Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΣΚΟΥΡΤΩΝ (ΑΣΜ 33)


Το Σαββατοκύριακο 24-25 Ιουλίου 2010 μέλη της Ε.Σ.Ε (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας), επισκεφθήκαμε την Σπηλαιοκαταβόθρα Σκούρτων στον Νομό Βοιωτίας.
Η καταβόθρα είχε εξερευνηθεί από την Αννα Πετροχείλου και μια αναλυτική περιγραφή υπάρχει στο περιοδικό ΠΑΝ του 1951 άρθρο του Ιωάννη Πετρόχειλου.
Αρχικά ακολουθήσαμε την γνωστή διαδρομή μέχρις του σημείου που σχηματίζεται η βαθιά λίμνη που χρειάζεται πλέον σπηλαιοκατάδυση για να συνεχίσει κάποιος.
Παρατηρήσαμε πως το επίπεδο του νερού έχει κατέβει αρκετά χαμηλά, τουλάχιστον 1,5 μέτρο πιο κάτω από άλλες φορές που έχω πάει στην καταβόθρα.
Την δεύτερη ημέρα επικεντρωθήκαμε στην άλλη, όχι τόσο γνωστή στους περισσότερους σπηλαιολόγους, αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσα, διαδρομή της καταβόθρας, με τον όμορφο στολισμό, τους πολύ ενδιαφέροντες διαδρόμους, τις μικρές αίθουσες αλλά και την πολύ λάσπη.
Εκεί ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πολύ όμορφη λίμνη με καθαρό νερό βάθους 2.5 μέτρων και μήκους τουλάχιστον 10 μέτρων όσο φαινόταν να συνεχίζει.
Μετά από αρκετές ώρες που είχαμε χωθεί σε όλα τα υποψήφια για πιθανή συνέχεια ανοίγματα και αφού είδαμε ότι δεν συνεχίζουν μιας και ήταν κλειστά από τεράστιες ποσότητες λάσπης, βρεθήκαμε στο τέλος αυτής της πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσας διαδρομής, μπροστά σε ένα ακόμη πηγάδι - βάραθρο βάθους 10 μέτρων.
Το δεύτερο πηγάδι της καταβόθρας Σκούρτων διαπίστωσα ότι καταλήγει σε δυο μικρά λαγούμια γεμάτα από νερό...
Σκοπεύουμε σε συνεργασία με την Έφορο Αρχείου Πέλη Φιλιππάτου να πραγματοποιήσουμε μια εκ νέου επίσκεψη για την συμπλήρωση της υπάρχουσας χαρτογράφησης αν χρειαστεί.
Το τέλος της ημέρας μας βρήκε να πλένουμε τα υλικά μας στην πηγή της Αγίας Παρασκευής στην Πάρνηθα.

Θανάσης
Ξανθόπουλος
Μελος της Ε.Σ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!