Το συγκεκριμένο σπηλαιοβάραθρο αναφέρεται στο δελτίο της Ε.Σ.Ε ως Σπήλαιοβάραθρο Ανατολικής Πυρναρής με ΑΣΜ 497 και εξερευνήθηκε - χαρτογραφήθηκε το 1954. Το σπηλαιοβάραθρο αυτό όμως έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ίσως κατά την άποψη του αρχαιολόγου Κοτζιά να ήταν στην αρχαιότητα ενα μεταλλείο...!
Φαίνεται να ζήλεψε ο Υμηττός, την προσωρινή "δόξα" της Πάρνηθας, με το Βάραθρο Σκάλα, και είπε να μας αποκαλύψει, αν και απο ότι είδαμε, δεν είμασταν οι πρώτοι επισκέπτες, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για μένα, ενα απο τα πιο όμορφα μυστικά του!
Η εκπληξη λοιπόν που μας επιφύλασσε ο Υμηττός, ήταν ενα σπηλαιοβάραθρο βάθους περίπου 20 μέτρων, συνολικά, απο αυτά που δεν έιναι πολύ γνωστά, με πανέμορφο διάκοσμο σε πολλά σημεία του!
Το βάραθρο εχει 2 κατεβάσματα, κρυφές αίθουσες, στολισμένες και σταλαγμίτες και σταλακτίτες που πραγματικά σε κάνουν να σκέφτεσαι τι μπορεί να κρύβει ο Υμηττός στο εσωτερικό του και δεν το έχουμε δεί ακόμα...
Το συμπέρασμα είναι ένα οτι ποτέ δεν πρέπει να νομίσεις ότι τα έχεις δεί όλα, η οτι ξέρεις τα πάντα... γιατί τα γεγονότα θα σε διαψεύδουν συνεχώς....
Συμπληρωματικά στοιχεία απο πληροφορίες του κ. Νίκου Παυλίδη και κ.Γιάννη Πρόφη
Το σπήλαιο πρωτοεξερεύνησε ο αρχαιολόγος και Κορωπιώτης στην καταγωγή Νίκος Κοτζιάς (1884 - 1974) το 1949 - 50 οταν έκανε ανασκαφές στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Κορωπίου.
Ο Ν. Κοτζιάς ανέσκαψε τους δύο αρχαίους ναούς στην περιοχή Προφήτη Ηλία Κορωπίου Υμηττού (Ναό Ομβρίου Διός και Προόψιου Απόλλωνος).
Στον χάρτη του Kaupert του 1883 υπάρχει σημειωμένο το σπήλαιο και είναι πολύ πιθανόν, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που είχε απο ντόπιους, ο Ν. Κοτζιάς βάσει αυτού του χάρτη να αναζήτησε το σπήλαιο, πιστεύοντας πως θα είχε κάποια σχέση με τα δύο Ιερά που υπήρχαν ψηλότερα στον Υμηττό.
Εντόπισε πράγματι το σπήλαιο και διαπίστωσε πως λαθρανασκαφείς είχαν ήδη μπεί στο εσωτερικό του...
Απο κάποια ευρήματα μυκηναϊκών και κλασσικών χρόνων κατάλαβε πως το σπήλαιο είχε χρήση απο την αρχαιότητα και έτσι κατα ένα τρόπο επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του οτι κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονταν τα δύο αρχαία ιερά το σπήλαιο θα είχε και αυτό κάποια σχέση.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως παρατήρησε ίχνη, όπως αναφέρει, απο μεταλλευτική δραστηριότητα μέσα στο σπήλαιο!!!
Με λίγα λόγια κατα την αρχαιότητα το σπήλαιο αποτέλεσε, η έστω έγινε προσπάθεια σύμφωνα πάντα με τον αρχαιολόγο Ν. Κοτζιά να λειτουργήσει και ως μεταλλείο!
Περιγράφει στην μελέτη του ίχνη εξόρυξης, κάποιες τεχνητές παρεμβάσεις και διανοίξεις, για τον εντοπισμό πιθανότατα, κάποιου σιδηρομεταλλεύματος σύμφωνα και με τον Καθηγητή - Γεωλόγο κ. Σπύρο Λέκκα.
Αναλυτική περιγραφή υπάρχει στα πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας του 1950.
Ανεξάρτητα απο το αν ήταν σπήλαιο - μεταλλείο η οχι, το σπηλαιοβάραθρο Κορωπίου - Κοτζιά είναι απο τα πιο αξιόλογα σε διάκοσμο απο όσα έχω επισκεφθεί στην περιοχή αυτή!
Θάνος
Ξανθόπουλος
Υγ. Ευχαριστώ για την καλή παρέα τον φίλο μου Θωμα Λαμπρακόπουλο και τον Απόστολο.
Υγ2 Σύντομα θα υπάρξει και νέα ενημέρωση της σχετικής ανάρτησης με στοιχεία απο την αναφορά του Νίκου Κοτζιά!
Μάλλον πρόκειται για το βάραθρο "Ανατολικής Πυρναρής". Εξερευνήθηκε από την Ελληνική σπηλαιολογική εταιρεία το 1954. Έχει κωδικό 497.
ΑπάντησηΔιαγραφή