Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Καταφύγιο Ραφήνας - Νομός Αττικής




























Στήν πολη της Ραφήνας δεσπόζει ο λεγόμενος "Λόφος Οχυρού".
Σήμερα το μέρος αυτό είναι μια πολύ όμορφη και γεμάτη δέντρα, τοποθεσία, με θαυμάσια θέα πρός το λιμάνι της Ραφήνας.
Ο χώρος αυτός που κάποια στιγμή δέχτηκε μια κάποιας είδους ανάπλαση, σήμερα όμως δυστυχώς, μοιάζει λίγο παραμελημένος και αφημένος θα έλεγα στην τύχη του.
Δεν γνωρίζω τους λόγους που συμβαίνει αυτό και εύχομαι σύντομα να τύχει της προσοχής που του αρμόζει μιας και εκτός απο το φυσικό κάλλος, ο λόφος Οχυρού φιλοξενεί και ενα Γερμανικό Οχυρωματικό έργο φτιαγμένο κατα την διάρκεια της Κατοχής 1941-44.
Στην δημοσίευση αυτή θα ασχοληθούμε το υπόγειο καταφύγιο και θα υπάρξει άλλη ανάρτηση που θα παρουσιάσω τα εξωτερικά οχυρωματικά έργα.

Όπως λοιπον μας πληροφορεί και η σελίδα http://stylianosbertolis.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

"Οι Γερμανοί μπήκαν στη Ραφήνα την Πρωτομαγιά του 1941. Στη μέση της χωμάτινης τότε κεντρικής πλατείας Πλαστήρα κάνουν προσκλητήριο σε ένα χωριό έρημο από ανθρώπους. Οι Ραφηνιώτες πίσω από τις γρίλιες των παραθύρων τους, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των στρατιωτών που έμοιαζαν με αυτές των ρομπότ. Η ανοιξιάτικη μέρα ήταν ηλιόλουστη και πολλοί από αυτούς αφού επιτάσσουν τα ξενοδοχεία της Ραφήνας πηγαίνουν στη θάλασσα.
Μέσα στον Μάη φθάνουν και άλλοι Γερμανοί στρατιώτες και αναζητώντας μονιμότερες εγκαταστάσεις ανεβαίνουν στον λόφο της Παναγίτσας ή Οχυρό όπως το λέμε σήμερα. Εκεί αρχίζουν να κατασκευάζουν μόνιμα καταλύματα. Τα οχυρωματικά έργα των Γερμανών ξεκίνησαν από το λόφο του Οχυρού αλλά συνεχίστηκαν και κοντά στις ακτές της Ραφήνας και τις παραλίες.
Κάθε Ραφηνιώτης από 16 έως 60 χρονών ήταν υπόχρεος σε αγγαρεία μια μέρα την εβδομάδα. Η αγγαρεία ήταν κυρίως το σκάψιμο των ορυγμάτων, το άνοιγμα υπόγειων στοών στα σπλάχνα του λόφου Οχυρό και το ρίξιμο μπετόν για να σκεπαστούν οι στοές και για να κατασκευάσουν τις βάσεις των πολυβολείων. Αμοιβή ήταν ένα κομμάτι μαύρο ψωμί λες και ήταν φτιαγμένο από ροκανίδι και λίγα ξερά, πολλές φορές μουχλιασμένα, δαμάσκηνα.
Στον λόφο του «Οχυρού», υπήρχαν διάσπαρτα πέντε τεράστια κανόνια φερμένα καθώς έλεγαν από τη Γαλλία, από τη περίφημη γραμμή Μαζινό. Τα κανόνια αυτά ήταν περιστρεφόμενα κατά 270 μοίρες και στηριζόντουσαν σε κυκλικές βάσεις από μπετόν. Οι βάσεις αυτές με διάμετρο ως και 15 μέτρα, είχαν περιμετρικά τους υπόγειες τσιμέντινες αποθήκες πυρομαχικών και βέβαια υπήρχαν ορύγματα βάθους ως και 1,5 μέτρο ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και με τους θαλάμους. Η θέση ήταν στρατηγική. Μπορούσαν να εποπτεύουν όλη τη περιοχή από τον Σχοινιά μέχρι το Πόρτο Ράφτη. Μάλιστα μερικές βίλλες στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ραφήνας τις κατεδάφισαν ώστε να έχουν ακόμη καλύτερη ορατότητα προς Μαραθώνα.
.Κατά τη διάρκεια της κατοχής έδρασαν στη Ραφήνα αντιστασιακές ομάδες του ΕΑΜ καθώς επίσης «υφάνθηκε» ένα δίκτυο για την διαφυγή στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό τον Τσεσμέ. Μεταξύ των γνωστών πολιτικών που διέφυγαν από τη Ραφήνα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο πρώην υπουργός Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Τα καΐκια της διαφυγής ήταν η «Παναγία», η «Αγία Παρασκευή» αλλά και το πιο γνωστό «Αγία Κυριακή». Γνωστό από το τραγούδι του Βίρβου, «Τολέγαν Άγια Κυριακή εκείνο το καΐκι…Αλεξάνδρεια, Ραφήνα πήγαινε τα χρόνια εκείνα, και για μπάρκο μες στα αμπάρια είχε όλο παλικάρια…»
Πάνω σε παλιά πολυβολεία των Γερμανών είναι κτισμένος ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Μαρίνα. Αλλά και το πρώτο σχολείο μετά την κατοχή, στο κέντρο του συνοικισμού, φτιάχτηκε από την ξυλεία που άφησαν στο τέλος του πολέμου οι Γερμανοί στο οχυρό.
Ο Γερμανικός στρατός κατοχής έφυγε από τη Ραφήνα στις 12 Οκτώβρη του 1944. "
Τα ιστορικά στοιχεία ήταν αναρτημένα  στο site του κυρίου Βασίλη Πιστικίδη τέως αντιδημάρχου Ραφήνας και νυν αντιπρόεδρου Δ.Σ. Δημοτικού συμβουλίου δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (www.vpistikidis.gr) .

