Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ - ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ 11/2/2010





Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας : Δημήτρης Βόσσος, Φάνης Ελληνας, Θανάσης Ξανθόπουλος, Μιχάλης Σουργιαδάκης και Πέλη Φιλιππάτου μεταβήκαμε στο όρος Αιγάλεω, στον Διομήδιο Κήπο, με σκοπό να χαρτογραφήσουμε ένα Ορυχείο Σιδήρου που βρίσκεται εντός των ορίων του.
Το Ορυχείο αυτό λειτούργησε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και σταμάτησαν οι εργασίες εξόρυξης.
Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και σε άλλα σημεία είσοδοι μπαζωμένες κυρίως προς την πλευρά που βρίσκονται τα πρώτα σπίτια του Άνω Κορυδαλλού.
Για το συγκεκριμένο Ορυχείο υπήρχαν κάποιες φήμες, που βέβαια δεν επαληθεύθηκαν, για σύνδεση της στοάς αυτής με άλλα σημεία του Όρους Αιγάλεω με έξοδο σύμφωνα πάντα με τις φήμες, ακόμα και στον Σκαραμαγκά!
Την πρώτη φορά είχα επισκεφθεί το Ορυχείο αυτό το 1999 σε μια αναζήτηση μου για τυχόν σπήλαια στην περιοχή αυτή.
Παλαιοί Αιγαλεώτες πάντως ισχυρίζονται ότι στο Όρος Αιγάλεω υπήρχαν και άλλες τεχνητές στοές Ορυχείων πράγμα που είναι αλήθεια, απλά σήμερα η μόνη προσβάσιμη στοά είναι αυτή του Διομήδιου Κήπου.
Συγκεκριμένα μέχρι πριν 3 χρόνια σωζόταν ακόμα μια τεχνητή στοά ακριβώς πάνω στην Ιερά Οδό, με λαξευτά σκαλοπάτια, και βάθος περίπου 15 μέτρα.
Στο τέλος της κατάβασης η στοά αυτή κατευθυνόταν ανατολικά και συνέχιζε για λίγο ακόμα μέχρις ότου διάφορα μπάζα και παλιά αντικείμενα έφραζαν την συνέχεια της.
Στο σημείο αυτό υπήρχε ένα παλιό οίκημα όπου λειτουργούσε ταβέρνα και τώρα πλέον έχει κτιστεί μια μεγάλη Οικοδομή.
Η στοά που βρισκόταν από κάτω και την είχα επισκεφθεί ο ίδιος, ήταν ακριβώς απέναντι από τον Διομήδιο Κήπο και εκτός των ορίων του.
Το συνολικό μήκος του Ορυχείου αυτού είναι 100 μέτρα περίπου και το βαθύτερο σημείο από την είσοδο φτάνει τα 21 μέτρα.
Περισσότερες φωτογραφίες στην επίσημη Ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ε στο:
http://www.ese.edu.gr/default.asp?V_DOC_ID=2778
Κείμενο - Φώτο

Θανάσης Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!