Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

ΤΑΦΚΟΣ ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΔΟΛΑΚΙΑ 29/7 - 2/8/2010
Μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Πάνος Γεωργόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Άγγελος Βλαχόπουλος, Γιάννης Τσακανίκας, Αλέξανδρος Τσεκούρας, Αππόλωνας Θρασυβουλίδης και Παναγιώτης Γεωργίου), επισκεφθήκαμε το σπηλαιοβάραθρο Τάφκος στα Πετραδολάκια στον Ψηλορείτη (Νομός Ρεθύμνου) μέχρι το βάθος των 250 μέτρων (τελικό βάθος -475).
Δεδομένου του λίγου χρόνου που είχαμε, μόλις 3 ημέρες για στήσιμο σχοινιών και μάζεμα υλικών έπειτα, κρίναμε ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος να φτάσουμε μέχρι το τελικό βάθος.
Όλη η ομάδα κινήθηκε πολύ καλά και αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία και για τα νέα μέλη που ακολούθησαν αλλά και για τα παλαιότερα.
Στον Τάφκο Πετραδολάκια ήταν η πρώτη φορά, για τα μέλη της ομάδας αυτής, που προχώρησαν μέχρι αυτό το βάθος.
Πληροφορίες αντλήσαμε (χαρτογράφηση, αρμάτωμα) από το δελτίο της Ε.Σ.Ε τόμος ΧΧ 1989 - 1992 σελίδα 206 από το άρθρο του Βιοσπηλαιολόγου και μέλους του Τ.Τ. Ε.Σ.Ε Καλούστ Παραγκαμιάν, που μετείχε μαζί και με μερικά ακόμα μέλη της Τ.Τ Ε.Σ.Ε ΚΡΗΤΗΣ (Νάθενας Γιάννης, Παπαδάκης Α.) στην Γαλλική αποστολή εξερεύνησης της ομάδας G.R.E.S.PA τα έτη 1990 - 91.
Να σημειωθεί ότι ήταν και οι πρώτοι Έλληνες σπηλαιολόγοι που κατέβηκαν στο βαθύτερο εκείνη την εποχή βάραθρο στην Ελλάδα.
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πολύ για τον Ταφκο στα Πετραδολάκια θα σταθώ σε 3 πράγματα, το ένα είναι τα πολλά και δύσκολα στενώματα που υπάρχουν από τα πρώτα κιόλας μέτρα πράγμα που καθιστά επίπονη την μεταφορά υλικών το δεύτερο είναι η χαμηλή θερμοκρασία κυρίως από τα 130 μέτρα και κάτω που αρχίζει και η κυρίως εισροή νερού και το τρίτο είναι ο πολύ όμορφος διάκοσμος που υπάρχει σε πάρα πολλά σημεία του σπηλαιοβαράθρου...
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους Φίλους συνάδελφους Σπηλαιολόγους του Τ.Τ. ΕΣΕ ΚΡΗΤΗΣ για την φιλοξενία τους για ακόμα μια φορά...

... θα επιστρέψουμε στα Πετραδολάκια για να ολοκληρώσουμε αυτό που αφήσαμε....

Θανάσης
Ξανθόπουλος
Μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.

(Οι φώτο είναι των Αντωνόπουλου, Τσεκούρα, Θρασυβουλίδη, Βλαχόπουλου, Ξανθόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!