Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΑΡΑΘΡΟΥ "ΑΡΜΕΝΙΟΙ 1" 22/11/2009










Την Κυριακή 22/11/2009 τα μέλη της Ε.Σ.Ε Θανάσης Ξανθόπουλος και Μανόλης Μοσχολιδάκης ξεκινήσαμε έρευνα πεδίου στο οροπέδιο Αρμενιοί του Νομού Αργολίδος.
Το υψόμετρο του οροπεδίου είναι τα 1160 μέτρα.
Πληροφορίες για την περιοχή είχα από προηγούμενη επίσκεψη μου, προ 20 ημερών, από ντόπιους και σύμφωνα με τα λεγόμενα τους έκρινα ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Έτσι πρότεινα στον φίλο Μανόλη Μοσχολιδάκη να ξεκινήσουμε έρευνα στο οροπέδιο για να εντοπίσουμε βάραθρα η σπήλαια.
Κάτοικος της περιοχής μας είχε πει ότι υπάρχουν δύο βάραθρα με την ονομασία "Ακωλη" αλλά δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για την ακριβή τους θέση.
Έτσι στηριχτήκαμε στην καλή μας τύχη και μόνο και μάλλον ήταν με το μέρος μας απ ότι αποδείχτηκε.
Ξεκινώντας σε διαφορετικές κατευθύνσεις με τον Μανόλη στο οροπέδιο αρχίσαμε να ψάχνουμε την περιοχή.
Μετά από 15 λεπτά ο Μανόλης με ενημέρωσε πως εντόπισε την είσοδο ενός βαράθρου λίγο ψηλότερα από το οροπέδιο σε υψόμετρο 1294 μέτρα.
Η μέρα ξεκίνησε λοιπόν πολύ καλά με έναν καταπληκτικό καιρό, σε ένα πολύ όμορφο μέρος, με αρκετό θα έλεγα, σπηλαιολογικό ενδιαφέρον.
Η εκτίμηση για τα βάθος του βαράθρου πριν κατέβω ήταν περίπου τα 10 μέτρα και φαινόταν να υπάρχει ένας θάλαμος που ίσως να συνέχιζε.
Με βραχοδεσίματα τοποθετήσαμε το σχοινί και κατέβηκα συνολικά 14 μέτρα.
Ο θάλαμος ήταν 6 μέτρα μήκος και 4 πλάτος με ύψος σε κάποιο σημείο 8 μέτρα.
Στο κατώτερο μέρος της αίθουσας αυτής ανοιγόταν ένας μικρότερος θάλαμος με μια καμινάδα που το ύψος της έφτανε τα 10 μέτρα!
Με αντιστήριξη μπόρεσα και σκαρφάλωσα στην καμινάδα και σε κάποια σημεία χρειάστηκε να βάλω κάποιες ασφάλειες με ιμάντες, αλλά διαπίστωσα πως δεν υπήρχε κάποια άλλη συνέχεια δυστυχώς.
Το βάραθρο αυτό, αν και μικρό τελικά όπως αποδείχτηκε, είχε αρκετό στολισμό αν και λίγο ξερό.
Αποφασίσαμε με τον Μανόλη Μοσχολιδάκη να του δώσουμε την ονομασία "Βαραθρο Αρμενιοί 1" μιας και είμαστε σίγουροι και από νέες πληροφορίες που μας έδωσαν ότι στο οροπέδιο υπάρχουν και άλλα βάραθρα...
Ήδη προγραμματίσαμε την επόμενη επίσκεψη μας στην περιοχή μιας και ένας βοσκός που συναντήσαμε κατά την επιστροφή, μας υπέδειξε ένα ακόμα βάραθρο σε άλλη τοποθεσία, με την ονομασία "Τρύπα του Γέπουρθη"  που όπως μας είπε έχει αρκετό βάθος! η έρευνα θα δείξει!
Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!