Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΑΖΟΥΣΑ















...και πέφτοντας οι σταγόνες του νερού από τους σταλακτίτες που στολίζουν απ άκρη σε άκρη όλη την σπηλιά, φτιάχνουν μια μελωδία μυστική και παράξενη...
Θαρρείς και είναι το κάλεσμα του Πάνα στις Νύμφες να τον ακολουθήσουν σε ένα ξέφρενο χορό στα σκοτεινά βάθη της σπηλιάς....

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Εξερεύνηση Σπηλαιοβάραθρο "ΤΣΙΚΟΥΡΕΛΙ" Ν. Βοιωτίας
















Το Σάββατο 14/5/2011 εξερευνήσαμε ένα σπηλαιοβάραθρο στην τοποθεσία Τσικουρέλι στον Νομό Βοιωτίας.
Το βάραθρο το εντόπισε ο φίλος μας και οδηγός μας κ. Κώστας, που μας έχει βοηθήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε πληροφορίες και εντοπισμό νέων σπηλαίων και βαράθρων.
Η αλήθεια είναι ότι μην γνωρίζοντας τι θα συναντούσαμε στο εσωτερικό του, η έκπληξή μας ήταν ευχάριστη όταν τελικά είδαμε ότι επρόκειτο για ένα αξιόλογο σπήλαιο με τελικό βάθος 35 μέτρα περίπου και στολισμένο!
Στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 1945 εκεί είχαν ρίξει, μετά από την εκτέλεση τους, τρία άτομα από το Κόκκινο (Πατέρα και 2 γιούς).
Ο κ. Παναγιώτης κτηνοτρόφος της περιοχής 70 ετών μας διηγήθηκε όλο το περιστατικό!
Το σπηλαιοβάραθρο αποτελείται από 2 αίθουσες.
Το πρώτο κατέβασμα είναι 20 μέτρα και οδηγεί στην πρώτη αίθουσα που έχει μήκος 43 μέτρα πλάτος 8 μέτρα και ύψος μέχρι και 10 μέτρα με αξιόλογο στολισμό.
Στο βάθος της αίθουσας υπάρχει κατέβασμα 7 μέτρων με αντιστήριξη κι από εκεί μικρό άνοιγμα στο τέλος κλεισμένο με πάρα πολύ λάσπη.
Στα μισά της πρώτης αίθουσας μετά από αναρρίχηση 5 μέτρων υπάρχει παράθυρο και από εκεί ένα κατέβασμα 13 μέτρων, που καταλήγει στην δεύτερη αίθουσα με μήκος 15 μέτρα πλάτος 6 μέτρα και ύψος μέχρι και 15 μέτρα, με εντυπωσιακό στολισμό!!!
Το σπ/βάραθρο ΤΣΙΚΟΥΡΕΛΙ είναι από τα πιο αξιόλογα απ όσα έχουμε δει μέχρις στιγμής στην ευρύτερη περιοχή.

Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΕΝΗΣ (ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ) (2)















Τα μεταλλεία ΕΛΕΝΗΣ στην Μακρόνησο λειτούργησαν έως το 1910 οπότε και έπαυσαν την λειτουργία τους.
Ως γνωστό κατά την αρχαιότητα η Μακρόνησος είχε την ονομασία ΕΛΕΝΗ μιας και στην μυθολογία μας αναφέρεται ότι εκεί σε ένα σπήλαιο στα βόρεια του νησιού, έκρυψε την Ωραία Ελένη ο Πάρις.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΛΕΝΗΣ (ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ) (1)















Τα μεταλλεία ΕΛΕΝΗΣ στην Μακρόνησο λειτούργησαν εως το 1910 οπότε και έπαυσαν την λειτουργία τους.
Ως γνωστό κατά την αρχαιότητα η Μακρόνησος είχε την ονομασία ΕΛΕΝΗ μιας και στην μυθολογία μας αναφέρεται ότι εκεί σε ένα σπήλαιο στα βόρεια του νησιού, έκρυψε την Ωραία Ελένη ο Πάρις.