Η είσοδος του μικρού αλλά άγνωστου βαράθρου Ταμπούρια στο Αττικό Ορος Ποικίλο.
Κρανία απο ζώα μέσα στο βάραθρο απο την εποχή που υπήρχαν ακόμα βοσκοί στην περιοχή τουλάχιστον 70 χρόνια πρίν σύμφωνα με τον κ. Λύτρα.
Μικρή κατηφορική δίοδος που οδηγεί στον εναν και μοναδικό θάλαμο.
Στεγνός και ταλαιπωρημένος διάκοσμος στον μικρό θάλαμο.
Ο διάδρομος προς τον θάλαμο απο το εσωτερικό.
Ο Θωμάς και ο φίλος μας κ.Λύτρας έξω απο το βάραθρο.
Η είσοδος της σπηλιάς Μαρίνη!
Αποψη της αίθουσας της σπηλιάς Μαρίνη.
Ο οδηγός μας κ. Λύτρας στην αίθουσα της σπηλιάς του Μαρίνη.
Μετά από πληροφορίες του κ. Τάσου Λύτρα για την ύπαρξη ενός βαράθρου και ενός οριζόντιου σπηλαίου στο Ποικίλο Όρος της Αττικής μαζί με τον φίλο και σπηλαιολόγο Θωμά Λαμπρακόπουλο και τον Τάσο πήγαμε να εξερευνήσουμε και να φωτογραφήσουμε τα άγνωστα (για εμάς) δύο σπήλαια.
Είναι σχετικά δύσκολο πλέον να μαθαίνεις ότι υπάρχουν ακόμα άγνωστα σπήλαια η βάραθρα τόσο κοντά στην Αθήνα...
Κι όμως ακόμα υπάρχει πεδίο που είναι ανεξερεύνητο στα Αττικά βουνά και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια με νέες ανακαλύψεις σπηλαίων μέσα στον νομό Αττικής μέχρι και τις μέρες μας.
Το βάραθρο ανακάλυψε ο Νίκος Κολίτσας μαζί με τους Χρήστο Μαρούλη και τον Τάσο Λύτρα.
Για την σπηλιά του Μαρίνη μας είπε ότι πρώτος την περιγράφει σε άρθρο του ο γνωστός "Πεζοπόρος" (Δημήτρης Χατζόπουλος) στην εφημερίδα "Εμπρός" τον Νοέμβριο του 1922.
Το βάραθρο Ταμπούρια βρέθηκε να έχει βάθος μόλις 7 μέτρα και ένα μικρό θάλαμο με λίγο διάκοσμο και κάποια οστά από ζώα (κατσίκια).
Η σπηλιά του Μαρίνη (πιθανόν να είναι το όνομα κάποιου που χρησιμοποιούσε την σπηλιά ως στάνη στο παρελθόν) αποτελείται από μια ευρύχωρη αίθουσα με διαστάσεις 10 επί 7 μέτρα και ύψος 8 μέτρα.
Μέσα υπήρχαν ίχνη από φωτιές και πολύ καπνιά στα τοιχώματα και δυστυχώς αρκετά σκουπίδια.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Λύτρα για τις πληροφορίες και για τον χρόνο που διέθεσε να μας οδηγήσει στα σπήλαια.
Αθανάσιος
Ξανθόπουλος
Για την ακριβεια και την αλήθεια της ιστορίας, το εν λόγω βάραθρο (Ταμπούρια), ΔΕΝ ανακαλύφθηκε από τον κ.Τάσο Λύτρα αλλά από άλλο άτομο το οποίο το υπέδειξε στον κ.Λύτρα και ο κ.Λύτρας όφειλε να αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων της παρέας που ήταν μαζί του και συγκεκριμένα το όνομα του ανθρώπου που το ανακάλυψε και του το υπέδειξε!
ΑπάντησηΔιαγραφήκ.Κριεζία
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κείμενο αναφέρω οτι μαζι με τον κ. Λύτρα ηταν και μια παρέα, φυσικά δεν ρώτησα τα ονόματα τους, ουτε πόσοι και ποιοι ήταν... Θυμάμαι οτι μου ανέφερε οτι κάποιος άλλος ηταν που είδε το βάραθρο και τον φώναξε να το δεί. Το ονομα του ανθρώπου δεν το γνωρίζω ουτα φυσικά ποιοι άλλοι ηταν μαζί του, οπότε τι να εγραφα..
Τι πιο απλό λοιπόν να μου πέιτε ποιος το εντόπισε πρώτος (το ονομα του) και να το προσθέσω στο κείμενο της αναρτησης.
Δεν εχω κανένα θέμα να μην το αναφερω.
Να είστε καλά και ευχαριστώ για την επικοινωνία.
.
Καλησπέρα κ. Ξανθόπουλε. Ονομάζομαι Χρήστος Μαρούλης. Μια και είδα την απάντησή σας στο σχόλιο της κυρίας Κριεζία, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής: η παρέα εκείνη την ημέρα στο βουνό αποτελούνταν από άλλα δύο άτομα. Ο ένας ήμουν εγώ και άλλος ήταν ο κ. Νίκος Κολίτσας, ο οποίος και ήταν αυτός που ανακάλυψε το εν λόγω βάραθρο. Παρακαλώ, όπως προσθέσετε τα στοιχεία αυτά στο κείμενό σας, προκειμένου να είναι πλήρες ως προς το θέμα του εντοπισμού του βαράθρου. Σας ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα κ. Μαρούλη.
ΔιαγραφήΈκανα την απαραίτητη διόρθωση - ενημέρωση σχετικά με το βάραθρο. Σας ευχαριστώ για την πληροφορία.
Καλησπέρα κ. Ξανθόπουλε,
Διαγραφήπαρακαλώ, ευχαρίστησή μου! Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου τόσο για την απαραίτητη διόρθωση - ενημέρωση περί του εντοπισμού αυτού του βαράθρου όσο και για τους υπέροχους καρπούς της εξερεύνησής σας (την οποία κάνατε μαζί με τον κ. Θωμά Λαμπρακόπουλο, τον οποίο κι ευχαριστώ επίσης), τους οποίους δρέψαμε μέσα από αυτή την εξαιρετική σας παρουσίαση!