Κάτι επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και στην σελίδα  http://pireorama.blogspot.gr/2009/09/blog-post.html

"Οι Γερμανοί έφυγαν από την Ραφήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944 αφού φρόντισαν πρώτα να μεταφέρουν τα πάντα από το εσωτερικό του. Στο τέλος μάλιστα το ανατίναξαν φεύγοντας. Η τεράστια αυτή έκρηξη που κατέστρεψε το μισό οχυρό, κατέστρεψε και τα υπόλοιπα πυροδοτικά καλώδια με αποτέλεσμα να μείνει αυτό που βλέπουμε εμείς σήμερα.".

Πράγμα που σημαινει οτι σήμερα μπορούμε να δούμε μέρος του οχυρού και όχι ολόκληρο όπως ήταν εκείνη την εποχή !
Το καταφύγιο του Οχυρού της Ραφήνας διέθετε 2 εισόδους κε των οποίων η μία σήμερα είναι κλειστή απο μπάζα και κοντά έχει κτιστεί μια κατοικία και ενα πηγάδι εξαερισμού βάθος περίπου 15 μέτρων.

Ευχαριστώ για την καλή παρέα, τους Γιώργο, Θωμά, Ιωάννη και Κωνσταντίνο.

Θάνος
Ξανθόπουλος

Σχετικές με Οχυρά σελίδες μου

Οχυρό Λίσσε
Οχυρό Πυραμιδοειδές
Οχυρό Παρταλούσκα
Οχυρό Batteria
Οχυρό Βούλας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η σελίδα ΑΔΗΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ξανά στο διαδίκτυο



Φίλες και Φίλοι αναγνώστες, εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε ξανά μέσα απο το blogspot την λειτουργία της η σελίδα ΑΔΗΛΗ ΕΛΛΑΔΑ

http://adilos-ellas.blogspot.gr/

Σταδιακά θα εμπλουτίζεται με νέο και παλαιότερο υλικό!

Καλό ταξίδι λοιπόν στην Αδηλη Ελλάδα...!

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τα Γερμανικά Καταφύγια στο Καμπουρνάρι Λουτρακίου - Νομός Κορινθίας (Νο 1)

Η Είσοδος στο Καταφύγιο Νο 1
  Ο κ. Κώστας Μεταξάς στην είσοδο του 1ου Καταφυγίου.
(Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού συλλόγου "Φλοίσβου" που μας υπέδειξε τα καταφύγια).





