Το Σάββατο 29/5/2010 μαζί με τους Αγγελο Βλαχόπουλο και τον Χρήστο Κιοσέογλου, επισκεφθήκαμε ένα μεταλλευτικό Φρέαρ βάθους 90 μέτρων στην περιοχή Αγία Τριάδα στο Λαύριο.
Το πηγάδι αυτό αρχικά ήταν καλυμμένο με σίδερα και ξύλα και δεν ήταν ορατό.
Το στόμιο του αποκαλύφθηκε πολύ πρόσφατα και την ύπαρξη του μας γνωστοποίησε ο συνάδελφος από την Ε.Σ.Ε, Πάνος Γεωργόπουλος.
Ο Πάνος είχε πραγματοποιήσει μια κατάβαση με ένα σχοινί 60 μέτρων και είδε πως υπήρχαν από κάτω άλλα 30 με 40 μέτρα ακόμα κατάβασης.
Από τα λεγόμενα του μας ανέφερε ότι πιθανόν ο αερισμός του πηγαδιού να μην ήταν επαρκής.
Έτσι με τα κατάλληλα υλικά επιχειρήσαμε μια επανάληψη της κατάβασης στο πηγάδι για να δούμε που οδηγεί.
Κατέβηκα πρώτος και διαπίστωσα την ύπαρξη μιας στοάς διανοιγμένης στα τοιχώματα του Φρέατος σε βάθος - 15 μέτρα με διαστάσεις 60Χ40.
Κατεβαίνοντας στα - 40 μέτρα διαπίστωσα την ύπαρξη ακόμα 2 ακόμα στοών με τις ίδιες διαστάσεις.
Η μία από αυτές ήταν γεμάτη από μπάζα και δεν φαινόταν να συνεχίζει ενώ η άλλη ήταν ανοικτή και έβλεπα την συνέχεια της μέχρι και 6 μέτρα μήκος τουλάχιστον.
Κατεβαίνοντας ακόμα βαθύτερα περίπου στα - 65 μέτρα και βλέποντας με τον φακό τον πυθμένα του πηγαδιού σε 30 μέτρα περίπου, πιο κάτω, διαπίστωσα πως ο αερισμός ήταν ανεπαρκής!
Φωτιστικό με φλόγα που είχαμε έσβησε και η δυσφορία στην αναπνοή είχε αρχίσει να γίνεται αρκετά αισθητή!
Έτσι αμέσως ανέβηκα στην επιφάνεια προειδοποιώντας για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάβαση στον πάτο του πηγαδιού.
Ο Χρήστος κατέβηκε και αυτός για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και διαπίστωσε κι αυτός το πρόβλημα...
Η κατάβαση σε τεχνητά φρέατα είναι σε γενικές γραμμές πολύ επισφαλής και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!
Καλό είναι να ελέγχεται η ύπαρξη οξυγόνου με κάποια μικρή φλόγα, από κερί, αναπτήρα η ακόμα καλύτερα από φλόγα ασετιλίνης αν ο σπηλαιολόγος διαθέτει τέτοιο φωτιστικό στο κράνος του.
Επίσης είναι καλό με την παραμικρή δυσφορία η υποψία ότι δεν μπορούμε να αναπνέυσουμε σωστά η ιδρώνουμε υπερβολικά, η νιώθουμε έστω μια μικρή ζαλάδα, ΑΜΕΣΑ, πρέπει να επιστρέψουμε στην επιφάνεια και η εξερεύνηση να σταματήσει...
Αυτό ισχύει γενικά όχι μόνο για Φρέατα - Πηγάδια, αλλά επίσης και για στοές μεταλλείων η και σε κάποια φυσικά σπήλαια η βάραθρα όπου μπορεί να μην υπάρχει επαρκής αερισμός, η υπάρχουν πεταμένα κάποιου είδους απόβλητα...
Θανάσης
Ξανθόπουλος
Μέλος Ε.Σ.Ε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμα σας!