Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σπηλαιοβάραθρο (ΕΛ34) Ελικώνας



















(Φωτο Αναστασία - Παναγιώτης)

Το Σάββατο 31/3/2012 μαζί με την Αναστασία και τον Παναγιώτη επισκεφθήκαμε στο Ορος Ελικώνας το βάραθρο ΕΛ34 (έξω από την είσοδο υπήρχε η συγκεκριμένη σήμανση - μόλις που διακρινόταν - και προέρχεται από την ΕλληνοΓαλλική αποστολή του Σ.ΕΛ.Α.Σ "Κυνηγώντας τα Στοιχειά Ελικώνας 2000 - Κώστας Αδαμόπουλος).
Στο βαθύτερο σημείο του βαράθρου το αλτίμετρο του Παναγιώτη έλεγε -80μ αλλά από δικούς μας υπολογισμούς το βάθος δεν πρέπει να ξεπερνά τα -70 μέτρα.
Το συγκεκριμένο βάραθρο έχει εξερευνηθεί το 1996 και από τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο
Το ΕΛ 34 διαθέτει πλούσιο και εντυπωσιακό διάκοσμο σε πολλά σημεία του!
Υπάρχει έντονη σταγονορροή και είναι ένα "ζωντανό" σπήλαιο που σχηματίζει νέο διάκοσμο σε αρκετά σημεία του.
Παρατηρήσαμε επίσης έναν μικρό πληθυσμό από νυχτερίδες που κατοικούν στο εσωτερικό του.
Το ΕΛ 34 αναπτύσσεται κλιμακωτά μέχρι το τελικό του βάθος, σχηματίζοντας πατάρια στολισμένα με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ένας σταλαγμιτικός "μανδύας" μήκους 3 μέτρων! που υπάρχει στην αίθουσα λίγο πριν το τέλος του σπηλαίου.
Το φιλόξενο όρος των Μουσών - Ελικώνας είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της πατρίδας μας και πάνω αλλά και κάτω από την επιφάνεια...
Ελπίζω και πρέπει να σταματήσει η αλόγιστη εκμετάλλευση του (λατομεία δασικοί δρόμοι για πάρκα ανεμογεννητριών κλπ) για να διασωθεί ένα από τα Ιστορικότερα και σπουδαιότερα βουνά της Ελλάδας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!