                                                 
 Η μεγάλη αίθουσα μήκους 50 μέτρων
    (Μας έκανε εντύπωση η παντελής έλλειψη εστω και κάποιας στοιχειώδους ηλεκτρικής εγκατάστασης    που  συνήθως υπάρχει σε τέτοιου είδους καταφύγια).










                                                           
  Η έξοδος του καταφυγίου


Δορυφορική Φωτογραφία της τοποθεσίας των Καταφυγίων


Στο Λουτράκι και συγκεκριμένα στην περιοχή Καμπουρνάρι βρίσκονται 2 Γερμανικά Καταφύγια της περιόδου του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σύστημα των στοών στο καταφύγιο Νο1 αποτελείται απο μια είσοδο και μια έξοδο και μια μεγάλη κεντρική αίθουσα που εχει μήκος περίπου 50 μέτρα.
Τό βάθος απο την επιφάνεια της κεντρικής αυτής αίθουσας είναι περίπου στα - 15 μέτρα.
Ο κ. Κώστας Μεταξάς που μας υπέδειξε την θέση των καταφυγίων αυτών, μας ανέφερε ότι ίσως να χρησιμοποιήθηκαν και σαν αποθήκες πολεμικού υλικού.
Τον ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τον χρόνο που διέθεσε για να μας δείξει τα καταφύγια.

Θάνος
Ξανθόπουλος
Σχετικές σελίδες
Οχυρό Λίσσε
Οχυρό Πυραμιδοειδές
Οχυρό Παρταλούσκα
Οχυρό Batteria
Οχυρό Βούλας
Οχυρό Ραφήνας 
Καταφύγιο Γλυφάδας 

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ανανέωση της σελίδας Σπηλαιολογία

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της σελίδας Σπηλαιολογία

Το διάστημα αυτό η σελίδα εμπλουτίζεται με υλικό που προέρχεται από την σελίδα ΑΔΗΛΟΣ ΕΛΛΑΣ που δυστυχώς μετά από 10 περίπου χρόνια λειτουργίας, έπαψε να υφίσταται, με ευθύνη φυσικά της pathfinder.gr που την φιλοξενούσε.
Παρόλα αυτά και επειδή, εκτός των άλλων, στην σελίδα εκείνη υπήρχαν αρκετές δημοσιεύσεις που αφορούσαν σπήλαια, αποφάσισα σταδιακά να τις μεταφέρω εδώ στο μπλόγκ Σπηλαιολογία.
Ήδη υπάρχουν αρχεία που αφορούν τα έτη 1999 μέχρι και 2007 και θα συνεχιστεί η ενημέρωση, της σελίδας και με υλικό που είναι ακόμα αδημοσίευτο.
Μπορεί η σελίδα εκείνη να μην υπάρχει πλέον, αλλά το ταξίδι συνεχίζεται...!
Μια σκέψη είναι να δημιουργηθεί σε μορφή μπλόγκ και η σελίδα Άδηλος Ελλάς για να ανέβει το υλικό που υπήρχε στην παλιά σελίδα, που δεν αφορά σπήλαια και είναι και αρκετό και ενδιαφέρον.
Η σελίδα εκείνη έκανε την διαδρομή της στον χρόνο, έδωσε ιδέες και κίνητρο σε πολλούς αναγνώστες της, (σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα) να αρχίσουν και εκείνοι το δικό τους ταξίδι και να ανακαλύψουν την δική τους Άδηλη Ελλάδα και αυτό είναι η καλύτερη ανταμοιβή.
Ευχαριστώ τους λίγους και καλούς Φίλους που συνεχίζουμε να συμπορευόμαστε σε αυτό το ταξίδι και εκείνους τους αναγνώστες που δεν γνωρίζω προσωπικά, αλλά αγαπούν την σελίδα και την στηρίζουν.

Μπορείτε να δείτε την νέα σελίδα ΑΔΗΛΗ ΕΛΛΑΔΑ εδω

http://adilos-ellas.blogspot.gr

Θάνος
Ξανθόπουλος