Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΡΚΑΝΟΣ ΓΚΙΩΝΑΣ 27/9/2009











Την Κυριακή 27/9/2009 τα μέλη της ΕΣΕ (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας) Ξανθόπουλος Θανάσης και Τσακανίκας Γιάννης και απο τον σπηλαιολογικό σύλλογο Ποσειδών, ο Κιοσέογλου Χρήστος, επισκεφθήκαμε τον Κάρκανο της Γκιώνας για συνεχίσουμε την εξερεύνηση σε ένα σημείο όπου είχαμε σταματήσει στην προηγούμενη επίσκεψη μας.
Αυτήν την φορά το επίπεδο του παγετώνα ήταν αισθητά μειωμένο (περίπου 5 μέτρα χαμηλότερα) και η κίνηση μας στο βάραθρο ήταν λίγο ευκολότερη.
Τελικά περνώντας τον στενό μαίανδρο μετά τον παγετώνα, μήκους περίπου 10 μέτρων κατεβήκαμε με σχοινί από το πατάρι που είχαμε σταματήσει την προηγούμενη φορά.
Το κατέβασμα αυτό βάθους περίπου 10 μέτρων καταλήγει σε μια στολισμένη αίθουσα πλάτους 3 μέτρων μέτρων και μήκους 15 μέτρων όπου φαίνεται πως εποχιακά σχηματίζεται μια λίμνη.
Αυτήν την φορά την βρήκαμε στεγνή.
Στο τέλος της αίθουσας υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα όπου ένας νέος μαίανδρος γεμάτος όμως με νερό συνεχίζει προς άγνωστη κατεύθυνση... εκεί σταματήσαμε κι εμείς...
Το βάθος του βαράθρου στο σημείο αυτό είναι -55 μέτρα.
Παρατηρήσαμε μέσα στην αίθουσα αυτή μία και μοναδική νυχτερίδα καθώς και διάφορα μικροαντικείμενα που κατά καιρούς έχει παρασύρει το νερό και τα έχει οδηγήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του βαράθρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!