Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Σπήλαιο των Ανταρτών - Ορος Υμηττός

Η είσοδος του Σπηλαίου των Ανταρτών στην Ανω Βούλα


 

Το δεύτερο τεχνητό άνοιγμα της σπηλιάς, που έπαιζε μάλλον τον ρόλο "πολεμίστρας".

Το εσωτερικό του σπηλαίου οπου φαίνεται και η εσωτερική τεχνητή διαμόρφωση του.

Κάποιοι έφτιαξαν και ενα "πέτρινο τραπέζι".

Αποψη του σπηλαίου προς το εσωτερικό όπου διακρίνουμε την διαμόρφωση πέτρινου καθίσματος.

Το τεχνητό άνοιγμα που μάλλον χρησίμευε και ως "πολεμίστρα".


Κουτί απο παλιά κονσέρβα.

Το σημείο της εισόδου καλά κρυμένο μέσα σε ρεματιά.

Πολύ κοντά στο σπήλαιο Θερμό Βούλας την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε μαζί με τον Μανόλη Μοσχολιδάκη και το σπήλαιο των Ανταρτών που βρίσκεται σε υψόμετρο 268 μέτρα.
Το σπήλαιο εντόπισαν μέλη της Ε.Δ.Ν.Υ και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σπύρου Κίνια, που προέρχονται απο εναν μεγάλης ηλικίας, γνώστη της περιοχής εκεί, σε αυτό κρύβονταν αντάρτες την περίοδο της κατοχής.
Το σπήλαιο λόγω της θέσης του, μακριά απο κατοικημένη, εκείνη την εποχή, περιοχή, αλλά και καλά κρυμένο μέσα σε ρεματιά, με μικρή και μη ορατή είσοδο απο μακριά, προσέφερε ασφαλές καταφύγιο στους αντάρτες.
Οι Γερμανοί πολλές φορές αναζήτησαν την σπηλιά για να βρούν τους αντάρτες που ήξεραν οτι κρύβονταν εκεί γύρω, αλλά δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν.
Απο την περιοχή που βρίσκεται το σπήλαιο οι αντάρτες ανεβαίνοντας λίγο ψηλότερα, επέβλεπαν ολη την  γύρω περιοχή και κυρίως το αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Μέσα στο εσωτερικό της σπηλιάς υπάρχει μια πέτρινη κατασκευή που χρησιμέυει σαν πάγκος αλλά δεν γνωρίζω αν είναι της εποχής εκείνης... μοιάζει νεότερος...
Το σπήλαιο το Ανταρτών στην Ανω Βούλα αν και δεν έχει απο σπηλαιολογική άποψη, μεγάλο ενδιαφέρον λόγω μεγέθους και διακόσμου, παρόλα αυτά επειδή συνδέεται με την περίοδο της κατοχής αποκτά μια έστω, μικρή, ιστορική σημασία.
* Το σπήλαιο εξερευνήθηκε απο μέλη του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο και της Ε.Δ.Ν.Υ

Θάνος
Ξανθόπουλος

2 σχόλια:

 1. Δέν γνωρίζουμε τέτοιο ονομα γιά τό σπηλαιο της Χούνης.Δέκα πεντε μέτρα πάνω από τό μονοπάτι πρός τά Κρεβατάκια μέ βοσκούς από τό Δίλοφο καί τά χειμαδιά ,μέ υλοτόμους πού μέ εγκριση τής Δασικής Υπήρεσίας καί ,μέ γερμανούς στρατιωτικούς να επιβλεπουν τήνυλοτομια , μέ φορτηγά να κατεβάζουν βωξιτη,μέ τεθωρακισμένα οχηματα νά σταθμευουν στούς δρόμους των υψωμάτων γιά τήνπροστασία τού αεροδρομιου καί των στρατοπέδων Μ'ε φορτηγά να ανεβοκατεβαίνουν συνεχως εφοδιαζοντα τίς φρουρές των πυροβολείων μ.ε περίπολα καί ενεδρες κατα της ναρκοθέτησης καί νυκτερινης διέλευσης αλλα καί μέ τα προχειρα σημεία κάλυψης τών γερμανών 150 μέτρα μακριά τους εχοντα ορατή την σπηλια ,οποσδήποτε κάνει λαθος ο πληροφοριοδότης.Χρ'ηση γινόταν από τόν Οκτωβρη του 44 και μετά όχι συστηματικα από τό 1945.Αυτός που σας τα ανέφερε αυτά σέ ποιά μονάδα τού ΕΛΑΣ ηταν;;Κανένας από τήν ""Τριλοχία"" δεν ανεφερε ποτε κάτι σχετικό γιά τήν περίοδο τής κατοχης. Το σπήλαιο αυτό δεν προσφέρεται γιά απόκρυψη διότι καί ενας ανίδεος το ανακαλύπτη αμέσως.Γιατι νά κρυφθούν σέ ενα ορατό κατα τήνημερα σπήλαιο ενώ μπορούν σέ μία ωρα να φθάσουν στόν Σταυραετό;;Τα αναφέρω γιάτό ότι δέν χρησιμοποιήθηκε από ανταρτες κατα τήν κατοχή αλλα χρησιμοποιήθηκε κατά τόν εμφύλιο ωσ κρυσφύγετο των ανταρτων πού εκαναν επιδρομές.Πάντως η σπηλιά αυτή δε΄ν συνδέεται μέ φρικτές καταστασεις πού συνεβησαν αλλού.Οπως τής Συκιάς γιά παραδειγμα....Για ρωτήστε θυμαται κανείς τίποτα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε Καραγεώργο σας ευχαριστώ για την επικοινωνία σας μαζί μου και τις πληροφορίες σας.
  Ειναι πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες και φυσικά μας βοηθούν να μαθαίνουμε πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις που δεν γνωρίζουμε πολλοί απο εμάς.
  Ειναι πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά πέραν απο την απλή ανάγνωση των δημοσιεύσεων μου, απο τους επισκέπτες της σελίδας, να γίνεται και ανταλλαγή πληροφοριών.
  Αυτό είναι κάτι που μας βοηθά όλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το μήνυμα σας!