Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΦΡΕΑΡ "ΝΙΚΙΑΣ" - "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ"?











Με την βοήθεια και καθοδήγηση του αγαπητού συνάδελφου σπηλαιολόγου Μανόλη Μοσχολιδάκη πραγματοποιήσαμε κατάβαση στο μεταλλευτικό Φρέαρ "Νικίας".
Το πηγάδι αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 236 μέτρα δίπλα σε παλιές μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.
Το βάθος του σήμερα ειναι μόνο 40 μέτρα, αλλα σίγουρα οταν λειτουργούσε, ηταν κατα πολύ βαθύτερο, πριν δεχτεί πλήθος απο οικιακά σκουπίδια και μπάζα!
Στον "Νικία" υπήρχε μηχανισμός ανέλκυσης του μεταλλεύματος απο τις υπόγειες στοές εξόρυξης που υπήρχαν στην περιοχή.
Οι διαστάσεις του φρέατος ειναι 6 μέτρα μήκος επί 2.5 πλάτος!
Ειναι απο τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις μεταλλευτικά πηγάδια που εχω δεί μέχρι στιγμής στο Λαύριο.
Η ονομασία "Νικίας" του συγκεκριμένου πηγαδιού δεν ειναι καθόλου τυχαία και σχετίζεται με τις μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή του Λαυρίου.
Ας δούμε τι γράφει σχετικά για τον Αθηναίο Πολιτικό και Στρατηγό Νικία το wikipedia:

"Ο Νικίας κληρονόμησε από τον πατέρα του, Νικήρατο, μια ιδιαίτερη περιουσία, η οποία επενδύθηκε κυρίως στα αργυρωρυχεία του Λαυρίου. Λέγεται ότι ο Νικίας είχε περισσότερους από 1000 σκλάβους που εργάζονταν στα ορυχεία, τους οποίους επιστάτευε ο Θράκας Σωσίας.Ο Πλούταρχος δηλώνει ότι ο Νικίας ήταν επίσης υπερβολικά γενναιόδωρος με τον πλούτο του, χρησιμοποιώντας τα χρήματά του για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες στην Αθήνα και χρηματοδοτώντας πολλές θρησκευτικές εκδηλώσεις."

Το συγκεκριμένο πηγάδι βέβαια δεν ειναι αρχαίο αλλα σύγχρονο και καμμία σχέση δεν φαίνεται να έχει με τον Αθηναίο Νικία και τις δραστηριότητες του στην περιοχή, αλλά η ονοματοδοσία, ηταν μάλλον εμπνευση, κάποιου η κάποιων υπευθύνων της Γαλλικής Εταιρείας C.F.M.L. (Compagnie Francaise des Mines du Laurium) που καθώς φαίνεται ηταν γνώστες και ισως και θαυμαστές, της ιστορίας του Αρχαίου Λαυρίου και των μεταλλείων του.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Υγ. (Μετά απο επικοινωνία που είχα με τον κ. Μιχάλη Κ. γνώστη της περιοχής του Λαυρίου, μου ειπε, οτι επισκεπτόμενος μαζί με παλαιό εργάτη των μεταλλείων, το φρέαρ που παρουσιάζεται στην ανάρτηση αυτή, οτι το συγκεκριμένο πηγάδι εχει την ονομασία "Κωνσταντίνος".
Στον χάρτη του Κωνσταντίνου Κονοφάγου σημειώνεται σε αυτήν την θέση το Νικίας.
Το "Κωνσταντίνος" δεν αναφέρεται απο τον Κονοφάγο, περιέργως.
Παρ ολα αυτά σημειώνω εδώ αυτήν την παρατήρηση του κ. Μιχάλη (τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία) μιάς και ο εργάτης επέμενε οτι η ονομασία του Φρέατος ειναι Κωνσταντίνος.
Ισως να πρόκειτε για το ιδιο φρέαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!