Αξιοποιώντας μια πληροφορία πού είχα από φίλη της σελίδας σχετικά με ένα ενδιαφέρον, από σπηλαιολογικής άποψης, σημείο, στην ορεινή περιοχή της Ψάθας, του Νομού Αττικής, βρεθήκαμε μιά μικρή ομάδα σπηλαιολόγων, αποτελούμενη από τους 2 Παναγιώτηδες (Γεωργίου - Τσουρέκης), τον Θωμά Λαμπρακόπουλο, την Αναστασία Σταυριανίδου και τον γράφοντα, να κάνουμε έρευνα πεδίου την 19/11/2011.
Το μέρος καταπληκτικό και πολλά υποσχόμενο, σε συνδυασμό με την πολύ όμορφη και ηλιόλουστη ημέρα, έκαναν την εξόρμηση μας πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα.
Το σημείο που κατ αρχήν επισκεφθήκαμε ήταν μια εντυπωσιακή δολίνη στην άκρη ενός γκρεμού που από την μία πλευρά της τα τοιχώματα είχαν ύψος μέχρι και 30 μέτρα!
Από την κάτω πλευρά της δολίνης υπήρχε φυσικό άνοιγμα έτσι που η πρόσβαση δεν χρειαζόταν να γίνει με σχοινιά...
Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα πεδίου μήπως και ανακαλύψουμε κάτι πιο ενδιαφέρον από σπηλαιολογικής άποψης.
Μέσα σε 40 μόλις λεπτά πορείας στο δάσος εντοπίσαμε 4 ανοίγματα που οδηγούσαν σε μικρές σπηλαιώδεις κοιλότητες χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έμελλε όμως ο φίλος μας ο Θωμάς να εντοπίσει ένα άνοιγμα που έδειχνε πιο ελπιδοφόρο από τα υπόλοιπα.
Έτσι και ήταν.
Η μικρή είσοδος οδηγούσε σε ένα σπηλαιοβάραθρο με τελικό βάθος -31 μέτρα και μήκος 42 μέτρα, σύμφωνα με την χαρτογράφηση που έγινε από τον Παναγιώτη Γεωργίου.
Υπήρχε ελάχιστη υγρασία και λίγος αξιόλογος διάκοσμος.
Στο βάθος του βαράθρου σχηματίζεται στενός διάδρομος που έχει κλείσει από μεγάλες κατολισθήσεις.
Η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην σεισμογενή περιοχή των Αλκυονίδων, κάτι που φαίνεται καθαρά και στο τοπίο, όπου μπορεί να δει κάποιος τις πολλές κατολισθήσεις που υπάρχουν.
Στην περιοχή χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πεδίου, καθώς είναι πολύ πιθανόν να δώσει και άλλα σπήλαια.
Θανάσης
Ξανθόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμα σας!