Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

ΒΑΡΑΘΡΟ 6800 23/8/2008


 
To Σάββατο 23/8/2008 τα μέλη της Ε.Σ.Ε Λίνα Αλεξανδροπούλου, Θανάσης Ξανθόπουλος και Γιώργος Τζαβέλας πραγματοποιήσαμε εξόρμηση στην ορεινή Κορινθία στο οροπέδιο Φενεού για να επισκεφθούμε το βάραθρο 6800.
Το βάραθρο αυτό είχε εντοπίσει και εξερευνήσει προ 20ετιας ομάδα μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας με επικεφαλής τον Σταμάτη Κίρδη.
Η ονομασία 6800 δόθηκε από τον Σταμάτη και αφορά τον αριθμό σπηλαιολογικού μητρώου (ΑΣΜ) που πήρε στο αρχείο του συλλόγου το βάραθρο.
Η είσοδος αποκαλύφθηκε μετά την διάνοιξη του ορεινού κεντρικού δρόμου που από το οροπέδιο Φενεού περνά ανάμεσα από τα Όρη Ντουρντουβάνα (αρχ. Ονομασία Πεντέλεια Όρη) και το όρος Σαϊτάς.
Το βάραθρο βρίσκεται στα όρια ακριβώς των νομών Κορινθίας και Αρκαδίας.
Το συνολικό του βάθος σύμφωνα και με τους υπολογισμούς του Σταμάτη αλλά και τις δικές μας φτάνει τα 130 μέτρα.
Την είσοδο για το βάραθρο η οποία αρχικά είχε μόλις 20 εκατοστά διάμετρο διάνοιξε η ομάδα που είχε εξερευνήσει αρχικά το βάραθρο.
Ήταν λοιπόν ένα ¨τυφλό¨ σπήλαιο χωρίς κάποια φυσική ορατή είσοδο στην επιφάνεια.
Το βάραθρο αναπτύσσεται κλιμακωτά μέχρι το βάθος των 130 μέτρων όπου καταλήγει σε μια μικρή αλλά καταστόλιστη αίθουσα διαστάσεων 2.5 επί 3 μέτρα.
Εκεί είναι και το ¨ζωντανό¨ κομμάτι του σπηλαίου.
Παρατηρήσαμε έντονη παρουσία νυχτερίδων και μεγάλες ποσότητες γκουανό σε κάποια σημεία (κυρίως στα πρώτο 35αρι κατέβασμα σε ένα πατάρι).
Επίσης στην μέση της διαδρομής του μεγάλου κατεβάσματος που έχει το βάραθρο (περίπου 70+) υπάρχουν πατάρια με πολύ σαθρό πέτρωμα και μεγάλα βράχια και πέτρες που με λίγη απροσεξία εύκολα μπορούν αποκολληθούν και να καταλήξουν απ ευθείας στον πάτο.
Στο αρμάτωμα χρησιμοποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα βύσματα, τοποθετήθηκαν 3 καινούργια λόγω καταστροφής κάποιων παλιότερων και φυσικές δεσιές με ιμάντες.
Ο Γιώργος Τζαβέλας ανέλαβε να φτιάξει ένα νέο σκαρίφημα του βαράθρου για να χρησιμοποιηθεί για το αρχείο της Ε.Σ.Ε και έτσι σε μελλοντικές επισκέψεις μελών του συλλόγου να μπορούν να έχουν μια εικόνα της ανάπτυξής του.
Η παραμονή μας στο βάραθρο (αρμάτωμα φωτογράφηση ξαρμάτωμα) διήρκεσε περίπου 8.5 ώρες και χρησιμοποιήθηκαν τρία σχοινιά των 35, 55 και 65 μέτρων.
Για τον τελευταίο θάλαμο χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί και ένα μικρό σχοινί 15 μέτρων περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!