Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Βάραθρο στα Ταμπούρια και Σπηλιά Μαρίνη - Ορος Ποικίλο

Η είσοδος του μικρού αλλά άγνωστου βαράθρου Ταμπούρια στο Αττικό Ορος Ποικίλο.

Ο φίλος Θωμάς Λαμπρακόπουλος στην είσοδο του βαράθρου.


 

Κρανία απο ζώα μέσα στο βάραθρο απο την εποχή που υπήρχαν ακόμα βοσκοί στην περιοχή τουλάχιστον 70 χρόνια πρίν σύμφωνα με τον κ. Λύτρα.


Μικρή κατηφορική δίοδος που οδηγεί στον εναν και μοναδικό θάλαμο.


Στεγνός και ταλαιπωρημένος διάκοσμος στον μικρό θάλαμο.

Ο διάδρομος προς τον θάλαμο απο το εσωτερικό.


Ο Θωμάς και ο φίλος μας κ.Λύτρας έξω απο το βάραθρο.Η είσοδος της σπηλιάς Μαρίνη!

Αποψη της αίθουσας της σπηλιάς Μαρίνη.


Ο οδηγός μας κ. Λύτρας στην αίθουσα της σπηλιάς του Μαρίνη.Μετά απο πληροφορίες του κ. Τάσου Λύτρα για την ύπαρξη ενός βαράθρου και ενός οριζόντιου σπηλαίου στο Ποικίλο Ορος της Αττικής μαζί με τον φίλο και σπηλαιολόγο Θωμά Λαμπρακόπουλο και τον Τάσο πήγαμε να εξερεύνησουμε και να φωτογραφήσουμε τα άγνωστα (για εμάς) δύο σπήλαια.
Είναι σχετικά δύσκολο πλέον να μαθαίνεις οτι υπάρχουν ακόμα άγνωστα σπήλαια η βάραθρα τόσο κοντά στην Αθήνα...
Κι όμως ακόμα υπάρχει πεδίο που είναι ανεξερεύνητο στα Αττικά βουνά και αυτό ειναι κάτι που επιβεβαιώνεται συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια με νέες ανακαλύψεις σπηλαίων μέσα στον νομό Αττικής μέχρι και τις μέρες μας.
Ο κ. Λύτρας είχε ανακαλύψει μαζί με μια παρέα, εντελώς τυχαία, το βάραθρο σε μια απο τις πεζοπορίες του στο Ποικίλο Ορος το οποίο έχει επισκεφθεί πάρα πολλές φορές.
Για την σπηλιά του Μαρίνη μας είπε οτι πρώτος την περιγράφει σε αρθρογράφημα του ο γνωστός "Πεζοπόρος" (Δημήτρης Χατζόπουλος) στην εφημερίδα "Εμπρός" τον Νοέμβριο του 1922.
Το βάραθρο Ταμπούρια βρέθηκε να έχει βάθος μόλις 7 μέτρα και ενα μικρό θάλαμο με λίγο διάκοσμο και κάποια οστά απο ζώα (κατσίκια).
Η σπηλιά του Μαρίνη (πιθανόν να είναι το όνομα κάποιου που χρησιμοποιούσε την σπηλιά ως στάνη στο παρελθόν) αποτελείται απο μια ευρύχωρη αίθουσα με διαστάσεις 10 επί 7 μέτρα και ύψος 8 μέτρα.
Μέσα υπήρχαν ίχνη απο φωτιές και πολύ καπνιά στα τοιχώματα και δυστυχώς αρκετά σκουπίδια.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Λύτρα για τις πληροφορίες και για τον χρόνο που διέθεσε να μας οδηγήσει στα σπήλαια.


Θάνος
Ξανθόπουλος

2 σχόλια:

 1. Για την ακριβεια και την αλήθεια της ιστορίας, το εν λόγω βάραθρο (Ταμπούρια), ΔΕΝ ανακαλύφθηκε από τον κ.Τάσο Λύτρα αλλά από άλλο άτομο το οποίο το υπέδειξε στον κ.Λύτρα και ο κ.Λύτρας όφειλε να αναφέρει τα ονόματα των ανθρώπων της παρέας που ήταν μαζί του και συγκεκριμένα το όνομα του ανθρώπου που το ανακάλυψε και του το υπέδειξε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ.Κριεζία
  Στο κείμενο αναφέρω οτι μαζι με τον κ. Λύτρα ηταν και μια παρέα, φυσικά δεν ρώτησα τα ονόματα τους, ουτε πόσοι και ποιοι ήταν... Θυμάμαι οτι μου ανέφερε οτι κάποιος άλλος ηταν που είδε το βάραθρο και τον φώναξε να το δεί. Το ονομα του ανθρώπου δεν το γνωρίζω ουτα φυσικά ποιοι άλλοι ηταν μαζί του, οπότε τι να εγραφα..
  Τι πιο απλό λοιπόν να μου πέιτε ποιος το εντόπισε πρώτος (το ονομα του) και να το προσθέσω στο κείμενο της αναρτησης.
  Δεν εχω κανένα θέμα να μην το αναφερω.
  Να είστε καλά και ευχαριστώ για την επικοινωνία.

  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!