Μια όμορφη παρέα από Φίλους, ένα καταπληκτικό μέρος στο βουνό και ένα εντυπωσιακό βάραθρο ήταν όλα αυτά που έκαναν το ΣΚ 23-24/5/2009 ξεχωριστά όμορφο και ενδιαφέρον.
Μετά από πολύ καιρό είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους Φίλους μου από την Σπηλαιολογία Ναυπλίου της οποίας είμαι μέλος και να πραγματοποιήσουμε μια εξερεύνηση που είχαμε αφήσει ημιτελή από τον Ιούνιο του 2007.
Τότε ένας βοσκός της περιοχής μας είχε υποδείξει ένα βάραθρο που φαινόταν να έχει μεγάλο βάθος.
Λιγάκι απροετοίμαστοι εκείνη την ημέρα, έχοντας πάρει ελάχιστα υλικά είχαμε κατέβει στα μισά του βαράθρου μην ξέροντας πόσο ήταν το τελικό του βάθος.
Κατά προσέγγιση υποθέταμε ότι θα ήταν περίπου 80 μέτρα χωρίς να γνωρίζουμε φυσικά αν είχε και άλλη συνέχεια βαθύτερα.
Από αναβολή σε αναβολή φτάσαμε στον Μάιο του 2009 όπου τελικά πραγματοποιήσαμε την πολυπόθητη εξερεύνηση του βαράθρου ΓΟΥΠΑΤΟ ΝΤΕΡΕΚΗ.
Η ονομασία δόθηκε τιμής ένεκεν από το παρατσούκλι του βοσκού που μας οδήγησε στο βάραθρο (Ντερέκης) και το σημείο που βρίσκεται αυτό οι ντόπιοι το λένε Γούπατο.
Τελικά το βάραθρο ήταν μικρότερο των προσδοκιών μας με τελικό βάθος τα 70 μέτρα με ένα μονοκόμματο κατέβασμα 65 μέτρων.
Υπάρχει μια πολύ στενή σχισμή που συνεχίζει για μερικά μέτρα ακόμα, αλλά προσπάθειες που έγιναν για διάνοιξη της δεν πέτυχαν λόγω ότι είναι πολύ μικρές οι διαστάσεις της σε μεγάλο μήκος…
Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι να εξακριβώσουμε αν στον Νομό Αργολίδας υπάρχει αντίστοιχο μονοκόμματο βάραθρο αυτού του βάθους, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχουμε υπ όψιν μας να έχει καταγραφεί στο παρελθόν.
Η εξερεύνηση είναι δραστηριότητα της Σπηλαιολογίας Ναυπλίου και συμμετείχε φιλικά, μετά από πρόσκληση και η Ε.Σ.Ε.
Η ομάδα αποτελούνταν από μεριάς Σπηλαιολογίας Ναυπλίου από τους: Αθανασόπουλο Γιάννη, Γεωργόπουλο Άρη, Γκάτζιο Χρήστο, Καρούτη Μάκη και Ξανθόπουλο Θανάση (Ε.Σ.Ε – ΣΠΗ.ΝΑ) και από την Ε.Σ.Ε οι: Γιανούτσος Βασίλης και Μαστοράκη Αννα.