Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΡΑΘΡΟ ΣΤΟ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ (-60μ)












Επίσκεψη στο βάραθρο Καπαρέλλι με βάθος - 60 μέτρα.
Η είσοδος του βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρα στο πλαϊνό τοίχωμα φαραγγιού βάθους 40 μέτρων.

Παραθέτω την περιγραφή του Χρήστου Κιοσέογλου:

"Το Σάββατο 22-10 οι Θανάσης Ξανθόπουλος, Παναγιώτης Γεωργίου, Βικτόρια Λιάτου και ο γράφων επισκέφθηκαν το βάραθρο κοντά στο χωριό Καπαρέλλι στη Βοιωτία.
Το βάραθρο είχε εξερευνηθεί από την Ε.Σ.Ε (αρχές 80).

Η πρόσβαση είναι εύκολη μέχρι το φαράγγι, αλλά επειδή η είσοδος βρίσκεται περίπου 15 μέτρα από το επίπεδο ροής του φαραγγιού, χρειάζεται τεχνική καταρρίχηση με σκοινί από το πάνω μέρος ή αναρρίχηση από τον πάτο σε πλαγιά που έχει όμως αρκετά εκτεθειμένα σημεία μέχρι την είσοδο.
Η ομάδα ακολούθησε τον πρώτο τρόπο που ήταν και ο ασφαλέστερος για να κινηθούν τα άτομα και τα υλικά μέχρι την είσοδο.
Στην είσοδο χρησιμοποιήθηκαν 2 spit ήδη τοποθετημένα τα οποία χρειάστηκε να καθαριστούν με κολαούζο λόγω της σκουριάς που είχαν από τον καιρό, που όμως δεν φαινόταν να τα έχει διαβρώσει ουσιαστικά.
Από την είσοδο και μετά χρησιμοποιήθηκαν μόνο φυσικές δεσιές για 3 παρακάμψεις και 1 αλλαγή πριν το τέλος .

Το βάραθρο είναι σωλήνας αρκετά μεγάλης διατομής που κατεβαίνει κατακόρυφα μέχρι τον πάτο (θυμίζει λίγο το Βάραθρο Θησέας 10) όπου φαρδαίνει σε μικρή σάρα με εμβαδό 20 περίπου τετραγωνικών μέτρων.
Ο διάκοσμος είναι σχεδόν ανύπαρκτος με εξαίρεση τα τοιχώματα του πηγαδιού όπου υπάρχουν ελάχιστοι σταλακτίτες μικρού μεγέθους.
Η Ε.Σ.Ε το είχε καταγράψει ως βάραθρο βάθους 100 μέτρων όμως μετρήθηκε στα 60 μέτρα με ρολόι αλτίμετρο Suunto.

Αρκετά ενδιαφέρον βάραθρο και λόγω σχήματος αλλά και λόγω της ιδιαίτερης πρόσβασης μέχρι την είσοδο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εκπαιδευτικό, σχετικά υψηλής δυσκολίας, σε επίπεδο διαφορετικών τεχνικών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν στη πρόσβαση και κατάβαση (φυσικές δεσιές)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!