Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

GOUFFRE BERGER - VERCORS FRANCE (-1122m) Ελληνική Ομάδα Σπηλαιολόγων σε ενα απο τα βαθύτερα Σπήλαια της Γαλλίας

Πενταμελής Ελληνική ομάδα σπηλαιολόγων επισκέφθηκε ένα από τα βαθύτερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Γαλλίας το GOUFFRE BERGER με βάθος 1122 μέτρα και μήκος διαδρομών που ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα!
Την ομάδα αποτελούσαν (αλφαβητικά) οι : Πάνος Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Γεωργίου, Τέλης Διλιντάς, Απόλλων Θρασυβουλίδης και Θάνος Ξανθόπουλος.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του σπηλαιολογικού Camp Berger 2012 (20 - 30 Ιουλίου) και έλαβαν μέρος 200 περίπου σπηλαιολόγοι από 16 χώρες!
Το GOUFFRE BERGER βρίσκεται στην Νότια Γαλλία στο Plateau du Vercors και σε υψόμετρο εισόδου 1470 μέτρα.
Το Berger καταγράφηκε σαν το πρώτο χιλιάρι (βάθος μεγαλύτερο των χιλίων μέτρων) σπηλαιοβάραθρο που εξερευνήθηκε στον κόσμο την δεκαετία του 50!
Στις πρώτες εκείνες εξερευνήσεις συμμετείχε και ο Fernand Petzl ο ιδρυτής της Γαλλικής εταιρείας σπηλαιολογικών υλικών.
Η εξερεύνηση αυτή ξεκίνησε το 1950 και το 1953 ξεπέρασε σε βάθος τα 1000 μέτρα φτάνοντας τελικά σε βάθος 1122 μέτρων! (Καταλήγει σε σιφόνι).
Η σπηλαιολογική κατασκήνωση έγινε στο πανέμορφο χωριό AUTRANS όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την καταπληκτική περιοχή με τα δεκάδες σπήλαια βάραθρα και καταβόθρες....
Τα χωριά της περιοχής με την πανέμορφη Φύση και τα βουνά του Vercors σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές και την άψογη εξυπηρέτηση, μας άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με πολλές απορίες και ερωτηματικά, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα....!
Στέκομαι στα βασικότερα :
Σεβασμός Απόλυτος στο Φυσικό Τοπίο! Πουθενά στο βουνό χτισμένες μεζονέτες η στάνες με τσίγκους και λαμαρίνες και τα γνωστά της Ελληνικής Υπαίθρου).
Σήμανση μονοπατιών Άψογη! (Ξεκίνησα ένα πρωί για μια πεζοπορία σε ενα εντελώς αγνωστο για εμένα μέρος, χωρίς καν να έχω χάρτη, για να δω ένα μικρό σπήλαιο σε μια απόσταση 3 ωρών από εκεί που μέναμε και δεν χάθηκα ουτε ενα λέπτο μιας και ανα 20 με 30 μέτρα όμορφες ξύλινες πινακίδες με καθοδηγούσαν για το που πρέπει να πάω...). Και οι διαδρομές ήταν πάμπολες....
Καθαριότητα και στα χωριά και στο Βουνό! (Περπάτησα τουλάχιστον 10 ώρες συνολικά στην ορεινή περιοχή και το μόνο που είδα σε όλη την διαδρομή ήταν ένα πεσμένο χαρτομάντιλο που σίγουρα θα είχε πέσει από κάποιον τουρίστα ξένο... δεν το πετάξαμε οι Έλληνες πάντως...).
Πολύ καλές τιμές (Φθηνότερες και από την Ελλάδα παρακαλώ)...
Άψογη εξυπηρέτηση και ευγένεια όπου κι αν πήγαμε για φαγητό η καφέ....!
Θα μπορούσα να γράφω ώρες και για πολλά... δεν κάνω διαφήμιση στην Γαλλία, δεν έχω καμία τέτοια διάθεση, αλλά γύρισα με μια θλίψη όταν κατάλαβα πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας, να γίνουμε κι εμείς μια χώρα που σέβεται την Φύση και τους ανθρώπους ... αν γίνουμε ποτέ...
Ας γυρίσουμε στα σπηλαιολογικά καλύτερα λοιπόν...
Μεγάλη εμπειρία για όλη την ομάδα μας, το ταξίδι στην Γαλλία και η επίσκεψη στο Berger!
Είδαμε και ακούσαμε πολλά, γνωρίσαμε σπηλαιολόγους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες και βγάλαμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα και για εμάς και για τους άλλους...
Η οργάνωση από τους Γάλλους ήταν άψογη και εντός και εκτός σπηλαίου...!
Είχαμε πλήρη και λεπτομερή πληροφόρηση για το τι μας περιμένει στο σπήλαιο και καθημερινή ενημέρωση για τον καιρό, μιας και το Berger μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης!
Έχουν χάσει στο σπήλαιο αυτό την Ζωή τους 6 σπηλαιολόγοι μέχρι στιγμής!
