Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΠΗΓΑΔΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΛΑΜΟΥ 30/3/2008


Την Κυριακή 30/3/2008 τα μέλη της ΕΣΕ : Θανάσης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Τσακανίκας, Νατάσα Κατσέλη
και από τον σπηλαιολογικό σύλλογο
ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ο Άγγελος Βλαχόπουλος, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Γραμματικού Αττικής για να εξερευνήσουμε ένα τεχνητό φρέαρ (πηγάδι), που ειχα εντοπίσει παλιότερα, δίπλα σε ορύγματα μεταλλείων..

Η ελπίδα και προσδοκία μου ήταν μήπως αυτό το τεχνητό πηγάδι κατέληγε σε κάποιο υπόγειο σύστημα μεταλλευτικών στοών , μη ορατών από την επιφάνεια, σε αντίθεση με τα ορύγματα που είναι ορατά..
 

Τελικά διαπιστώσαμε ότι το φρέαρ ήταν τυφλό χωρίς συνέχεια η κάποια άλλη τεχνητή οριζόντια στοά στο τέλος του και μάλλον πρέπει να πρόκειται για διερευνητικό πηγάδι για να διαπιστωθεί αν υπήρχε φλέβα μεταλλεύματος στο σημείο η όχι..
Το πηγάδι βρέθηκε να έχει βάθος 20 μέτρα χωρίς κάτι άλλο ενδιαφέρον...

Κατόπιν μετά από πρόταση του Δημήτρη Αντωνόπουλου, επισκεφθήκαμε το σπήλαιο Καλάμου Αττικής, για να διαπιστώσουμε αν υπήρχε συνέχεια σε ένα σημείο του, που σημειώνεται με ερωτηματικό στην χαρτογράφηση της Αννας Πετροχείλου που υπάρχει στην ΕΣΕ..

Ούτε και αυτήν την φορά σταθήκαμε τυχεροί όμως μιας και η συνέχεια που σημειώνεται με ερωτηματικό στην χαρτογράφηση είναι πολύ στενή για να μπορέσει κάποιος να προχωρήσει περισσότερο μέσα...
Το σπήλαιο Καλάμου Αττικής βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη πανοραμική θέση και διαθέτει δύο εισόδους..
Έχει όμως υποστεί αρκετές καταστροφές από τους επισκέπτες (μαυρισμένος διάκοσμος από άναμμα φωτιάς, γκράφιτι κλπ).

Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!