Αν υπάρχει κάποιο σπήλαιο στην Ελλάδα που πραγματικά αξίζει ενας σπηλαιολόγος να επισκεφθεί, αν του δοθεί η ευκαιρία, είναι σίγουρα μεταξύ άλλων, το καταπληκτικό και μαγευτικό Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων του Νομού Αχαϊας.
Σήμερα λοιπόν εχω την χαρά να σας παρουσιάσω εικόνες απο αυτό το πανέμορφο σπήλαιο απο το μη τουριστικό κομμάτι του.
(Ο Αρης στην τρίτη λίμνη)
(Λιθωματική λεκάνη (γκουρ) άδεια απο νερό)
(Γιάννης και Βάντα στην δέκατη λίμνη)
(Τέτοιες φυσικές πισίνες δεν τις φτάνουν ούτε οι ακριβότερες τεχνητές πισίνες στα καλύτερα σπίτια του κόσμου).
(Το πιο χαμηλό πέρασμα στο σπήλαιο λίγο πρίν το χερσαίο τμήμα. Οταν τα νερά ειναι πολλά, έδω χρειάζεται μια μικρή βουτιά για να περάσει κάποιος).
(Λίγο πρίν το τέλος του σπηλαίου)
(Η ομάδα που επισκεφθήκαμε το σπήλαιο των Λιμνών)
(Χάρτης του σπηλαίου απο το Γαιόραμα)
Ηταν ενα απο τα σπήλαια που χρόνια τώρα επιθυμούσα να επισκεφθώ και χάρις τον φίλο μου Γιάννη Αθανασόπουλο, μου δόθηκε η ευκαιρία να το δώ μέχρι το τέλος της μη τουριστικής διαδρομής του.
Το σπήλαιο αυτό έχει συνολικό μήκος 1980 μέτρα και έκταση που καλύπτει 20.000 τετραγωνικά μέτρα!
Απο τις συνολικά 13 λίμνες του είναι προσβάσιμες στο κοινό μόνο οι πρώτες 2 και η τουριστική διαδρομή φτάνει τα 500 μέτρα.
Στις υπόλοιπες 11 λίμνες που είναι φαντασμαγορικές, με πλούσιο διάκοσμο, νερά γαλαζοπράσινα και κρυστάλινα τοιχώματα που λαμπυρίζουν όπου και να κοιτάξεις, απαιτείται η χρήση στολής νεοπρέν μιας και η θερμοκρασία του νερού ειναι χαμηλή (13.1 βαθμοί).
Οι πρώτες εξερευνήσεις έγιναν με την χρήση μικρών φουσκωτών βαρκών.
Τα νερά που γεμίζουν τις λίμνες αυτές προέρχονται κυρίως απο την οροφή του σπηλαίου και οχι απο κάποιο υπόγειο ποτάμι όπως πολλοί πιστεύουν.
Μετά απο τις 11 λίμνες ακολουθεί ενα χερσαίο κομμάτι 800 περίπου μέτρων που έχει την μορφή μεγάλης γαλαρίας με αρκετές κατακρημνίσεις σε πολλά σημεία.
Πρός το τέλος της γαλαρίας αυτής όμως το σπήλαιο αλλάζει και πάλι μορφή και αρχίζουν σχηματίζονται και πάλι λιθωματικές λεκάνες (γκούρ) κατάλευκες και τοιχώματα που λαμπιρίζουν στο φώς του φακού!
Το θέαμα ειναι μοναδικό και σπάνιο!!!
Λίγο μετά το σπήλαιο σταματά και το υψόμετρο σε εκείνο το σημείο ειναι 889 μέτρα.
Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι στα 804 μέτρα, δηλαδή μια διαφορά +85 μέτρα, μια διαδρομή κάτι λιγότερο απο 2 χιλιόμετρα κάτω απο ενα βουνό με ύψος 1420 μέτρα.
Υπάρχει κι ενας Μύθος σχετικός με το σπήλαιο που αναφέρει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροάνιων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.
Το 1964, κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν για πρώτη φορά στον δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα ύψους 9 μ. Η εξερεύνηση έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο με τον καθηγητή Ι. Μελέντη και η χαρτογράφηση από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με την Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου. Η αξιοποίηση του σπηλαίου άρχισε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού) και συνεχίστηκε από την πρώην Κοινότητα Καστριών. Σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του έχει ο Δήμος ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
Επίσης στο πρώτο τμήμα του σπηλαίου και κοντά στην φυσική είσοδο βρέθηκαν αρκετά και αξιόλογα παλαιολοντολογικά και νεολιθικά ευρήματα και αυτό γιατί σε εκείνο το σημείο ήταν και ευκολότερη η πρόσβαση.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα του σπηλαίου εδω
Να ευχαριστήσω και πάλι ιδιαίτερα τον φίλο μου Γιάννη Αθανασόπουλο και όλα τα παιδιά της ομάδας Αρη Γεωργόπουλο, Νίκο Παγκάκη, Βάντα Ψαρούλη, Μαρία Καμηλάρι και τον Γιάννη Φαρσαράκη για τις φωτογραφίες του.
Θάνος
Ξανθόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμα σας!