Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Καταβόθρες Νευροκοπίου - Νομός Δράμας
Ένα από το ομορφότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα το σπήλαιο Αγγίτη - Μααρά στον Νομό Δράμας.
Ως γνωστόν το σπήλαιο αυτό είναι το μεγαλύτερο (μέχρι στιγμής) σε μήκος (5278 μέτρα σε ευθεία), υπόγειο ποτάμι της χώρας μας.
Το υπόγειο αυτό ποτάμι τροφοδοτείται, κατά κύριο λόγο, από τις καταβόθρες του οροπεδίου Κάτω Νευροκοπίου από τις οποίες απέχει σε ευθεία περίπου 9000 μέτρα!.
Ένα μεγάλο λοιπόν υπόγειο ταξίδι του νερού, κάτω από τα βουνά της περιοχής (Άγιος Παύλος - Φαλακρόν Όρος), το οποίο έχει σχηματίσει έναν από τους εντυπωσιακότερους υπόγειους καρστικούς αγωγούς και που ακόμα η εξερεύνηση του συνεχίζεται...
Το μήκος των γνωστών μέχρις σήμερα εξερευνημένων διαδρομών που ξεπερνά τα 10.000 μέτρα!
Σύμφωνα με τις μελέτες και τις εξερευνήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι καταβόθρες του Οχυρού - Νευροκοπίου είναι συνολικά 18 από τις οποίες ενεργές είναι μόλις επτά!
Οι υπόλοιπες λόγω προσχώσεων έχουν κλείσει.
Από τις καταβόθρες αυτές που στο σύνολό τους είναι απροσπέλαστες, λόγω του ότι είναι επιφανειακές η πολύ στενές (ρηγματώδεις), μόνο μία, η λεγόμενη Μεγάλη Καταβόθρα, είναι προσπελάσιμη και οδηγεί μετά από πορεία 300 μέτρων στο εσωτερικό του βουνού, σε υπόγεια λίμνη.
Η καταβόθρα αυτή εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από την Ιωάννη Πετρόχειλο το 1952 και έκανε και την χαρτογράφηση της.
Με την συγκεκριμένη καταβόθρα θα ασχοληθούμε στο μέλλον, σε ξεχωριστή ανάρτηση, μιας και έχει ιδιαίτερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.
Στις φωτογραφίες εδώ παρουσιάζονται οι εναπομείναντες ενεργές καταβόθρες (7 τον αριθμό).

Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!