Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

(Η κεντρική στοά που οδηγεί σε βάθος -100 μέτρων και στο δεύτερο επίπεδο του μεταλλείου)(Στην στοά αυτή έχουν αφαιρεθεί ολα τα τα μεταλλικά στοιχεία που υπήρχαν, σκαλοπάτια, σωληνώσεις, ράγες βαγονέτων).

(Παρατημένα εργαλεία στο βάθος η μπανιέρα που χρησιμοποιούν οι σκραπάδες για να ανεβάζουν τα μεταλλικά αντικείμενα που αφαιρούν απο το εσωτερικό του μεταλλείου).

(Τμήμα οριζόντιας στοάς στα -100 μέτρα τα σημάδια την διάβρωσης ειναι ορατά παντού πράγμα που καθιστά πολυ επικίνδυνη την επίσκεψη στο εν λόγω μεταλλείο).


(Τα πολύ σοβαρά προβλήματα στατικότητας ειναι εμφανή στην φωτογραφία αυτή που το τμήμα της στοάς αυτής έχει καταρεύσει).

(Σε αυτήν την φωτογραφία φαίνονται οι αγωγοί αέρα και τα ξύλινα υποστηλώματα)(Τουρμπίνα παροχής αέρα, εχει γλυτώσει προς το παρόν απο τους κυνηγούς μετάλλων, οχι για πολύ απ οτι φαίνεται).
(Ακόμα μια τουρμπίνα αέρα που έχει γλυτώσει απο τους σκραπάδες).


(Στο τμήμα της στοάς αυτής οι ράγες δεν εχουν αφαιρεθεί ακόμα γιατί οι σκραπάδες τις χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν με βαγονέτο τα κομένα μέταλλα προς την έξοδο).


(Εξοπλισμός των σκραπάδων - φιάλη οξυγόνου με φλόγιστρο έτοιμο για χρήση).


(Βαγονέτα ετοιμα να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια και να μεταφερθούν προς τα έξω).


(Κομμάτια απο βαγονέτα που περιμένουν την σειρά τους να μεταφερθούν).


(Αυτοσχέδιο βαγονέτο μεταφοράς απο τους σκραπάδες).


(Και η στοά συνεχίζει προς τα ενδότερα).
(Η μηχανή - τραινάκι που τραβούσε τα βαγονέτα απλά Καταπληκτική! Σε λίγο καιρό μάλλον δεν θα υπάρχει δυστυχώς).(Ακόμα ενα πολύ ενδιαφέρον μηχάνημα που δεν εχει γίνει προς το παρόν κομμάτια, ενας μικρός εκσκαφέας για την διάνοιξη τον στοών).


(Το εντυπωσιακό σχεδόν κάθετο φρέαρ ανέλκυσης μεταλλεύμετος  με τις ράγες που επικοινωνούσε και με τα τρία επίπεδα του μεταλλείου, εδώ το συναντάμε σε βάθος -100 μέτρων)


(Το ίδιο φρέαρ, αυτήν την φορά απο την επιφάνεια, σε απόσταση 800 μέτρων απο την κεντρική στοά).


(Εσωτερική κεντρική στοά - Η κατάβαση στο τρίτο επίπεδο).


(Εσωτερική κεντρική στοά - Η ανάβαση προς το πρώτο επίπεδο).


(Ο μηχανισμός ανέλκυσης της εσωτερικης κεντρικής στοάς).


(Το κάθετο φρέαρ που είδαμε πρίν απο το πρώτο επίπεδο αυτήν την φορά περίπου στα - 50).


(Η δεύτερη είσοδος του μεταλλείου 800 μέτρα μακρύτερα είναι σήμερα κλειστή).Τα μεταλλεία Βωξίτη του Σκαλιστήρη τα είχαμε επισκεφθεί ξανά το 2009 http://spilaiologia.blogspot.gr/2009/03/2532009.html μπορείτε να δείτε το πώς ηταν η στοά την εποχή εκείνη...
Σύμφωνα με κάποιους ντόπιους τα μεταλεία έκλεισαν περίπου το 2000.
Μέχρι το 2005 λένε πως υπήρχε φύλακας στις εγκαταστάσεις και μόλις και αυτός έφυγε, ομάδες Ελλήνων και αλλοδαπών που ασχολούνται με το εμπόριο μετάλλων αρχισαν το πλιάτσικο!
Μάλιστα μας περιέγραψαν ακόμα και συμπλοκές μεταξύ τους, με αιτία φυσικά το ποιός θα πάρει μέσα απο το μεταλλείο ολα αυτά τα μεταλλικά αντικείμενα (εξοπλισμό, εργαλεία κλπ).
Μιλάμε για αρκετούς τόνους φυσικά που μεταφράζονται σε χρήμα....
Το ιδιο σύνέβη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν και μετά ακολούθησε πλιάτσικο!
Οπως παράδειγμα στα μεταλλεία Μαγγανίου του Σκαληστήρη και πάλι στον Νομό Δράμας.
Δείτε σχετική δημοσίευση εδω http://spilaiologia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_21.html
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα 3 υπόγειες μεταλλευτικές στοές εκ των οποίων οι 2 έχουν καταρεύσει και η μία εχει μήκος περίπου 150 μέτρα και κατόπιν συνεχίζει σε αλλο επίπεδο αλλά σε μικρή έκταση σε σχεση με αυτήν που περιγράφεται εδώ.
Η επίσκεψη στις στοές αυτές ειναι πολύ επικίνδυνη λόγω της μεγάλης διάβρωσης που έχουν υποστεί, πράγμα που έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ και με την δράση των σκραπάδων που αφαιρούν συνεχώς τα μεταλλικά υποστηλώματα μεσα απο τις στοές....

Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!