Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Εξερεύνηση - Χαρτογράφηση Σπηλαιοβάραθρο "Χαρβάτι" Αττικής (-34μ)Το Σάββατο 10/3/2012 οι (αλφαβητικά) Παναγιώτης Γεωργίου, Θωμάς Λαμπρακόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος και Θεολόγος Τσαλίκογλου εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν το σπηλαιοβάραθρο "Χαρβάτι" στον Νομό Αττικής.
Το σπβαραθρο βρίσκεται σε υψόμετρο 96 μέτρων στους πρόποδες του Όρους Χαρβάτι (Υψ 414μ), στην ευρύτερη περιοχή Μαρκόπουλου Αττικής.
Το σπβάραθρο Χαρβάτι έχει κατεύθυνση Βορά - Νότου και η είσοδος του είναι ένα χαρακτηριστικό βύθισμα διαστάσεων μήκους 16.5 μέτρων επί 5.5 μέτρων πλάτους, σε ασβεστολιθικό πέτρωμα.
Μετά από μια κατάβαση 7 μέτρων στο νότιο τμήμα του σπηλαίου διανοίγεται στενός διάδρομος μήκους 7 μέτρων και μετά ακολουθεί κατάβαση 6 μέτρων σε πατάρι.
Από εκεί ξεκινά κατάβαση 21 μέτρων σε ρήγμα - διάκλαση με πλάτος από 0.5 έως 1 μέτρο.
Διάκοσμος υπάρχει ελάχιστος και σχεδόν καθόλου σταγονοροή.
Στον πάτο του βαράθρου στα -34 μέτρα σχηματίζεται διάδρομος μήκους 15 μέτρων στην ίδια πάντα κατεύθυνση Βορά - Νότου.
Το βάραθρο φαίνεται να συνεχίζει στο βόρειο τμήμα αυτήν την φορά μέσα από ένα πολύ στενό σημείο, για άλλα 20 μέτρα βάθος τουλάχιστον, αλλά η προσπέλαση είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων.
Το σημαντικό δεν είναι τόσο το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον του σπηλαίου Χαρβάτι, όσο το ότι ακόμα συνεχίζουμε να εντοπίζουμε ανεξερεύνητα σπήλαια και βάραθρα στον Νομό Αττικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!