Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

ΨΑΡΗ 2008 ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΚΡΗΤΗ 19-27/7/2008




Τον Ιούλιο του 2008 και πιο συγκεκριμένα από τις 19 μέχρι και τις 27 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνεργασία με το τοπικό τμήμα Κρήτης πραγματοποίησε εξερευνητική αποστολή στην περιοχή Ψαρή στα Λευκά Όρη στην Κρήτη.
Η κατασκήνωση μας στήθηκε στην περιοχή Αθυμόλακος όπου υπάρχει εδώ και δεκαετίες το Μιτάτο της οικογένειας κτηνοτρόφων Δημοτάκη.
Συνολικά από την κατασκήνωση πέρασαν 29 σπηλαιολόγοι μέλη της ΕΣΕ και εντοπίστηκαν τουλάχιστον 100 βάραθρα.
Από αυτά προλάβαμε να εξερευνήσουμε τα 40 χωρισμένοι σε ομάδες.
Να σημειώσω ότι και τα 40 βάραθρα που εξερευνήθηκαν, ταυτόχρονα χαρτογραφήθηκαν.
Οι βιολόγοι και ερευνητές του τμήματος Κρήτης συνέλεξαν δείγματα της χλωρίδας και πανίδας των βαράθρων που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον.
Ήταν για όλους μας μια πολύ χρήσιμη εμπειρία και προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε μια τέτοιου μεγέθους αποστολή, κάτι που ίσχυε και για τους περισσότερους από εμάς.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εξερευνητική αποστολή από την οποία όλοι μας διδαχτήκαμε κάτι.
Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από ικανοποιητικά και η πεποίθηση όλων μας είναι ότι το συγκεκριμένο πεδίο θα μας απασχολήσει για αρκετά χρόνια στο μέλλον…
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην φιλοξενία του Δημήτρη Δημοτάκη που μας παραχώρησε το Μιτάτο του για τις ανάγκες μας αλλά και τους άλλους βοσκούς και μελισσοκόμους της περιοχής που βρέθηκαν στην κατασκήνωση και με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούσαν όλα όσα γίνονταν.
Μια όμορφη αποστολή τελείωσε και για φέτος και μια υπόσχεση δώσαμε όλοι αναμεταξύ μας για του χρόνου, τέτοιο καιρό, να δώσουμε πάλι το παρόν, στην Πανέμορφη Κρήτη και τα Περήφανα Λευκά της Όρη…
*Στο βιντεάκι παραθέτω μερικές μόνο φωτογραφίες από κάποια από τα βάραθρα που εξερευνήθηκαν στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!