Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΦΤΕΡΟΛΑΚΑ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (9/6 - 24/6/2012)

































Στα πλαίσια της αποστολής που πραγματοποιεί μέσα στο 2012 ο ΣΕΛΑΣ   στην καταβόθρα Φτερόλακα στον Παρνασσό, με σκοπό την περαιτέρω εξερεύνηση της και που οργάνωσε ο Κώστας Αδαμόπουλος, την επισκεφθήκαμε κι εμείς 2 φορές την 9/6/ και 24/6/2012 βοηθώντας εν μέρει στο αρμάτωμα της.
Ο βασικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί από τον ΣΕΛΑΣ κατάδυση στο σιφόνι που βρίσκεται στον πάτο της καταβόθρας και σε βάθος -290 μέτρα!
Η Φτερόλακα είναι ένα από εντυπωσιακότερα σπήλαια - καταβόθρες με πολλά πηγάδια, καταρράκτες και όμορφο διάκοσμο σε κάποια σημεία.
Οι ποσότητες νερού που υπάρχουν στην Φτερόλακα κυμαίνονται αναλόγως της εποχής.
Παρατηρήσαμε πολύ μικρότερη ποσότητα νερού μεταξύ της πρώτης και δεύτερης επίσκεψης μας σε διάστημα μόλις 15 ημερών.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην  Φτερόλακα είναι το μονοκόμματο πηγάδι των 46 μέτρων που καταλήγει σε μια μεγάλη ευρύχωρη αίθουσα στα -260 μέτρα.
Για τον σπηλαιολόγο η επίσκεψη και προσπέλαση της Φτερόλακας, αποτελεί μια πρόκληση και μια θα έλεγα, επίπονη διαδικασία, γιατί είναι ένα από τα πιο τεχνικά σπήλαια με αρκετά δύσκολα σημεία στο να κινηθεί κάποιος.
Πόσο μάλλον να δοκιμάσει κάποιος να στήσει τις διαδρομές με τα σχοινιά που απαιτούνται μακριά και ψηλότερα από το νερό που εισρέει από την αρχή μέχρι και το τέλος της καταβόθρας....
Αξίζουν συγχαρητήρια τα μέλη του ΣΕΛΑΣ για όλη αυτήν την προσπάθεια που καταβάλουν εδώ και αρκετό καιρό, να φτιαχτούν ασφαλείς διαδρομές για την κίνηση των σπηλαιολόγων...
Στην δική μας ομάδα που επισκέφθηκε την Φτερόλακα ηταν οι: Πανος Γεωργόπουλος (9/6), Παναγιώτης Γεωργίου(9/6 - 24/6), Απόλλων Θρασυβουλίδης (9/6 - 24/6), Τέλης Διλιντάς(9/6 - 24/6), Πέλη Φιλιππάτου(24/6) και ο γράφων (9/6 - 24/6).
Στην πρώτη επίσκεψη μας φτάσαμε μέχρι τα -180 μέτρα.
Στην δεύτερη επίσκεψη μας και αφού είχε ολοκληρωθεί το αρμάτωμα της Φτερόλακας απο τον ΣΕΛΑΣ φτάσαμε στο τελικό βάθος τρεις από την παρέα μας (Απόλλων Τέλης Θανάσης).
Ευχαριστούμε τον Κώστα Αδαμόπουλο για την πρόσκληση του!
Ένα σύντομο ιστορικό της εξερεύνησης της Φτερόλακας Παρνασσού μπορείτε να δείτε εδώ:

http://www.selas.org/phpBB2/viewtopic.php?f=10&t=76




Θανάσης
Ξανθόπουλος