Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Καταβόθρα Γεροντόβραχου (P19) Παρνασσός













Η καταβόθρα του Γεροντόβραχου βρίσκεται σε υψόμετρο 2110 μέτρων στο ορος Παρνασσός στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακας.
Εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από ΕλληνοΑγγλική αποστολή το 1983 και κατόπιν έγινε αναφορά σε αυτήν, στην Αγγλική αποστολή (PARNASSOS 96) του Y.U.C.P.C και πήρε την ονομασία P19.
Στην αναφορά αυτή καταγράφεται ότι έχει μήκος 30 μέτρα και βάθος 25 μέτρα.
Στην χαρτογράφηση όμως υπήρχε ένα σημείο με ερωτηματικό και στην περιγραφή της καταβόθρας οι Αγγλοι σπηλαιολόγοι άφηναν σαφή υπονοούμενα για πολύ πιθανή συνέχεια της καταβόθρας, σε μεγαλύτερο βάθος, από ένα άνοιγμα, που όμως ήταν κλεισμένο από πάγο.
Πιθανολογώντας πως με την πάροδο τόσων ετών και δεδομένου και των κλιματικών αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει, ίσως ο πάγος να μην εμπόδιζε πια την προσπέλαση της καταβόθρας, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας μήπως και βρίσκαμε το άνοιγμα ελεύθερο...
Αλλά η τύχη δεν μας χαμογέλασε...!
Και όχι μόνο αυτό αλλά η ποσότητα του παγετώνα μέσα στην καταβόθρα, αν και ήταν μέσα Αυγούστου (του 2012) ήταν ακόμα περισσότερη απ ότι το 1996!
Στο συμπέρασμα αυτό δεν καταλήξαμε αυθαίρετα φυσικά, αλλά κατόπιν αντιπαραβολής της χαρτογράφησης του 1996 που είχαμε από τους Άγγλους.
Φαίνεται ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ελάχιστα επηρέασε την καταβόθρα P19.
Και το "κερασάκι" στην τούρτα θα λέγαμε ήταν και μια ξαφνική Αυγουστιάτικη χαλαζόπτωση που διήρκεσε 40 περίπου λεπτά δείχνοντας μας ότι ο Παρνασσός δεν αστειευεται ακόμα και το κατακαλόκαιρο!
Εντύπωση, προσωπικά, μου έκανε η ύπαρξη ενός σχοινιού εγκλωβισμένου στον πάγο (εξείχαν μόνο λίγα μέτρα με έναν κόμπο) από την Αγγλική αποστολή του 1996 μαρκαρισμένο στην άκρη με την ονομασία του σπηλαιολογικού κλάμπ και το έτος αγοράς (1995).
Το σχοινί βρισκόταν απάνω ακριβώς από το μικρό κάθετο κατέβασμα που οδηγούσε στο ύποπτο για συνέχεια άνοιγμα...
Το κατέβασμα αυτό με βάθος περίπου 3 μέτρα ήταν ολόκληρο γεμάτο από παγετώνα τον Αύγουστο του 2012 σε αντίθεση με το 1996 που ήταν ανοικτό!
Έτσι το "μυστικό"  της καταβόθρας του Γεροντόβραχου παραμένει και το ερωτηματικό για το πραγματικό της βάθος, συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του... κάποια στιγμή!

Θάνος
Ξανθόπουλος

Υγ Φωτογραφίες απο την επίσκεψη μας μπορείτε να δείτε και στο μπλόγκ της Αναστασίας εδώ
http://caveworld-anastasiaelf.blogspot.gr/2012/08/1182012.html