Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σπηλαιοβάραθρο " Θερμό Βούλας" Ορος Υμηττός

Η Είσοδος στο σπηλαιοβάραθρο "Θερμό Βούλας". 



















 Η έντονη ροή αέρα  φαίνεται καθαρά στους σχηματισμούς (κοράλια) που έχουν σχηματισθεί πάνω σε αυτόν τον σταλαγμίτη.


Το σπηλαιοβάραθρο "Θερμό Βούλας βρίσκεται στον Νότιο Υμηττό και σε υψόμετρο 295 μέτρων.
Το σπήλαιο εντόπισαν μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού (www.edny.gr) και εξερευνήθηκε και χαρτογραφηθηκε το 2013 απο τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο και μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ.
Την είσοδο του υπέδειξε ο Σπύρος Κίνιας.
Η ονομασία του δικαιολογείται απόλυτα απο τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του... είναι όντως θερμό, όνομα και πράγμα που λένε.
Το "Θερμό" έχει μικρό βάθος και είναι μια διάκλαση που σταδιακά στενεύει οσο προχωρά κάποιος, ωσπου τελικά καταλήγει σε στενότατες σχισμές που δεν χωρά να περάσει άνθρωπος.
Σε κάποια σημεία του έχουν αναπτυχθεί κάποιοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αν και σε γενικές γραμμές το σπήλαιο ειναι πλέον ξερό και δεν σχηματίζει νέο διάκοσμο....
Σε κάποιες φάσεις φαίνεται οτι υπάρχει, η υπήρξε, κατα περιόδους, έντονη ροή αέρα, πράγμα που "αποτυπώθηκε" πολύ χαρακτηριστικά, πάνω σε εναν σταλαγμίτη (ειναι η τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης).
Σημαντικό είναι να αναφερθεί οτι ο Υμηττός συνεχίζει να ¨δίνει¨  αργά, αλλά σταθερά και νέα άγνωστα σπήλαια και βάραθρα... και αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα, καθώς μας δίνει ελπίδες οτι μπορεί να κρύβει πολλές, ακόμα,  σπηλαιολογικές ανακαλύψεις.

Θάνος
Ξανθόπουλος

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο ρόλος της ΕΔΝΥ δεν περιορίστηκε στην εύρεση της σπηλιάς, αλλά μέλη της συμμετείχαν ενεργά και στην εξερεύνηση - χαρτογράφηση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία, ευχαριστώ για την ενημέρωση, εγινε και η ανάλογη αναφορά στο κείμενο της δημοσίευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!