Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Βάραθρο Διονυσοβουνίου Πεντελικό Ορος













Ακόμα ένα βάραθρο μας υπέδειξε ο γνώστης και περιηγητής του Πεντελικού όρους Τάσος "Ορεσίβιος".
Αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 442 μέτρων στο Διονυσοβούνι που αποτελεί τμήμα του Πεντελικού όρους.
Η είσοδος χρειάστηκε διάνοιξη και την μετακίνηση τριών μεγάλων βράχων, 20 τουλάχιστον κιλών ο καθένας που είχαν ριχτεί για να φράξουν το βάραθρο...
Το ολικό βάθος του βαράθρου είναι 8 μέτρα και στην μια αίθουσα που σχηματίζεται μέσα υπάρχουν πανέμορφα πέτρινα "κοράλια".
Επίσης παρατηρήθηκαν 2 πολύ ενδιαφέροντα μανιτάρια μαύρου χρώματος αναπτυγμένα πάνω στα τοιχώματα της αίθουσας καθώς και μια μικρή νυχτερίδα, η μοναδική του είδους της,  κάτοικος του σπηλαίου...
Στην εξερεύνηση συμμετείχαν εκτός από τον Τάσο και ο Θωμάς Λαμπρακόπουλος.
Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά τον Τάσο "Ορεσίβιο" για την πληροφορία και την υπόδειξη του.

Θάνος
Ξανθόπουλος

Υγ Το βάραθρο αυτό εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 2008 απο τον ΣΠΕΛΕΟ και είναι καταγεγραμμένο σαν Βάραθρο Ροδόπολης.

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Βάραθρο Εκάτης






















Να λοιπόν που για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι στην Αττική υπάρχει πάντα περιθώριο να βρεθούν νέα άγνωστα σε εμάς σπήλαια και βάραθρα και μάλιστα σε βουνά πολύ κοντινά του Λεκανοπεδίου!
Μετά από πρόσκληση ενός από τους πλέον καλούς γνώστες του Πεντελικού Όρους του φίλου μας Τάσου "Ορεσίβιου" μεταβήκαμε σε περιοχή της Πεντέλης οι Θωμάς Λαμπρακόπουλος Ρόζα Φύτιζα και ο γράφων για να μας υποδείξει ο Τάσος ένα άγνωστο σε εμάς σπ/βάραθρο που είχε εντοπίσει σε μια από τις "χιλιάδες" πεζοπορίες του στο βουνό!
Το σπ/βάραθρο βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρων.
Η πρόσβαση απαιτεί αρχικά κάθοδο με σχοινί σε κατακόρυφο κατέβασμα 10 μέτρων.
Στον πρώτο θάλαμο - διάδρομο που σχηματίζεται και έχει μήκος περίπου 10 μέτρα, υπάρχει σταγονορροή και διάκοσμος.
Η κατεύθυνση του σπηλαίου αρχικά είναι Α - Δ και λίγο κατηφορική προς την Ανατολική πλευρά του και μετά από ένα στενό πέρασμα, αλλάζει εντελώς κατεύθυνση (Νότια) με αρκετή κλίση και βρισκόμαστε στον δεύτερο θάλαμο που έχει μήκος 17 περίπου μέτρα και στο μέσον του εχει ακόμα ένα κατέβασμα 5 μέτρων.
Εκεί το ύψος της οροφής σε μερικά σημεία ξεπερνά τα 15 μέτρα!
Πλούσιος διάκοσμος υπάρχει παντού!
Παραμένει ακόμα ένα κατέβασμα με εκτιμώμενο βάθος τουλάχιστον 8 μέτρα που πιθανόν να οδηγεί σε συνέχεια του σπηλαίου... αλλά απαιτεί διάνοιξη για να περάσει κάποιος με ασφάλεια.
Το βάθος, μέχρις στιγμής, του σπ/βαράθρου υπολογίστηκε στα 20 μέτρα.
Επόμενο βήμα είναι να διαπιστώσουμε αν υπάρχει συνέχεια από το κατέβασμα των 8 μέτρων και η χαρτογράφηση του σπ/βαράθρου.
Ο Τάσος επέλεξε και την ονομασία του σπ/βαράθρου μιας και είναι ο ευρέτης του και έτσι αποφάσισε να το "βαφτίσει" Βάραθρο Εκάτης!
Τον ευχαριστούμε πολύ για την πληροφορία, την υπόδειξη του και φυσικά για την χαρά που μας πρόσφερε να ξεκινήσουμε το 2013 με μια εξερεύνηση μέσα στην Αττική!
Θάνος
Ξανθόπουλος