Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΒΑΡΑΘΡΟΥ "ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΓΕΠΟΥΡΘΗ" 29/11/2009


Την Κυριακή 29/11/2009 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Ξανθόπουλος Θανάσης και Μοσχολιδάκης Μανόλης εξερευνήσαμε το βάραθρο "Τρύπα του Γέπουρθη" στον Νομό Αργολίδος.
Πληροφορίες για την θέση του βαράθρου είχαμε από δύο ντόπιους κτηνοτρόφους της περιοχής κατά την προηγούμενη επίσκεψη μας την Κυριακή 22/11/2009 όταν είχαμε εξερευνήσει το βάραθρο ΑΡΜΕΝΙΟΙ 1.
Κατά την επιστροφή μας λοιπόν ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Τσίρος μας είπε ότι στους πρόποδες του μικρού βουνού με την ονομασία "Τσούκιζα" (αρβανίτικη ονομασία που σημαίνει Κορφή), με ύψος 1100 μέτρα, υπάρχει ένα βάραθρο με την ονομασία "Τρύπα του Γέπουρθη"
Έτσι συμφωνήσαμε με τον κ. Δημήτρη να επανέλθουμε στην περιοχή για να το εξερευνήσουμε.
Το βάραθρο είναι γνωστό στους βοσκούς της περιοχής εξ αιτίας ενός γεγονότος που συνέβη εκεί πριν από εκατό χρόνια περίπου.
Συγκεκριμένα κάποιοι ζωωκλέπτες, 4 τον αριθμό, από χωριά της Αρκαδίας που πήγαν στην περιοχή, έγιναν αντιληπτοί από τους ντόπιους βοσκούς που τους κατεδίωξαν.
Οι τρεις κατάφεραν να ξεφύγουν αλλά ο τέταρτος χτυπήθηκε με όπλο (γκράου - παλιό τουφέκι) από έναν από τους  βοσκούς που τους κατεδίωξαν και τραυματίστηκε.
Μετά από 2 ημέρες και ενώ ήταν ακόμα εν ζωή ρίχτηκε από τον βοσκό μέσα στο βάραθρο...
Η ονομασία Γέπουρθη δεν είναι σήμερα γνωστό από που προήλθε αλλά σύμφωνα με τους ντόπιους είναι αρβανίτικη.
Πιθανόν να συνδέεται με το γεγονός της ανθρωποκτονίας.
Την ιστορία μας μετέφερε ο κ. Τσίρος όπως την έχει ακούσει κι αυτός απο τους παλαιότερους βοσκούς και είναι αρκετά γνωστή στα διπλανά χωριά.
Την Κυριακή 29/11/2009 στα πλαίσια της έρευνας πεδίου που ξεκινήσαμε μαζί με τον φίλο Μανόλη Μοσχολιδάκη στην περιοχή μεταβήκαμε για να εξερευνήσουμε το βάραθρο.
Ο εντοπισμός της εισόδου μας πήρε περίπου 2 ώρες! μιας και οι δυο βοσκοί που ήταν μαζί μας για να μας οδηγήσουν ( ο κ. Τσίρος και ο Γιώργος) είχαν να πάνε στο βάραθρο πάνω από 15 χρόνια...
Έτσι μετά από ένα κοπιαστικό δίωρο που σαρώσαμε κυριολεκτικά την περιοχή εντοπίσαμε ξανά την είσοδο του βαράθρου που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρα.
Το βάραθρο αρματώθηκε με φυσικές δεσιές και κατέβηκα σε βάθος 23 μέτρων (22.7 μέτρηση με λέιζερ αποστασιόμετρο).
Το άνοιγμα της εισόδου είναι σχετικά μικρό με διαστάσεις 1 μέτρο μήκος επί 0.5 μέτρο πλάτος.
Αμέσως μετά όμως το βάραθρο ανοίγει σε διαστάσεις και γίνεται εντελώς αρνητικό και κατακόρυφο μέχρι τα 23 μέτρα σε σχήμα σωλήνα με διάμετρο από 3 μέχρι και 6 μέτρα.
Σε όλο το μήκος της κατάβασης υπάρχει αρκετός και όμορφος στολισμός.
Στον πυθμένα παρ ότι έψαξα αρκετή ώρα δεν εντόπισα ανθρώπινα οστά όπως ήλπιζα πως θα βρω σύμφωνα με τις διηγήσεις.
Ίσως να έχουν θαφτεί από τις πολλές πέτρες που πέφτουν από την επιφάνεια μιας και το έδαφος στο σημείο εισόδου έχει αρκετά μεγάλη κλίση και είναι σαθρό.
Πέντε μέτρα ψηλότερα από τον πυθμένα εντόπισα ένα παράθυρο με διαστάσεις 2 μέτρα ύψος και 1.5 πλάτος.
Χρειάστηκε μια αιώρηση μιας και βρισκόταν στην απέναντι πλευρά από το σημείο κατάβασης και μπόρεσα τελικά να μπω για να δω μήπως υπήρχε κάτι ενδιαφέρον.
Εκεί σχηματίζεται μια μικρή αίθουσα αρκετά στολισμένη με διαστάσεις 3 επί 3 με ύψος 6 μέτρα.
Συνέχεια άλλη όμως δεν υπήρχε.
Μετά το τέλος της εξερεύνησης μαζί με τους ντόπιους οδηγούς μας συζητήσαμε και για άλλα βάραθρα της περιοχής τα οποία θα υποδείξουν σε επόμενη επίσκεψη μας.
Έτσι το γενικό συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια περιοχή με αρκετά μεγάλο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον την οποία και θα συνεχίζουμε να εξερευνούμε συστηματικά.
Οι πληροφορίες πάντως που έχουμε μιλούν για ένα πολύ βαθύ βάραθρο σύμφωνα με τα λεγόμενα ντόπιου που γνωρίζει πολύ καλά όλη την  περιοχή και μας υποσχέθηκε πως θα μας πάει την επόμενη φορά...
Ας ελπίσουμε να επαληθευθούν στο έπακρο οι πληροφορίες αυτές και να βρεθεί ένα ακόμα πιο αξιόλογο σπήλαιο!

Κείμενο - Φωτογραφίες
Θανάσης
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!