Η Είσοδος του Βαράθρου "Σκάλα" όπως το ονόμασα.
Φαίνεται το παλιό κορδονέτο που ήταν κομμένο στα μισά της κατάβασης (13 μέτρα).
Φαίνεται το παλιό κορδονέτο που ήταν κομμένο στα μισά της κατάβασης (13 μέτρα).
Η παλιά μεταλλική σκάλα (5 μέτρων) που υπάρχει στον πυθμένα.
Ενα ασυνήθιστο εύρημα για σπήλαιο, ενα αντίσκηνο στην βάση της μεταλλικής σκάλας.
Η είσοδος και η σκάλα απο τον πυθμένα του βαράθρου.
Λίγος λευκός διάκοσμος
Ακόμα ενα παράξενο εύρημα, ενα σακίδιο γεμάτο με μπουκαλάκια νερό και κονσέρβες.
Ο πυθμένας του βαράθρου "Σκάλα" στα - 13 μέτρα.
Υπάρχει μια μικρή μπαζωμένη συνέχεια πολύ στενή όμως για να ανοίξει.
Υπάρχει μια μικρή μπαζωμένη συνέχεια πολύ στενή όμως για να ανοίξει.
Σε μια πεζοπορία μας στη Δυτική Πάρνηθα πρίν απο έναν χρόνο είχαμε συναντήσει τυχαία εναν μοναχικό πεζοπόρο στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Πιάνοντας κουβέντα μαζί του και μιλώντας για το βουνό της Πάρνηθας μας είχε πεί οτι πολύ συχνά έκανε μοναχικές πολύωρες πεζοπορίες που ξεκινούσαν απο πολύ νωρίς το πρωϊ μέχρι και αργά το βράδυ.
Φαινόταν να γνωρίζει πολύ καλά το βουνό και τα κατατόπια του...
Εκείνη την ημέρα είχε ξεκινήσει την πορεία του 5 η ώρα τα ξημερώματα απο το παρκινγκ του Τελεφερίκ και είχε φτάσει στο ξωκλήσι που είμασταν κι εμείς
Την ημέρα εκείνη είχαμε εντοπίσει ένα άλλο άγνωστο βάραθρο στην δυτική Πάρνηθα (μπορείτε να δείτε την δημοσίευση εδώ http://spilaiologia.blogspot.gr/2012/10/blog-post_15.html )
και πάντα είχα και έχω την πεποίθηση, πως το βουνό αυτό δεν μας έχει αποκαλύψει, ακόμη, το μεγάλο του σπηλαιολογικό μυστικό.
Πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα αν έχει δεί κάποιο βάραθρο άγνωστο, κατά τύχη, τίς φορές που περπατά την Πάρνηθα.
Μου ανέφερε λοιπόν την ύπαρξη μιας πολύ βαθιάς τρύπας (όπου ακούς βαθιά τρύπα, κράτα μικρό σχοινάκι), σε μια περιοχή της Πάρνηθας που ποτε προσωπικά δεν είχα κάνει έρευνα και ούτε φανταζόμουν οτι κάτι μπορεί να υπάρχει εκεί.
Μου έδωσε μια γενική περιγραφή της τοποθεσίας χωρίς να προσδιορίζει ακριβώς που είναι το βάραθρο με την υπόσχεση να μας πάει καποια στιγμή ο ίδιος.
Περνώντας ο καιρός και εφ όσον δεν κατορθώσαμε να βρεθούμε για να μας υποδείξει το βάραθρο, ένα χρόνο περίπου μετά δοκιμάσαμε μόνοι μας να το βρούμε...
Μετά απο ένα δίωρο αναζήτησης το εντοπίσαμε αν και αρχικά είχα αμφιβολίες αν υπήρχε κάν.
Η πρώτη εκπληξη μετά αμέσως απο τον εντοπισμό της εισόδου ήταν η ύπαρξη ενος κορδονέτου 6 χιλιοστών περάσμένο διπλό και δέμενο καλά σε ενα χοντρό πουρνάρι, πράγμα που φανέρωνε πως κάποιος η κάποιοι κατέβηκαν με αυτό.
Το κορδονέτο ήταν σπασμένο όμως στα μισά της κατάβασης (13 μέτρα), πράγμα που μέ έκανε να αναρωτιέμαι τι θα συναντήσω κάτω όταν κατέβω.
Με λίγη αγωνία, η αλήθεια, για την εικόνα που θα αντίκρυζα κάτω, κατέβηκα και εκεί με περίμεναν ακόμα μερικές εκπλήξεις!
Στο πάτο του βαράθρου υπήρχε μια βαρέως τύπου μεταλλική σκάλα (5μετρη) ενα αντίσκηνο μαζεμένο και ενα σακίδιο...
Απο το σπασμένο κορδονέτο μέχρι την σκάλα υπήρχε μια απόσταση 5 μέτρων αρα δεν μπορούσε κάποιος να φτάσει την σκάλα απο αυτό.
Στο σακίδιο υπήρχαν καμιά δεκαριά μπουκάλια με νερό, γεμάτα, και 3 κονσέρβες, οι δύο αχρησιμοποίητες.
Σε μια άκρη υπήρχε ενα ορειβατικό άρβυλο σε πολύ καλή κατάσταση αλλά ευτυχώς, όχι και τα υπολείματα του ιδιοκτήτη του!!!
Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι πώς κάποιος χρησιμοποιούσε το βάραθρο για να κάθεται μέσα, αν και δεν μπορώ να πώ ότι προσφέρεται για κάτι τέτοιο...
Απο σπηλαιολογικής άποψης τώρα το βάραθρο έχει κάποιο διάκοσμο με εντυπωσιακότερο εναν μεγάλο τρίμετρο σταλαγμίτη λευκό, πάνω στον οποίο είχαν ακουμπήσει την μεταλλική σκάλα.
Το βάθος του ειναι οπώς είπα παραπάνω, 13 μέτρα, το υψόμετρο εισόδου είναι 1080 μέτρα και η κατευθυνση του Ν > Β.
Στον πυθμένα, στο χαμηλότερο σημείο, υπάρχει πολύ στενή μπαζωμένη συνέχεια, που δείχνει να κατεβαίνει άλλα δύο με τρία μέτρα ακόμα.
Σημασία έχει ότι ακόμα ενα βάραθρο, έστω και μικρό, προστέθηκε στον κατάλογο της Πάρνηθας και της Αττικής γενικότερα!
Εχω την διαίσθηση πως έχουμε ακόμα πολλά στα γύρω βουνά μας!
Θάνος
Ξανθόπουλος
Υγ Η ονομασία "Σκάλα" δόθηκε απο εμένα μιας και δεν έχω στοιχεία για το συγκεκριμένο βάραθρο, αν έχει άλλη ονομασία κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το μήνυμα σας!