Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Βάραθρο "Προκόπη" (-270μ) 16/4/2011

Ο Φίλος και Δάσκαλος για μένα, άλλα και για πολλούς άλλους σπηλαιολόγους, Σταμάτης Κίρδης, μέλος της ΕΣΕ, το 1994 εξερεύνησε το βάραθρο του Προκόπη με βάθος -270 μέτρα, στο όρος Όλυμπος, κοντά στο χωριό Μίστρος στην Εύβοια.
Διαβάζοντας την αναφορά του στο δελτίο της ΕΣΕ (μπορείτε να δείτε την αναφορά στο λίνκ που ακολουθεί)
http://geolib.geo.auth.gr/ojs-2.2.2/index.php/bssg/article/viewFile/6474/6262 θέλησα κάποια στιγμή, να κάνουμε μαζί με άλλους φίλους, που θα είχαν κι αυτοί την ίδια επιθυμία, μια επίσκεψη σε αυτό το σπηλαιοβάραθρο.
Μαζί με τον Σταμάτη και τον Παναγιώτη μια βδομάδα πριν εντοπίσαμε ξανά την είσοδο του "Προκόπη".
Από εκείνη την ημέρα είναι και το βίντεο που υπάρχει στην ανάρτηση.
Η είσοδος στο σπ/βάραθρο έγινε το πρωί του Σαββάτου (16/4/2011) στις 10 το πρωί.
Η ομάδα αποτελείτο από 6 άτομα συνολικά και ο τελευταίος βγήκε στις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Χαρακτηριστικό του σπ/βαράθρου είναι οι πολλές και επικίνδυνες σάρες με πέτρες που υπάρχουν σε όλα τα πατάρια ανάμεσα στα συνεχόμενα πηγάδια μέχρι τα -200 μέτρα.
Έτσι αυτό το καθιστούσε ιδιαίτερα επικίνδυνο, γιατί μια πέτρα από την είσοδο, μπορούσε να φτάσει κατ ευθείαν σε 200 μέτρα βάθος... με ότι αυτό συνεπάγεται...
Μέχρι και το πατάρι πριν το μεγάλο πηγάδι των 100 μέτρων, υπάρχει σταλακτιτικός διάκοσμος.
Απ εκεί και κάτω, κύριο χαρακτηριστικό, εκτός από την έλλειψη διακόσμου, είναι τα πολύ σαθρά τοιχώματα, ειδικά στα τελευταία 70 μέτρα πριν τον πυθμένα στα -270 μέτρα.
Η ονομασία "Προκόπης" δόθηκε από τον Σταμάτη το 1994 εξ αιτίας ενός τραγικού συμβάντος που είχε συμβεί στην διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
Στο βάραθρο είχε ριχτεί ένας κάτοικος από το χωριό και τα οστά του βρέθηκαν και ανασύρθηκαν από την εξερευνητική ομάδα από βάθος 200 μέτρων και δόθηκαν στους συγγενείς για ταφή, όπως είχε ζητηθεί...

Υγ1 : Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σταμάτη Κίρδη για την βοήθεια του στον εντοπισμό και τις συμβουλές του.


Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!