Οι  5 από πνιγμό και ένας από ατύχημα (πτώση;)
Υπήρχε στην είσοδο του σπηλαίου εγκατεστημένο γεώφωνο συνδεδεμένο με το camp 1 στα -490 μέτρα.
Συνολικά παρέμεινα στο Berger 34 ώρες με στάσεις στα camp 1 και camp 2 στα -861 μέτρα.
Η θερμοκρασία στο σπήλαιο έφτανε στους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου πράγμα που σε συνδυασμό με την κούραση και την υγρασία (ότι και να κάνεις θα βραχείς και θα μουσκέψεις) ο κίνδυνος για υποθερμία ήταν πανταχού παρών!
Ευτυχώς είχαμε προβλέψει και σαν ομάδα άλλα και οι Γάλλοι διοργανωτές, για την δημιουργία ζεστού σημείου με τα κατάλληλα υλικά....
Το Σπήλαιο στην πραγματικότητα είναι μια τεραστίων διαστάσεων καταβόθρα - υπόγειο ποτάμι όπου έχει τα πάντα!
Κάθετα πηγάδια, μεγάλες οριζόντιες διαδρομές μέσα σε τεράστιες φυσικές σήραγγες, λίμνες, μαιάνδρους δεκάδων μέτρων που δοκιμάζουν την αντοχή σου και την υπομονή σου, τραβέρσες όλων των ειδών και τύπων και το σπουδαιότερο Πανέμορφο Διάκοσμο!!!!
Ότι ξέρεις και δεν ξέρεις το εφαρμόζεις μέσα στο Berger...
Κατάλαβα πολύ καλά ένα πράγμα...
Πρέπει να έχεις άψογη φυσική κατάσταση και να κάνεις πολύ καλή διαχείριση δυνάμεων για να βγάλεις με ασφάλεια ένα τέτοιο σπήλαιο και να μην χρειαστεί να σε "βγάλουν".
Και προπαντός μπαίνεις με σεβασμό και όχι υπεροψία σε ενα τέτοιο σπήλαιο, γιατί για πλάκα μπορείς να γίνεις το επόμενο θύμα του Berger...!
Και κάτι πολύ πολύ βασικό.... πρέπει να ξέρεις που να σταματάς για να μην θέσεις σε κίνδυνο και τον εαυτό σου και την ομάδα σου....
Και έτσι φτάσαμε μέχρι τα - 861 μέτρα βάθος!
Είχαν μείνει άλλα 214 μέτρα για να πατώσουμε....(Στην πράξη μπορείς να φτάσεις μέχρι τα 1075 μέτρα βάθος μετά χρειάζεται κατάδυση για τα 1122 μέτρα στο σιφόνι)...
Το δέλεαρ να φωτογραφήσουμε το Berger που ήταν σε κάποια σημεία, πραγματικά εντυπωσιακό, μας στοίχισε σε ώρα και έτσι ξεπεράσαμε τα χρονικά όρια που μας είχαν θέσει οι Γάλλοι!
Και η Ελληνική ομάδα, όλοι μας, αποφασίσαμε ομόφωνα, ότι θα επιστρέψουμε και το κάναμε, βγαίνοντας όλοι σώοι και αβλαβείς! και αυτό είναι το σπουδαιότερο απ όλα!
Άλλωστε πολλές ξένες ομάδες έφταναν μέχρι τα - 600 και επέστρεφαν...
Για την ομάδα μας ήταν μια απίστευτη εμπειρία και ενα μεγάλο σχολείο το Berger....
Με βάση αυτήν την εμπειρία, πια, ξέρουμε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να φτάσουμε μέχρι κάτω...
Και σίγουρα αυτό που δεν χρειάζεται είναι περιττά βάρη...!
Οι Γάλλοι σπηλαιολόγοι παίρναν μαζί τους από τα -490 μέτρα και κάτω μόνο ένα μπουκαλάκι νερό και ενεργειακές μπάρες η τζελ... τίποτα άλλο! Οτι ελαφρύτερο γίνεται ούτε καν φωτογραφική μηχανή!
Αν ψάξετε σε όλο το δίκτυο θα βρείτε ελάχιστες φώτο από το σιφόνι στα 1122 και πάρα πολλές από τις λίμνες στα - 500.
Η Αγγλική ομάδα του Robbie Shone που θα κατέβαινε δυο ημέρες μετά από εμάς για φωτογράφιση στον πάτο, θα έμενε μέσα 3 ημέρες!
Άλλωστε το σπήλαιο ήταν και θα είναι εκεί να μας περιμένει, ξανά, αν το αποφασίσουμε και προσωπικά πολύ ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα να ζήσω την εμπειρία κι αυτήν και άλλες... Η περιοχή έχει και άλλα καταπληκτικά βάραθρα και σπήλαια και το camp 2013 θα διοργανωθεί στην Autrans το επόμενο καλοκαίρι και πάλι και ήδη μας έχουν καλέσει να ξαναπάμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Remy Limagne για την φιλοξενία και την οργάνωση του camp Berger 2012 και για την πρόσκληση του να ξαναπάμε!
Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους σπηλαιοσυντρόφους μου της ομάδας που ζήσαμε αυτήν την εμπειρία...
Να είμαστε καλά να ζήσουμε και αλλά και καλύτερα!

Θάνος
Ξανθόπουλος

Και μερικές φωτογραφίες
Το site της Διοργάνωσης Berger Camp 2012

http://limagne.perso.neuf.fr/rdv/rdv2012/berger/berger2012.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!