Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΟΧΥΡΟ ΛΙΣΣΕ - Νομός Δράμας





Ο κ. Χαράλαμπος Ξανθόπουλος (Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Οχυρού Δράμας) μας αφηγείται τις μάχες που διεξήχθησαν μεταξύ του Ελληνικού Στρατού και των Γερμανών την 6η Απριλίου του 1941 στην περιοχή Οχυρού - Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.
(Ο Χαράλαμπος Ξανθόπουλος εφυγε απο την Ζωή το 2014 αυτή η σπάνια συνέντευξή του, αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία για εμένα, ελπίζω το σπουδαίο έργο του να συνεχιστεί... Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει...)







Το επισκέψιμο σήμερα τμήμα του Οχυρού Λίσσε

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ "ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟΩΝ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ ΛΙΣΣΕ.

Επίσκεψη στο Ιστορικό Οχυρό Λίσσε στο Κ. Νευροκόπι Δράμας.
Κατά την επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την 6η Απριλίου του 1941 το Οχυρό Λίσσε αντιστάθηκε σθεναρά και με επιτυχία απέναντι στους Γερμανούς που εισέβαλαν από την Βουλγαρία.
Τελικά το Λίσσε δεν κατακτήθηκε ποτέ και οι Γερμανοί είχαν καθηλωθεί επί 4 ημέρες στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου χωρίς να μπορούν να περάσουν...
Το Λίσσε "παραδόθηκε" στους Γερμανούς μετά από την συνθηκολόγηση την 10η Απριλίου 1941 αφού πρώτα είχε διακοπεί ο ανεφοδιασμός του από την Θεσσαλονίκη όταν παραδόθηκαν τα οχυρά στο Ρούπελ που βρίσκονται Δυτικότερα και αποκόπηκαν οι γραμμές ανεφοδιασμού...


Σχετικές αναρτήσεις
http://spilaiologia.blogspot.gr/2013/03/blog-post_27.html


http://spilaiologia.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html 

Θάνος
Ξανθόπουλος 

2 σχόλια:

  1. Ονομάζομαι Κώστας Μαυρόπουλος και γεννήθηκα στο Οχυρό Δράμας το 1951. Το 1959 μαζί με την οικογένειά μου μετοικίσαμε στην Αθήνα όπου ζω μέχρι σήμερα.
    Θέλω να σε συγχαρώ για την εκπληκτική δουλειά που έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ κ.Μαυρόπουλε για τα καλά σας λόγια. Να είστε πάντα καλά εσείς και η οικογένεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!