Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΟΧΥΡΟ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ - Νομός Δράμας




ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ "ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ" ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΟΥ!
Το οχυρό Πυραμιδοειδές στον Νομό Δράμας μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, ίσως, όσο το Οχυρό Λίσσε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό και τολμώ να πώ πολύ πιο ενδιαφέρον!
Οι λόγοι που το Οχυρό Λίσσε είναι "διασημότερο" είναι βασικά η ευκολότερη πρόσβαση, πράγμα που έκανε ευκολότερο το να διαμορφωθεί ο περιβάλλον χώρος και να γίνει εκεί το Μουσείο, καθώς και να πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις κάθε 6η Απριλίου (Επέτειος της Γερμανικής επίθεσης το 1941).
Πρέπει να τονίσουμε κάτι... Κανένα οχυρό δεν μπορεί να σταθεί μόνο του απέναντι σε μια μαζική επίθεση όπως έγινε και στην περίπτωση της 6η Απριλίου 1941.
Ετσι βασικότατο ρόλο στο ότι άντεξε το Οχυρό Λίσσε στην επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων ήταν και η καθοριστική συμβολή του Οχυρού Πυραμιδοειδές το οποίο υποστήριζε το Λίσσε απο τα Ανατολικά και του Οχυρού Περιθώρι και Παρταλούσκα στα Δυτικά!
Γι αυτά και για άλλα όμως θα μιλήσουμε σε επόμενες δημοσιεύσεις.
Το Πυραμιδοειδές  βρίσκεται σε ένα μικρό βουνό - λόφο,( που όντως έχει σχήμα πυραμίδας η κορυφή του),  εντελώς σκαμένο απ άκρη σε άκρη, διαθέτοντας αντιαεροπορική κάλυψη, πολυβολεία, αντιαρματικά, παρατηρητήρια και φυσικά σε κάποια σημεία ήταν και ναρκοθετημένο.
Ο επισκέπτης μπορεί να δεί την δύναμη πυρός που δέχτηκε το Οχυρό Πυραμιδοειδές, όταν αντικρίσει  ολόκληρα μπλόκ μπετόν, που εχουν εκτιναχθεί δεκάδες μέτρα μακριά απο το αρχικό σημείο που είχαν κατασκευαστεί.
Κι όμως ... άντεξε...
Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να διασχίσει το μεγαλύτερο μέρος των υπογείων στοών, (όσες απο αυτές δεν κατέρρευσαν), που διατρέχουν το βουνό, και να δεί και τις παλιές εγκαταστάσεις αλλά και τις νεότερες προσθήκες που έγιναν...
Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη υπόγεια στοά με τα σκαλοπάτια που ενώνει τα δύο ανεξάρτητα στην ουσία επίπεδα του Οχυρού!
Σώζονται σε κάποιο βαθμό και μερικά εξωτερικά παλιά πέτρινα στρατιωτικά κτίρια...
Η αποστολή του Οχυρού Πυραμιδοειδές μαζί με το Οχυρό Λίσσε ήταν να αποκλείσει απο τα εχρικά στρατεύματα την πρόσβαση προς το χωριό Γρανίτης και την Δράμα.
Μπορεί ακόμα και σήμερα να δεί ο επισκέπτης τον παλιό δρόμο προς Γρανίτη και Δράμα και θα καταλάβει την σπουδαιότατη και στρατηγική σημασία του Οχυρού Πυραμιδοειδές.
Μια πραγματικά συγκινητική περιγραφή της μάχης του Οχυρού αυτού που προέρχεται απο τα απομνημονεύματα του Λοχαγού Ρογκάκου που υπηρέτησε στο Πυραμιδοειδές μπορείτε να δείτε εδώ:

http://geopolitics-gr.blogspot.gr/2010/04/6-9-1941.html


Σχετικές αναρτήσεις
http://spilaiologia.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html


http://spilaiologia.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html

Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης για τις πληροφορίες που μου έδωσε και τον κ. Χαράλαμπο Ξανθόπουλο!

Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!