέχεια του σπηλαίου οδηγούσε σε μια αρκετά κατηφορική αίθουσα με μήκος περίπου 12 μέτρα και βάθος 10 μέτρα, με αρκετό και αξιόλογο στολισμό.
Στο τέλος της αίθουσας αυτής μέσα από ένα αρκετά στενό πέρασμα φαινόταν η παλιά συνέχεια του σπηλαίου που όμως είχε κλείσει με πάρα πολλές πέτρες.
Έγινε μια προσπάθεια διάνοιξης και απομακρύνθηκαν αρκετές από αυτές χωρίς όμως να μπορέσουμε να ανοίξουμε δίοδο.
Στην αίθουσα αυτή παρατηρήθηκαν τρεις αρκετά μεγάλου μεγέθους Νυχτερίδες και όμορφος στολισμός!
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και όμορφο είναι το κατακόρυφο πηγάδι βάθους 50 μέτρων που ξεκινά από την είσοδο.
Η ονομασία Μαυροπούλια έχει δοθεί στο βάραθρο από τους ντόπιους λόγω του ότι στην είσοδο του φώλιαζαν μαύρα πουλιά όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν...

Θανάσης
Ξανθόπουλος

ΜΙΚΡΟ ΒΑΡΑΘΡΟ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΙΑ 25/9/2010










Το Σάββατο 25/9/2010 πραγματοποιήσαμε εξερεύνηση σε δυο βάραθρα στην περιοχή Ασπροχώματα στο ορος Ταϋγετος.
Στην περιοχή μας οδήγησε ο Γιώργος Ξηνταβελόνης και τα βάραθρα τα ειχαν εντοπισει μέλη του ΕΟΣ Καλαμάτας.
Το Μικρό βάραθρο Μαυροπούλια εχει βάθος 16 μέτρα και βρίσκεται πολύ κοντά, μόλις 10 μέτρα απόσταση απο ενα αρκετά μεγαλύτερο του.
Την εξερεύνηση πραγματοποίησαν ο γράφων και ο Χρήστος Κιοσέογλου.

Θανάσης
Ξανθόπουλος



Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ - ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗ












Μαζί με τον φίλο και συνάδελφο σπηλαιολόγο της Ε.Σ.Ε Θωμά Λαμπρακόπουλο στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας πρός αναζήτηση σπηλαίων - βαράθρων.

Αθανάσιος
Ξανθόπουλος
Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας