Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 25/3/2009






Την Τρίτη 25 Μαρτίου 2009 τα μέλη της Ε.Σ.Ε (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία), Φιλιππάτου Πέλη, Ξανθόπουλος Θανάσης και από τον Ποσειδών ο Χρήστος Κιοσέογλου, επισκεφθήκαμε ένα παλιό μεταλλείο Βωξίτη στην Δυτική Αττική την θέση του οποίου γνώριζε η Πέλη. Κατεβήκαμε στην εντυπωσιακών διαστάσεων σε μήκος και βάθος κεντρική στοά του μεταλλείου και μετά από 500 σκαλοπάτια!!! βρεθήκαμε σε μια διακλάδωση όπου οριζόντιες πλέον στοές διέσχιζαν εσωτερικά το βουνό. Να σημειωθεί ότι η κεντρική στοά συνέχιζε και άλλο σε βάθος αλλά έχει γεμίσει από νερό μέχρι την οροφή της. Στις οριζόντιες στοές υπάρχουν πολλές και επικίνδυνες κατακρημνίσεις που την καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη... Το σύστημα στοών αυτό είναι πολύ μεγάλο και σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε και τις υπόλοιπες διαδρομές του που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΧΟΝΙ ΛΑΓΚΙ 21/3/2009






Το Σάββατο 21/3/2009 οι: Άγγελος Βλαχόπουλος, Σταύρος Αποσπόρης, Χρήστος Κιοσέογλου και ο Στέλιος από τον σπηλαιολογικό σύλλογο ΠΟΣΕΙΔΩΝ και Θανάσης Ξανθόπουλος απο την Ε.Σ.Ε (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία), πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο σπηλαιοβάραθρο ΧΟΝΙ ΛΑΓΚΙ στο Όρος Μερέντα στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΤΑΚΙΑΡΑ - ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ








Την Κυριακή 15/3/2009 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας : Λεσσές Δημήτρης, Ξανθόπουλος Θανάσης και Φιλιππάτου Πέλη, κατόπιν πρόσκλησης κατοίκου της περιοχής, εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν ένα νέο σπήλαιο.
Το σπήλαιο καταχωρήθηκε στο αρχείο της Ε.Σ.Ε και περισσότερες λεπτομέρειες από τα αποτελέσματα της εξερεύνησης - χαρτογράφησης θα αναρτηθούν σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου στο www.ese.edu.gr

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΒΑΡΑΘΡΟ ΒΡΕΔΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 8/3/2009





Την Κυριακή 8/3/2009 μαζί με τους φίλους μου από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία Αλκη Πετράκη και Νατάσα Κατσέλη επισκεφθήκαμε την περιοχή Βρεδού στον Μαραθώνα.
Στην περιοχή Βρεδού στο παρελθόν η Ε.Σ.Ε είχε κάνει εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και την εξερεύνηση σπηλαίων και βαράθρων αρκετά από τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο αρχείο της Ε.Σ.Ε αλλά και το δελτίο της Εταιρείας.
Τις πρώτες έρευνες είχε πραγματοποιήσει η Αννα Πετροχείλου καταγράφωντας περίπου 30 σπήλαια και βάραθρα.
Πριν 3 χρόνια άλλη μεγάλη ομάδα της Ε.Σ.Ε πραγματοποίησε επιφανειακή έρευνα για τον επαναεντοπισμό , καταγραφή με στίγματα GPS και εξερεύνηση - χαρτογράφηση νέων βαράθρων.
Η περιοχή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ότι είναι έντονα καρστικοποιημένη και στα σχέδια μας είναι η συνέχιση της επιφανειακής έρευνας για τον εντοπισμό νέων βαράθρων.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΜΠΙΝΙΑ 6/3/2009









Στις
6/3/2009 επισκέφθηκα την καταβόθρα Μπίνια. Η συγκεκριμένη καταβόθρα έχει 2 ξεχωριστές εισόδους που φαίνεται να προχωρούν εσωτερικά προς την ίδια κατεύθυνση. Η καταβόθρα είχε πάρα πολύ λάσπη που από ένα σημείο και μετά ενώ η φυσική στοά συνέχιζε για πολύ ακόμα η πρόσβαση γινόταν πολύ δύσκολη. Υπάρχει σε κάποια σημεία πολύ ενδιαφέρον διάκοσμος, αλλά υπάρχουν και πολλά σημεία που χρειάζονται εξερεύνηση.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ 1/3/2009






Την Κυριακή 1/3/2009 μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και του Ποσειδώνα επισκεφθήκαμε το σπηλαιοβάραθρο των ¨ΑΥΓΩΝ¨.
Η ονομασία δόθηκε εξ αιτίας του σχηματισμού αυτών των σπάνιων σταλαγμιτικών σχηματισμών που βλέπετε στις φωτογραφίες και θυμίζουν πολύ αυγά !!!
Το σπηλαιοβάραθρο χρειάζεται αρκετή προσοχή στην κίνηση μέσα σε αυτό λόγω των πολλών κατακρημνίσεων στις αίθουσες του που το καθιστούν πολύ επικίνδυνο.
Το ενδιαφέρον κομμάτι του σπηλαίου εντοπίζεται κυρίως στην τελευταία μεγάλη αίθουσα όπου υπάρχουν και οι σχηματισμοί αυτοί.
Τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που μετείχαμε σε αυτήν την εξόρμηση ήταν αλφαβητικά οι:

Ζαχαρής Βαγγέλης , Ξανθόπουλος Θανάσης, Παπαβλασοπούλου Ναυσικά
και Σφρίντζερης Κώστας


Και οι φίλοι μας απο τον Ποσειδών ήταν οι:
Αποσπόρης Σταύρος, Βλαχόπουλος Αγγελος, Κιοσέογλου Χρήστος και Μπουγιώτας Χρήστος.

ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ 28/2/2009




Μια ακόμα επίσκεψη πραγματοποίησαν μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας μαζί με μέλη του Σπηλαιολογικού Ομίλου ¨Ποσειδών¨ το Σάββατο 28/2/2009 στην πανέμορφη ¨Τρύπα του Βοριά¨ στον νομό Λακωνίας.
Νομίζω ότι δύσκολα μπορεί να περιγραφεί η ομορφιά που αντικρίσαμε σε αυτό το πανέμορφο δημιούργημα της Φύσης.
Η Λακωνική Γη έχει στα σπλάχνα της έναν σπάνιο θησαυρό και νοιώθουμε τυχεροί που μπορέσαμε να τον γνωρίσουμε.
Τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας που μετείχαμε σε αυτήν την εξόρμηση ήταν αλφαβητικά οι:
Ζαχαρής Βαγγέλης , Ξανθόπουλος Θανάσης, Παπαβλασοπούλου Ναυσικά και Σφρίντζερης Κώστας
Και οι φίλοι μας απο τον Ποσειδών ήταν οι:
Αποσπόρης Σταύρος, Βλαχόπουλος Αγγελος, Κιοσέογλου Χρήστος και Μπουγιώτας Χρήστος.