Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εξερεύνηση Βάραθρο "Αγιος Μάμμας" 15/1/2011








Το Σάββατο 15/1/2011 εξερευνήσαμε ένα βάραθρο βάθους 50 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του όρους Κορομπίλη στον Νομό Βοιωτίας.
Το ονομάσαμε Βάραθρο "Άγιος Μάμμας" γιατί σχετικά σε μικρή απόσταση από την είσοδο του, υπάρχει ένα εκκλησάκι με την ονομασία αυτή.
Το κύριο χαρακτηριστικό του βαράθρου αυτού είναι οι πολλές κατακρημνίσεις στο εσωτερικό του και κυρίως μετά τα 40 μέτρα βάθος.
Επίσης παρατηρήσαμε την ύπαρξη ανθρωπίνων οστών, που όπως μας πληροφόρησαν προέρχονται από την εποχή του εμφυλίου πολέμου...
Ακόμα κάτι που μας έκανε εντύπωση ήταν η ύπαρξη παλαιών αντικειμένων καθημερινής χρήσης (ποτήρια, πιάτα, κανάτες, καραβάνες κλπ).
Διάκοσμο το βάραθρο αυτό δεν διαθέτει καθόλου και η κίνηση στο εσωτερικό του απαιτεί πολύ προσοχή λόγω των πολλών βράχων που στην κυριολεξία στέκονται σε μια "κλωστή".
Επίσης παρατηρήθηκε ένας μικρός πληθυσμός από Νυχτερίδες, περίπου 20 τον αριθμό.
Πάντως και σε αυτό το βάραθρο αλλά και σε άλλα που έχουμε επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε ότι οι Νυχτερίδες δεν έχουν "πέσει" σε χειμερία νάρκη, πράγμα που οφείλεται σαφώς στη υψηλή θερμοκρασία για την εποχή και στον κατά κύριο λόγω ζεστό φετινό χειμώνα, μέχρι στιγμής.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!