Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Σπήλαιο Προφήτη Ηλία (Νταβέλη) Ριζούπολης - Νέα Ιωνία Αττική

Η κάθοδος των 8 μέτρων γίνεται σήμερα απο μια μεταλλική σκάλα.

Πως θα σας φαινόταν αν γνωρίζατε οτι κάτω απο το πάτωμα του σπιτιού σας υπάρχει ενα πανέμορφο σπήλαιο με έκταση 2.500 τμ ;
Ισως κάποιοι να τρομάζατε στην σκέψη μήπως το σπίτι σας κινδυνεύει να "ανοίξει η γή" και να το καταπιεί... άλλοι πάλι θα νοιώθατε γοητευμένοι στην σκέψη οτι κάτω απο το πάτωμα σας, υπάρχει ενας τέτοιος πανέμορφος υπόγειος μυστικός κόσμος....



Το σύμβολο που βλέπετε στην φωτογραφία ζωγραφισμένο, ειναι το λογότυπο ενος γερμανικού συγκροτήματος των  einstürzende neubauten ! Πως και γιατί επέλεξαν κάποιοι να το σχεδιάσουν μέσα εκεί άγνωστο... και είναι φυσικά σύγχρονο...












 Σταγονοροή υπάρχει σχεδόν σε όλη την οροφή του σπηλαίου μόνο που το νερό δεν είναι και τόσο καθαρό με τόσες πολυκατοικίες απο επάνω του!





















 Χαρακτηριστική περίπτωση όπου τα ακάθαρτα νερά έχουν χρωματίσει τον διάκοσμο!
 
Κάποιες φορές λοιπόν τα ακάθαρτα νερά δημιουργούν εντυπωσιακά χρώματα  πάνω στον διάκοσμο που σε κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν...!





 Οπως και να έχει λίγοι έχουν αυτήν την "τύχη" να κατοικούν πάνω απο ενα τέτοιο υπόγειο στολίδι...!
Για το ίδιο το σπήλαιο δυστυχώς δεν είναι καθόλου "τύχη", να κουβαλά πάνω του τόσες πολυκατοικίες, πράγμα που του έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα απο τα ακάθαρτα νερά που εισχωρούν στο εσωτερικό του μέσω της οροφής.

Στο παρελθόν μάλιστα κάποιος χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως "βόθρο" όταν κατα την διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού του, τρύπησε την οροφή του και θεώρησε πως βρήκε μια βολική τρύπα να ξεφορτώνεται τα λύματα του!

Ευτυχώς αυτό σταμάτησε αλλά τα προβλήματα με την κατάσταση του σπηλαίου οσον αφορά τα ακάθαρτα νερά δεν έχει λυθεί και είναι μάλλον δύσκολο να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνονται απο την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού το σπήλαιο Ριζούπολης, αποτελεί ενα μεγάλο υπόγειο καρστικό σχηματισμό συνολικής έκτασης 2500μ², που περιλαμβάνει θαλάμους και διαδρόμους ποικίλων διαστάσεων.

Η αρχική κατακόρυφη είσοδός του έχει φράξει από την απόθεση βράχων και μπάζων. Σήμερα η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε οικόπεδο.

Το σπήλαιο ανασκάφηκε κατά διαστήματα από το 1994 έως το 1999 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Μ. Κουμουζέλη.

Η πρώτη χρήση του σπηλαίου (ενδεχομένως ως εποχική εγκατάσταση) ανάγεται, βάσει των ευρημάτων, στις αρχές του 5ης χιλιετίας π.Χ. Φαίνεται ότι έκτοτε εξακολούθησε να χρησιμοποιείται εντατικά, ενώ κατά τα νεώτερα χρόνια αποτέλεσε κρησφύγετο
του λήσταρχου Νταβέλη.

Δυστυχώς το σπήλαιο έχει υποστεί από τα μέσα του 20ου αι. κ.ε. σοβαρή καταστροφή, όχι μόνο από επισκέπτες που έκοβαν τμήματα των σταλαγμιτών και σταλακτιτών του, αλλά και από την χρήση του ως υπονόμου από τους ενοίκους των πολυκατοικιών που χτίστηκαν πάνω από αυτό.




Αυτά λοιπόν μας αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠ.ΠΟ.

Τον Ιούνιο του 1960 η Αννα Πετροχείλου μαζί με τους Δημήτρη Λιάγκο και Ιωάννη Ιωάννου εξερεύνησε επίσημα για πρώτη φορά το σπήλαιο της Ριζούπολης και στο βιβλίο της "Τα Σπήλαια της Ελλάδας" αναφέρει μεταξύ άλλων, οτι το σπήλαιο υπήρξε και κρυψώνα του λήσταρχου Νταβέλη στην ερημική εκείνη την εποχή
(1854 - 56) περιοχή του Περισσού.

Επίσης μας αναφέρει ότι το σπήλαιο ήταν χώρος προϊστορικής λατρείας εδω και 5000 χρόνια! σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαου Πλάτων (1909 - 1992) που μελέτησε κάποια απο τα ευρήματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτό.

Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου σύμφωνα και με την αναφορά της Α. Πετροχείλου (Δελτίο ΕΣΕ 1964) ήταν γνωστό πρίν απο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα είχε γίνει πρόταση στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Κων. Κοτζιά να φτιαχνόταν εκεί ενα κέντρο διασκέδασης!
Ο Πόλεμος που τόσα δεινά έφερε στον τόπο, έκανε κι ενα καλο, ματαίωσε το μεγαλόπνοο σχέδιο για την σπηλιά.... ευτυχώς!

Το δεύτερο και μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε μετά απο διάνοιξη και αφού μετακινήθηκαν αρκετές πέτρες και χώματα απο την ομάδα εξερεύνησης.

Η περιγραφή της εξερεύνησης στο δελτίο της ΕΣΕ είναι πραγματικά συναρπαστική!

Στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο μπορείτε να απολαύσετε ενα πραγματικά σπάνιο και συναρπαστικό ντοκουμέντο της εξερεύνησης του σπηλαίου της Ριζούπολης απο την Αννα Πετροχείλου http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3230&thid=15672


Σήμερα το σπήλαιο είναι κλειστό απο την Ε.Π.Σ.Ν.Ε  και η είσοδος σε αυτό γίνεται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας.

Η επίσκεψη έγινε απο κλιμάκιο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος και οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν και με την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας.


1 σχόλιο:

Αφήστε το μήνυμα σας!